Рубрики
Начало » Интересно » Празници » Google Doodle » Гугъл отбеляза Международния ден на жената – 8-ми март (2015)

Гугъл отбеляза Международния ден на жената – 8-ми март (2015)

8 mart google doodle 2015

И тази година Гугъл почете Международния ден на жената с празнично лого. В него се виждат 13 миникартинки на жени с различни професии – химик, учител, лекар, спортист, космонавт, музикант и др. Надписът „Google“ е загатнат в средните картинки.

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Но този исторически факт не е потвърден.

За обявяване на 8 март за Международен ден на жената заслуга има българката Ана Маймункова, известна като Ана Май. Тя предвожда делегацията на българските жени на Втората международна конференция на жените комунистки в Москва през юни 1921 г. Там предлага да се установи един общ ден, в който да се чества денят за борбата на жените за равноправие. Предложението е за 8 март (източник). Ана Май е родена на 26 юни 1878 г. в Хасково в семейството на буден търговец и занаятчия. Била е учителка, но и пишела за няколко вестника. Развивала е революционна дейност. Убита е през 1925 г. (източник)

У нас 8 март се чества и като Ден на майката. Подаряват се цветя на майката, а така също и на всички важни жени в живота на даден човек – съпруга, приятелка, учителка.

Честит празник, мили дами!

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.