Рубрики
Начало » Интересно » 7 въпроса, които ще ви помогнат да откриете своята цел в живота

7 въпроса, които ще ви помогнат да откриете своята цел в живота

 

archery-602125_640

 

Всеки човек от време на време се чувства като загубен и не знае какво иска в живота. Ако сте изпадали в такава ситуация, ето седем въпроса, които могат да ви помогнат да откриете или преоткриете вашата цел в живота.

1. Каква беше вашата страст като дете?

 

play-184783_640

 

Кога се чувствахте емоционално удовлетворен като дете? Някои деца обичат да пишат. Други да играят с конструктори. Децата са насърчавани да правят това, което най-много им харесва. Когато човек порасне, често престава да прави това, което най-много обича. Понякога е заради липса на време, друг път – за да печели повече пари, трети – заради натиск от страна на обществото да постигне по-големи успехи или резултати.

 

Помислете за детските си страсти. Какво обичахте да правите най-много като дете? Правите ли го все още? Ако не – защо? Бихте ли изпитвали същата стаст да се занимавате с това занимание?

 

2. Ако не се налага да работите, как бихте запълвали времето си?

painting-1380028_640

 

Ако не ви се налага да работите и не трябва да си стоите у дома, как ще запълвате тези часове? Какво ще искате да правите? Къде ще искате да отидете? Неограниченото свободно време насърчава хората да го използват по най-креативния начин.

 

Напишете си няколко неща, с които искате да запълните своето свободно време. След това се опитайте през първия почивен ден да направите едно от тези неща.

 

3. Какво ви кара да забравите за света около вас?

photographer-1149214_640

 

Когато на човек му е приятно да прави нещо, времето лети бързо. Той не забелязва колко бързо минават часовете. Забравя да яде и пие, докато това, което прави не е завършено. Кога за последно се чувствахте по този начин?

 

4. Коя тема ви е най-близка до сърцето?

man-791049_640

 

По каква тема обичате да четете? Помислете за какви информации търсите в Интернет или в медиите. Какви са ви любимите теми? Може да бъдат околна среда, може да бъдат готварски рецепти. Има хиляди възможности.

 

Ако още не сте сигурен, не се отчайвайте. Може да отнеме повече време, за да прецените каква е вашата страст, с която искате да запълвате свободното си време, но и да правите нещо забавно, да сте продуктивни. Това е един от начините да откриете своята цел в живота.

 

5. Какви разговори водите с най-близките си приятели?

friends-52662_640

 

Когато сме с най-близките си приятели, ние си говорим по теми, които са ни приятни и забавни. Помислете дали има такива теми, по които бихте говорили многократно и които наистина ви допадат. Това често е много добър показател за целите в живота на един човек.

 

Помислете също за какви теми вашите приятели искат съвет от вас. Това показва, че по тези теми те ви смятат за ценен източник на информация и знания. Темата може да бъде такава, по която дори не сте си помисляли, че сте „светило“ в очите на другите.

 

6. Какво искате да направите преди да умрете?

flying-639522_640

 

Напоследък има много книги с предложения какво човек да направи или кои забележителности да посети преди да умре. На английски терминът е bucket list („бъкет лист“). Звучи направо зловещо, но това е списъкът с неща, които човек иска да направи преди да умрете. Идеята е всеки човек да има такъв собствен списък с това, което иска да направи до края на живота си. Така вижда, че времето му е ограничено и ще подбере наистина най-ценните за него дейности – тези, които емоционално ще го удовлетворят.

 

7. Ако имате мечта, можете ли да я реализирате?

 

man-1153576_640

Много хора имат мечти, но предпочитат да не ги преследват заради финансови рискове или заради страх от провал. Започнете да мислите за мечтите си в по-благоприятна светлина. Запитайте се:

 

„Какво да направя, за да се реализира мечтата ми?“

 

Опитайте се да държите надалеч негативните мисли, които могат да ви откажат да действате и да постигнете своята цел в живота. Вместо това всяка седмица се опитвайте да правите нещо, което ви помага да реализирате мечтата си.

 

Въпросите са оформени от Lifehack и са цитирани от Bright Side.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".