Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Как една богата английска дама събира колекцията си от бижута?

Как една богата английска дама събира колекцията си от бижута?

Златната съкровищница на дамите от английската прослойка Sloane Rangers

източник: https://www.facebook.com/GarrardLondon/

източник: https://www.facebook.com/GarrardLondon/

 

Ако има английска прослойка, която е най-тясно свързана с бижутата, това е тази на изисканите Sloane Rangers. Те събират своите колекции от бижута през целия си живот. Съхраняват ги в специални кутии за бижута. Понякога тези кутии са наследявани от поколение на поколение. Също така те си имат и семейни бижутери, които им помагат с поддръжката на бижутата и им дават ценни съвети.

 

Изумруди, сапфири и рубини – това са камъните, които носят представителите на Sloane Rangers. Също така обожават перли, злато и диаманти.

 

Повечето дами имат едни и същи видове бижута, събирани в почти по еднакъв начин през целия им живот. Схемата, по която са събирани, е описана в книгата„Sloane Ranger Handbook“ .

 

Как една дама Sloane Ranger събира колекцията си от бижута?

0 месеца – подарък за кръщенето: бебето получава перли, корали

12 години – военната брошка от таткото

15 години – подарък през пубертета: златен часовник, обици, перлена огърлица, ако не е получена при кръщенето на бебето

16-20 години – момичета си продупчват ушите на 16-17 години и имат множество обици: златни халки, перлени, малки златни топчета. Ако девойката си купува свои собствени бижута, те са от определени магазини. Обикновено са толкова малки, че едва се забелязват. Има и златни верижки с нейното име. Също така наследява 3-4 перлени огърлици с изумруди и диамантена закопчалка. Много важна придобивка в тази възраст е и пръстенът от Cartier.

17-30 години – подаръци от момчета-приятели – училищните приятели, с които започва да излиза една девойка, са първите чужди хора, които й правят подаръци. В Sloane Rangers средите се знае, че възпитаниците на елитния Итън са най-щедри и дори се е случвало да подаряват часовник Cartier, златни гривни и пръстени. Също достатъчно щедри са и възпитаниците на частните колежи Ampleforth и Marlborough. Подаръците обикновено са обици от Kenneth Jay Lane (харесвана марка от Джаки Кенеди, Елизабет Тейлър, принцеса Даяна и Одри Хепбърн).

21 години – по-дълга перлена огърлица от два реда, подарък от бащата; диамантени или други ценни обици от семейната съкровищница.

Наследство от възрастна леля – диамантена брошка

Наследство от баба – брошка от епохата на английските крале Джордж I-IV (1714–1830); медальон от викторианската епоха; старинни бижута – огърлица, брошка, медальон.

Сватба – диамантени обици със сапфири от любимия – обикновено от Tessier, марка, която съществува от 1812 г. и във Великобритания, и в Европа се свързва с високо качество и стил. Годежният пръстен трябва да бъде диаманти и сапфир. Златната сватбена халка обикновено е от Colingwood или от Garrard (съществуващи от 1735 г.).

Раждане на дете – сапфирен или диамантен пръстен от съпруга. При следващо раждане – друг пръстен в тон с първия.

За рожден ден или за Коледа – подарък от съпруга: брошка със състезателен кон от Tessier.

Наследство от майката - нейните перли, нейната тиара (корона).

 

Схемата, по която една богата английска дама събира колекцията си от бижута, е описана в книгата „Sloane Ranger Handbook“ на Ан Бар и Питър Йорк.

 

sloane rangers kniga

 

Английската прослойка „Sloane Ranger“ е като френската BCBG и американската Preppy, за които често ви разказвам в рубриката BCBG. Те принадлежат към висшата класа на британското общество или пък към най-високата прослойка на средната класа. Името произлиза от „Sloane Square“ – район в Лондон, известен със своите богати жители, а втората част идва от уестърна „Самотният рейнджър“.

Подобно на BCBG и на Preppy британските „Слоун рейнджърс“ си имат свои правила, начин на обличане, хранене, посещават определени училища и университети, живеят в определени райони. Тяхна икона е Даяна, но преди да се омъжи за принц Чарлз. В момента с подобна слава се ползва и Кейт Мидълтън.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".