Рубрики
Начало » Интересно » 7 стратегии за справяне със супер негативни хора

7 стратегии за справяне със супер негативни хора

 

man-742766_640

 

Общуването с негативни хора е нещо изключително натоварващо. Дори и да иска човек само да помогне, по-скоро се натоварва. Много е важно да са ограничени контактите с такива хора, а ако се налага общуване, то да бъде за кратко и по необходимост. Бизнес инсайдър предлага 7 стратегии за справяне със супер негативни хора.

 

1. Поставете граници

 

Не се чувствайте задължен да слушате негативен човек. Неговата отрицателна енергия ще проникне във вашия собствен живот и ще ви повлияе. Определете границите и стойте на разстояние от този човек. Ако трябва да бъдете с отрицателен човек, опитайте се това да бъде за кратко време. Вие не можете да контролирате негативното му поведение, но можете да контролирате дали искате да се ангажирате с него.

 

2. Избягвайте хора, които вечно се оплакват

 

Хората, които се оплакват от всичко, никога няма да си подобрят живота си. Те не предлагат решения, само посочват проблеми. Ще ви въвлекат в своя емоционално жалък живот. Ако някой показва такива симптоми на вечно оплакващ се, спрете честото общуване с него. Ако е близък, приятел, колега, занимавайте се с него, само ако е изключително необходимо.

 

lemon

 

3. Отстранявайте негативни служители

 

Вашата фирмена култура е важна част от вашата марка. Един токсичен член на персонала може да се отрази на цялата култура на бизнеса ви. Дори позитивните служители могат да прихванат неприятни навици на негативния колега. Колкото по-бързо се справите с негативния колега, толкова по-бързо ще се справите и със ситуацията. Дайте първо шанс на човека да се промени, ако негативното му поведение продължава, може би е време да го освободите.

 

4. Избирайте си битките

 

Не се занимавайте с всеки, който ви дразни. Негативното му поведение ще проникне във вашия собствен живот. Вместо да спорите, опитайте се да игнорирате всички негативни коментари. Контролирайте емоциите си и внимавайте ситуацията да не ескалира. Бягайте далече от ненужни конфликти. Ще бъдете уважаван, че сте взели правилното решение да не се занимавате с токсични хора.

 

5. Не прекалявайте с анализирането на ситуацията

 

Негативните хора понякога се държат нерационално. Ще загубите време и нерви в търсене на смисъл  на действията им. Направете всичко възможно, за да предотвратите инвестирането на много емоции в дадения проблем.

 

6. Развийте система за подпомагане

 

Изградете си мрежа от положителни приятели и колеги. Ако някой негативен човек ви влезе под кожата, може и да не можете да се справите сам със ситуацията. Развийте емоционална интелигентност, за да сте наясно кога имате нужда от помощ.

 

7. Бъдете позитивен 

 

Вашето щастие и благополучие са твърде важни, за да позволите отрицателни мнения или груби коментари да ви повалят или да се отразят дори на себеуважението ви. Останете позитивен! Започнете да ограничавате времето си с негативните хора в живота ви. С малко късмет вашата позитивност ще стане противна на отрицателните хора и те постепенно ще отпаднат по естествен път.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.