Рубрики
Начало » Интересно » Празници » Google Doodle » Гугъл почете Механизма от Антикитира – първия „аналогов компютър“

Гугъл почете Механизма от Антикитира – първия „аналогов компютър“

 

komp mehanizm

 

Гугъл отбелязва 115 години от откриването на Механизма от Антикитира с лого картинка на началната страница на търсачката. Това е първият „аналогов компютър“. Първият му изследовател  Дерек де Сола Прайс го определя като:

 

„най-древния пример за научна технология, който е оцелял до днес и променя представите ни за древногръцката технология”.

 

Значението на Механизма от Антикитира е толкова голямо за развитието на технологиите, колкото Акрополът за развитието на архитектурата, смятат учени.

 

Топ 5 факта за Механизма от Антикитира:

 

1. Mеханизмът от Антикитера е най-сложният механизъм от дреността. С него са се определяли определят точните позиции на Слънцето, Луната и на други планети. Приема се, че уредът е бил изработен в средата на II век пр. н.е.

 

2. През 1902 г. водолази изваждат от древноримски кораб в близост до о. Антикитира безформено парче от корозирал бронз, покрит с варовити отлагания. Първоначално мислят, че е част от статуя. След това се вижда, че всъщност това сложен механизъм. Другите открити предмети свидетелстват, че корабът е корабокруширал около 70 г. пр.н.е. Вероятно е пренасял ценностите към Рим.

 

 

3. Механизмът напомня на часовник. С въртенето на ръчка се задвижва система от метални зъбчати колела, които задават положенията на различни указатели върху предната страна на устройството.

 

4. Учени смятат, че това е първият „аналогов компютър“, който е бил изключително точен.

 

 

5. Оригиналната находка е изложена в Националния археологически музей в Атина, заедно с реконструирано нейно копие, изработено и дарено от проф. Де Сола Прайс.

 

 

източници: Гугъл, Уикипедия, YouTube, http://www.grreporter.info

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".