Рубрики
Начало » Интересно » Дъщерята на Байрон – първият програмист в света

Дъщерята на Байрон – първият програмист в света

Ценно е да знаеш!

 

Портрет на Ада, рисуван от художничката Маргарет Сара Карпентър през 1836 г.

Портрет на Ада, рисуван от художничката Маргарет Сара Карпентър през 1836 г.

 

Ада Лъвлейс, дъщерята на британския поет лорд Джордж Байрон, е обявена за първия програмист в света. Тя е родена на 10 декември 1815 година в Лондон. Майка й Анабела Милбанк е математичка и този факт много забавлявал Байрон по време на краткия им брак, сключен през януари 1815 година. Родителите й се разделят месец след нейното раждане.

 

Ада Байрон на 7 години

Ада Байрон на 7 години

 

Майка й научава за изневерите на съпруга си, взема дъщеря си и го напуска през януари 1816. Официално раздялата е от март 1816 г. През април 1816 г. заради скандала и поради финансови дългове поетът напуска Англия и повече не се завръща там. Ада е единствено законно дете на Байрон.

 

Лорд Байрон - баща на Ада

Лорд Байрон – баща на Ада

 

Майка й я превъзпитава с математика от ранна възраст, за да не „кривне“ по пътя на баща си. Ада става математичка.

 

майката на Ада

майката на Ада

 

 

На 17-годишна възраст Ада се запознава с професора по математика от Кеймбридж Чарлз Бабидж, изобретател на механична машина за математически изчисления, наподобяваща компютър, която смята с точност до 20 знака.

 

Ада Байрон на 17 години

Ада Байрон на 17 години

 

През 1842 г. италианският математик и инженер Луиджи Менабрия публикува в швейцарско издание статията „Елементи от аналитичната машина на Чарлз Бабидж“. Ада превежда статията от френски на английски език, но при превода добавя и много свои идеи. Сред тях е неин метод за автоматично пресмятане на уравненията на Бернули с машината. Именно този метод се смята за първия алгоритъм, писан специално за изчислителна машина, или иначе казано първата компютърна програма.

 

Diagram_for_the_computation_of_Bernoulli_numbers

 

Ада се омъжва през 1835 г. за барон Уилям Кинг-Ноел, граф Лъвлейс, който е аристократ и учен. Имат 3 деца – Байрон, Анабел и Ралф Гордън. Ада умира на 36-годишна възраст.

 

Ada_lovelace

 

През 1998 година Британското компютърно общество учредява медал в чест на Графинята на Лъвлейс, който се дава за заслуги в областта. Езикът за програмиране Ada, създаден по поръчка на Министерството на отбраната на САЩ, е кръстен на нейно име.

 

източник: „Иноваторите“ на Уолтър Айзъксън, Уикипедия

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".