Рубрики
Начало » Блог » Размисли от Данибон » Впечатления » 5 пловдивски заведения, които ми допаднаха

5 пловдивски заведения, които ми допаднаха

Пътеписи от България

 

20180722_200653-COLLAGE

 

Пловдив е не само богат на история и култура, но се радва и на добри заведения, които си заслужават да бъдат посетени. По време на краткия ни престой от няколко дни покрай рок концертите 20-22 юли, посетихме няколко приятни местенца, които ми допаднаха.

 

1. Ресторант Хемингуей 

plovdiv hrana 1

 

Този ресторант беше избор на големия ми син, който има невероятен нюх за хубави ресторанти. Намира се в центъра на Пловдив до Римския Одеон. Стилна обстановка, изискано обслужване, вкусна храна и приятна музика – това остана у нас като усещане при посещението ни. Синът ми хареса октопода. Добавихме червена точка, че пилешкото месо е DUC, което консумираме и у нас.

И допълвам. Последната вечер решихме отново да посетим „Хемингуей“. Може би, защото беше неделя вечер, обслужването беше по-бавно, а едното ястие се забави много. Първите ми впечатления при първото посещение бяха доста по-добри. Храната беше отново вкусна.

 

2. Ресторант Смокини

plovdiv hrana

 

В този ресторант попаднахме случайно, след като бяхме минали покрай модния „Паваж“, за който нямаше никакви места, и се бяхме насочили към „Хемингуей“. Беше обедно време, жега и точно в този момент съзряхме ресторант „Смокини“, който ни привлече погледа със закачливите си надписи първо да се изяде десертът. Обстановката е много интересна. Още от входа мернахме надписи, че това е приключенски ресторант и това ни подейства като магнит. Минахме покрай по-голяма зала, в която наистина се усещаха приключенските изживявания, а след това се настанихме в по-малка, която имаше моден индустриален стил. Храната беше вкусна, виното – ароматно, обслужването – внимателно.

 

3. Ресторант Хеброс

plovdiv hrana 3

 

Това е ресторант с класа, който сме посещавали преди години. И този път останахме доволни. Храната е вкусна, обстановката изискана, обслужването – добро. Ресторантът се намира в Стария Пловдив в хотел „Хеброс“. Сградата е възрожденска къща, паметник на културата. Всичко това придава много романтика и изисканост, а и всяка разходка в района е допълнително удоволствие.

4. Ресторант „Паваж“

 

plovdiv hrana 2

 

Това е може би най-хитовият ресторант в Пловдив. Намира се в също хитовия квартал Капана. Ако пуснете търсачка за хубово заведение в града или пък се заровите в отзиви на посетители или пък се задълбочите в медийни ревюта, няма начин да не запомните едно – „Паваж“. Големият ми син попадна на информацията за него и решихме да го тестваме в събота на обяд. Но се оказа, че тук може да се похапне само с предварителна резервация. Така че си направихме за неделя по обяд. Стилът е интересен – по-модерен, градски, младежки. Може би на семейството ни повече допадат заведенията с бели покривки и изискана обстановка, но и тук се усещаше атрактивният стил, който е харесван от млади, умни, креативни и добре печелещи с ярка индивидуалност. Менюто е кратко и имаше интересни предложения. Притесни ни, че няма например пилешко и за единия ни син беше по-сложен изборът какво да поръча. Иначе специалитетът на деня беше агнешко. Беше жега и предпочетохме нещо по-леко. Избрах пилешки дробчета. Пробвах и от пастета, който се съчетаваше страхотно с пресния хляб и вкусното сладко. Оценихме защо този ресторант е така привлекателен, когато опитахме храната. Уникално вкусна! Обслужването беше приятелско, обстановката – по-непринудена, виното – добро, но храната – тя си заслужаваше високите оценки. Наистина е нещо запомнящо се, приготвено с много усет и внимание.

 

5. Турската сладкарница „Джумая“

20180722_200410-COLLAGE

 

Това заведение също е емблематично. Намира се в центъра на Пловдив. И друг път сме го посещавали. Имат хубаво турско кафе, лимонади, сироп от рози, баклави, турски сладкиши. Чакахме за обслужване малко повече, тъй като бяхме седнали вътре, а имаше много хора навън. Сервитьорката обаче беше мила. След като ни взе поръчката, напитките, баклавата и халвата ни ги сервира бързо. Всичко е много вкусно.

 

Препоръчани заведения от читатели на „Данибон“:

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".