Рубрики
Начало » Интересно » Как един грешен некролог става повод за учредяването на Нобеловите награди?

Как един грешен некролог става повод за учредяването на Нобеловите награди?

 

AlfredNobel_adjusted

 

В наше време Алфред Нобел се свързва преди всичко с учредяването на Нобеловите награди, но приживе той е известен основно като изобретател на динамита и богат индустриалец. Нобел е шведски химик, инженери  предприемач. Роден е 21 октомври 1833 г. в Стокхолм, Швеция. Умира на 10 декември 1896 г. в Санремо, Италия. Как се случва така, че в наше време името му се свързва преди всичко с престижните награди?

 

През 1888 година братът на Алфред Нобел умира, докато е на посещение и в Кан и френски вестник публикува грешен некролог, в който е вписано:

 

„Търговецът на смърт е мъртъв.“ (Le marchand de la mort est mort.)

Д-р Алфред Нобел, който стана богат чрез намирането на начини да бъдат убивани повече хора по-бързо от всякога, умря вчера.“

 

След като Алфред Нобел прочита некролога, той се замислил върху две неща:

 

- Как ще бъде запомнен?

- Как иска да бъде запомнен?

 

Така решива да остави по-добър спомен за себе си като завещае огромното си състояние за учредяването на Нобеловите награди. Никога не се е женил и няма деца.

 

Завещанието на Алфред Нобел

Завещанието на Алфред Нобел

 

Завещанието на Алфред Нобел:

Аз, долуподписаният Алфред Бернхард Нобел, като обмислих и реших, с настоящето обявявам моето завещание за имуществото, придобито от мен до смъртта ми.

Цялото останало след мен реализуемо имущество да се разпредели по следния начин: моите изпълнители на завещанието да превърнат имуществото ми в ценни книжа, създавайки фонд, процент от който ще се дава като премия на тези, които през изминалата година са допринесли най-голяма полза на човечеството. Посоченият фонд да се раздели на пет равни части, предназначени за: първата част – за този който е направил най-важно откритие или изобретение в областта на физиката; втората – за този, извършил важно откритие или усъвършенствуване в областта на химията, третата – за този, който е постигнал забележителни успехи в областта на физиологията или медицината, четвъртата – за този, който е създал най-значително литературно произведение, отразяващо човешките идеали, петата – за този, който има най-голям принос за сплотяване на народите, унищожаване на робството, намаляване числеността на съществуващите армии и съдействие за мирни договорености. Наградите в областта на физиката и химията ще се присъждат от Кралската шведска академия на науките, по физиология или медицина – от Кралския Каролински институт в Стокхолм, по литература – от Шведската академия в Стокхолм, наградата за мир – от комитет от пет души, избиран от норвежкия Стортинг. Моето особено желание се заключава в това, присъждането на наградите да не се влияе от националността на кандидата, за да получат наградите най-достойните, независимо от това, дали са скандинавци или не.

Това завещание е последно и окончателно, то има законна сила о отменя всички мои предишни завещания, ако такива се намерят след смъртта ми.

Накрая, последното мое задължително изискване се състои в това, след смъртта ми компетентен лекар еднозначно да установи факта на смъртта и едва след това тялото ми да се предаде за изгаряне.

 

Париж, 27 ноември 1895
Алфред Бернхард Нобел

(източник)

 

Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901 г., пет години след смъртта на Нобел.

 

Случката със сгрешения некролог на Алфред Нобел се дава като пример как човек трябва да се запита какъв спомен ще остави в другите хора и ако нещо не е както трябва, да се постарае да го поправи.

 

източници: Britannica.com/Wikipedia, chabad.оrg, „Бизнес по-еврейски. 67 золотых правил“

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".