Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Из амфитеатъра в Капуа – гладиаторската арена на легендарния тракиец Спартак

Из амфитеатъра в Капуа – гладиаторската арена на легендарния тракиец Спартак

Пътеписи от Италия

 

gladiatorska arena capua 7

 

Легендарният тракиец Спартак се е бил на гладиаторската арена в Капуа. Именно от този древен град през 73 г. пр.н.е. тръгва робското въстание на Спартак. Около 70 гладиатори бягат от гладиаторското училище в Капуа.

 

Амфитеатърът в Капуа, където са се сражавали гладиаторите, някога е бил вторият най-голям в света след Колизеума. Събирал е 60 000 зрители.

 

gladiatorska arena capua 1

 

В наши дни учудващо, но не е от големите туристически атракции. Това пък дава възможност на любителите на историята спокойно да се разходят из него и да го разгледат, тъй като е добре запазен.

 

gladiatorska arena capua 64

 

Най-атрактивни са подземията, които са с добре съхранени коридорите, по които са се движили гладиатори и диви животни преди да излязат в яростна битка. Те са достъпни за посещение. Разходката из тях, лутането из коридорчетата и малките помещения пренася човек в онези отминали времена.

 

gladiatorska arena capua 34

 

До арената има гладиаторски музей. В него е изложен хартиен макет на амфитеатъра.

 

gladiatorska arena capua 95

 

Има и по-голяма възстановка.

 

gladiatorska arena capua 120

 

Също така в помощ на въображението са и няколко манекена „гладиатори“, които демонстрират своите умения.

 

gladiatorska arena capua 94

 

Изложени са и други ценни находки от амфитеатъра.

 

Фоторазходка

30 декември 2017 г., събота предиобед

 

 

Билетният център се намира в приятно помещение заедно с интересно арт заведение. Ресторантът все още не работеше (отваряше в 12 часа за обяд), когато си тръгвахме, но обстановката беше много атрактивна.

 

В билетния център се прродават се и малки книжки на английски за арената в Капуа. В околността не открихме платен паркинг, но и не беше необходим. Имаше свободни места за паркиране до входа на амфитеатъра.

 

capua zavedenie 1

 

Всъщност арената се намира в съвременния град Санта Мария Капуа Ветере, който възниква на мястото на богатия и значим античен град Капуа.

 

Посещението до гладиаторската арена в Капуа може да се съчетае с разглеждане на кралския дворец в Казерта. Двете забележителности се намират северно от Неапол и ако сте с кола, са сравнително близко, а най-вече си заслужават да бъдат посетени. Точно такава беше нашата програма в предпоследния ни ден от коледната ни почивка в района на Неапол. Мъжът ми държеше да посетим Капуа. Разходи малкия ни син Виктор из подземията и двамата проведоха много интересни разговори за гладиаторите. На мен също ми допадна. Амфитеатърът се разглежда в рамките на час-час и половина и може да се съчетае денят с още някоя атракция. Моя беше идеята да добавим в следобедните часове и посещение в близкия кралски дворец в Казерта. Получи се наистина много добра екскурзия в този район. Срещахме основно италиански туристи.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".