Рубрики
Начало » Интересно » Вижте как Везувий унищожава Помпей

Вижте как Везувий унищожава Помпей

 

"A Day in Pompeii" източник: YouTube канала на Zero One Animation

„A Day in Pompeii“
източник: YouTube канала на Zero One Animation

 

8-минутна 3-D анимация показва какво се е случило с процъфтяващия град Помпей при избухването на вулкана Везувий.

 

24 август 79 година

 

Началото на деня е като всеки друг – нищо необичайно. Градът се събужда. Волно летят и пеят птички. Небето е ясно с тук-там пухести бели облачета.

Изведнъж птиците стават неспокойни и започват да отлитат. Малко след това от Везувий се вижда лек дим. Лекото земетресение не смущава никого. И така до 13 часа в ранния следобед.

13 часа – Вече димът от Везувий все повече се забелязва и пушекът идва към Помпей. Отново има земетресение. Този път е по-осезаемо. Започват да падат керемидите от покривите. Везувий избухва. Оформя се огромен тъмносив облак над него.

15 часа – Пепел и пемза започват да се изсипват върху Помпей. Небето вече е тъмно. Разрушенията в града стават вече по-видими. Покривите са засипани с пепел. Падат статуии. Кучетата скимтят жално.

17 часа – Огнени пламъци обхващат Помпей. Започват да падат покриви на сгради. Всичко е тъмно като нощ, единствено се вижда огнената стихия, която обгръща града, а небето е прорязвано от светкавици. От Везувий продължават да се изсипват пепел и пемза. Все повече покриви се разрушават.

20 часа – Помпей вече е в развалини, посипани с пепел. Небето става оранжево. Рухват и най-здравите постройки.

 

25 август 79 година

 

1 часа през нощта – Всичко в и над Помпей е зловещо. Лавата се движи надолу към градчето.

6 часа сутринта – Тази сутрин Помпей е в развалини, покрити с пепел. Везувий все още е неукротим. Всичко около него е като страшен тъмен облак. Чува се нов тътен. Мощната вълна от лавата бързо обгръща Помпей. Вече нищо не се вижда от някогашния богат град.

До края на 25 август 79 година гледката около Помпей се променя завинаги. Всичко е унищожено. Така дълго време никой няма дори да си спомня къде е бил той.

„Един ден в Помпей“ – 3-D анимация, която прави историческа възстановка на събитията 

 

 

3-D aнимацията е дело на Zero One Animation и на Melbourne Museum. В YouTube има милиони гледания.

 

Историческа справка

"Последният ден на Помпей" (1833) Карл Брюлов

„Последният ден на Помпей“ (1833)
Карл Брюлов

 

Изригването на вулкана Везувий през 79 г. е едно от най-катастрофалните и най-силните вулканични изригвания в историята на Европа. За това събитие научаваме от древноримския историк Плиний Млади.

 

Везувий избълвал смъртоносен облак от вулканична пепел, газ и камъни на височина от 33 километра. Енергията освободена при изригването е 100 000 пъти повече от тази освободена при експлозията на атомната бомба над Хирошима. Няколко римски селища, сред които и градовете Помпей и Херкулан били заличени.

 

Изригването на Везувий траело 2 дена. Сутринта на 24 август била „нормална“, по думите на историка Плиний Млади, който бил на 30 километра от вулкана. Според него не се забелязвали ранните признаци на изригването. Жителите на Помпей забелязали малки облаци от пара и пепел рано сутринта преди изригването, но не се разтревожили. Около 13 часа на 24 август Везувий избухнал. Изхвърлил колона от пепел високо над кратера, от която малко по-късно завалял дъжд от пепел и пемза на юг от вулкана.

 

Около 1 часа и рано сутринта на 25 август пирокластични потоци, образувани от свръхнагорещени скали, тефра, сажди и токсични газове след изригването на вулкана, погребали градовете Помпей и Херкулан. Преди тях имало ярки и шумни експлозии над кратера и те били интерпретирани като „пожари“. Пирокластичните потоци били бързодвижещи се и горещи. Те събаряли частично или напълно всяка структура по пътя си, изгаряли или задушавали всички хора в региона и дори променили ландшафта, включително и бреговата линия. Потоците причинили леки трусове и малко цунами в залива на Неапол. До вечерта изригването приключило.

 

В наши дни Везувий е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа. Кратерът му е с дълбочина 217 метра и обиколка 1400 метра. Диаметърът на основата му е повече от 3 км.

 

Везувий изригвал периодично в продължение на повече от 12 000 години. Последното изригване на Везувий е през 1944 г. Смята се, че е било сравнително слабо. Въпреки това има 45 жертви.

 

Преоткриването на Помпей

pompeii-2580007_640

 

Помпей е преоткрит през XVIII век. Той е най-добре съхраненият античен град. Годишно е посещаван от около 2,5 милиона посетители.

 

източници: YouTube, Zero One Animation, Melbourne Museum, Wikipedia

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".