Рубрики
Начало » Интересно » Над 170 милиона долара за картина на Модиляни

Над 170 милиона долара за картина на Модиляни

 

nu couche

 

„Легнала гола жена“ (Nu couché) на италианския художник Амедео Модиляни беше продадена на търг в „Кристис“ в Ню Йорк за 170,4 милиона долара. Така се нареди сред най-скъпите картини.

 

Картината е една от най-известните творби на Модиляни. Тя е от серията голи тела, нарисувани за приятеля му, поляка Леополд Зборовски. Рисувана е между 1917 и 1918 година.

 

"Легнала гола жена" (Nu couché) на италианския художник Амедео Модиляни

„Легнала гола жена“ (Nu couché) на италианския художник Амедео Модиляни

 

Предизвиква скандал, когато е включена в първата и единствена самостоятелна изложба на Модиляни в Париж. За тази изложба е известно, че началникът на парижката полиция е скандализиран от голите тела и нарежда да бъде закрита едва няколко часа след откриването ѝ.

 

Излагана е в много големи музеи по света, но досега не е предлагана на търг.

 

 

„Легнала гола жена“ освен, че се нареди в топ 10 на най-скъпите картини, но и стана втората най-скъпа, продадена на търг. Първенството на произведение на изкуството, продавано на аукцион, се държи от „Алжирски жени“ на Пабло Пикасо. През май тази година колекционер плати за нея 179 милиона долара

 

Картината „Легнала гола жена“ беше купена от китайския милиардер Liu Yiqian и съпругата му. Liu Yiqian е известен колекционер, който основно колекционира китайски произведения на изкуството и харчи милиони за тази своя страст. Преди 2-3 години е открил и свой музей в Шанхай – Long Museum, където излага своите колекции. Със закупуването на „Легнала гола жена“ Liu Yiqian се надява, че музеят му преминава вече на следващ, по-висок етап от развитието си и ще притежава картини от световни майстори.

 

Amedeo Modigliani legnalata gola

 

Топ 5 факта за Амедео Модиляни

 

1. Роден е на 12 юли 1884 г. в Италия.

2. Той е италиански художник и скулптор, работил главно във Франция. Движи се сред най-авангардните и най-бедни художници на Монмартър.

3. Има специфичен стил, който не се вписва напълно в теченията в изкуството от това време. Първоначално е повлиян от Анри дьо Тулуз-Лотрек и Пол Сезан, после от кубистите, традиционното африканско и камбоджанско изкуство.

4. Негова спътница в живота е Жан Ебютерн, която е била 19-годишна студентка, когато зарязва ученето и семейството си, за да го последва. Имат дъщеричка.

5. Амедео Модиляни умира на 24 януари 1920 г. едва на 35-годишна възраст.

 

снимка: Christie’s

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.