Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » 5 ценни урока, които всеки на 20+ години трябва да знае преди да има деца и да мисли за дом

5 ценни урока, които всеки на 20+ години трябва да знае преди да има деца и да мисли за дом

 

men-2425121_640

 

Да си на 20+ години е чудесно. Имаш толкова много собствено свободно време, колкото няма да имаш никога в живота си. Или поне чак до пенсионирането, споделя своите размисли авторът Скот Тонгс, публикувани в Бизнес инсайдър. Той оформя 5 урока, които е искал да знае, когато е бил на 20+ години, т.е. във времето преди да има деца и да мисли за собствен дом. Дава на новите млади 10 години пълна свобода, в които да решат какво точно искат да правят – да учат, да работят, да създадат свой бизнес. Това е времето за много рискове и опити. Изхожда от позицията, че според статистиките човек се жени в наше време около 30-годишна възраст. Появяват се и децата. На около 33-годишна възраст вече има собствено жилище. Обикновено това са сериозни отговорности. Така в този следващ етап от живота човек е концентриран върху тези важни моменти, няма свободата да прави каквото си иска и няма възможност вече да рискува, така както би правил на 20+ години.

 

Какво трябва да знаят младите на 20+ години?

model-2614569_640 (1)

 

1. Никога няма да имате толкова свободно време в живота си (чак до пенсионирането)

 

Дори и да работите по 8 часа на ден, останалото време от денонощието си е ваше. Възползвайте се от това толкова много свободно време по най-мъдрия начин. При наличие на толкова свободно време човек много лесно го пропилява и не го цени.

 

2. Имате огромния шанс да бъдете егоисти

 

Все по-често явление в наше време е новите млади да не бързат да се женят на 20+ години. Т.е. все още нямат деца и ипотеки. Така че могат да си позволят да бъдат егоисти. Сега е моментът с пълна сила и много енергия да преследвате целите си. Имате пълен контрол върху живота си и отговаряте само за себе си.

 

3. Можете да поемате рискове

entrepreneur-593372_640

 

Когато нямате финансови задължения и все още нямате много близки хора, които да зависят от вас, за да съществуват, много по-лесно е да се поемат рискове. Всъщност повечето рискове не са чак толкова рискови начинания, отбелязва Скот Тонгс. И добавя:

 

„По природа хората са консервативни. Така сме оцелели и процъфтели за хилядолетия.“

 

В наше време никой не се бори с лъвове. Рисковете могат да са съвсем умерени и премислени. Предварително е нужно да се определи най-лошия сценарий. Трябва да си отговорите на въпроса:

 

„Колко лошо може да стане, ако предприемете даден риск и се провалите?“

 

В наше време най-често загубите са: пари и време. Парите могат да се натрупат отново, а времето – не е напълно загубено, тъй като се научават и ценни уроци.

 

Най-големият въпрос, на който трябва да отговорите:

 

Ще съжалявам ли, ако не предприех този риск?

 

Ако се притеснявате да предприемете нещо, започнете стъпка по стъпка, за да сведете загубите до минимум.

 

Какво можете да направите на 20+ години?

 

Можете да започнете собствен бизнес и да сте финансово по-стабилен след време.

Можете да започнете да пътешествате и това да ви обогати много.

Можете да си смените работата и да откриете нови възможности.

 

20+ години са годините на действието. Трябва да правите нещо, да трупате опит, да се развивате. Можете да си навредите най-много, ако нищо не правите.

 

4. Можете да работите здравата

Това е времето, в което можете да работите здравата, много по-усилено в сравнение с всеки друг етап от живота си.

 

Повечето цели изискват време и усилия. Използвайте ефективно времето си. Нужни са и усилия за самодисциплина.

 

Когато се комбинират дисциплината с многото свободно време – магията се случва.

 

Вместо да си губите времето, максимизирайте го.

 

В началото на 20-те години човек има много малко ангажименти и това време, което остава е добре да бъде използвано разумно.

 

Ако искате да постигнете нещо, работете по-усилено и се фокусирайте върху него.

Ако искате да започнете свой собствен бизнес, посветете се на него.

Ако целта ви е да пътешествате, премислете как да успеете да финансирате това желание.

 

5. Вие сам решавате какво да правите

running-2353880_640

 

Когато учите, вместо вас решават родителите ви, учителите, училището, образователната система, правителството какво да правите всеки ден и как да се развивате. Когато вече сте завършили, вие сам решавате какво да правите.

 

Тази огромна свобода може да бъде благословия или проклятие. Ако нямате посока и цели, ще преминете на автопилот и нищо няма да постигнете.

 

Целите са просто мечти, които трябва да реализирате.

 

Мислете и действайте вместо да мислите и да мечтаете!

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".