Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Делфт » Световноизвестният ябълков пай на Kobus Kuch в Делфт

Световноизвестният ябълков пай на Kobus Kuch в Делфт

Пътеписи от Нидерландия

 

kobus kuch delft 1

 

Пътеписи от Делфт

 

Ако посетите някой път Делфт, задължително потърсете едно чаровно заведение, което е на 5 минути пеша от централния площад и се намира до друго култово местенце в градчето – Beestenmarkt. Ако се движите покрай Новата църква и към кафенето, още отдалече веднага ще го създрете и разпознаете.

 

kobus kuch delft 2

 

Сладкарничката е в ъглова къща, която очарова със своя кукленски вид, за което спомага бяло-синьо-жълтаво-тухлената фасада, малките прозорчета със завързани перденца, зелените навеси и многото саксии с цветя.

 

kobus kuch delft 3

 

Отличителна черта е обаче златният еднорог, който е готов все едно за скок.

 

kobus kuch delft 5

 

Външният вид подсказва, че е приятно и уютно заведение, в което е добре човек да поседне. И без да знаем, че в него се крие истинско съкровище, познато в цял свят – ябълковият им пай, ние бяхме привлечени и поседнахме.

 

kobus kuch delft 4

 

Първият път, когато посетихме Кobus Kuch, бяхме само със съпруга ми. Тогава пробвах домашен пай с череши, тъй като трябваше да се чака около 15 минути, за да се приготви новата партида от ябълковия.

 

kobus kuch delft 6

 

Още щом влязохме в заведението, вътре ми допадна и декорацията. Беше по-различна от сладкия външен вид на къщичката.

 

kobus kuch delft 7

 

Интериорът беше богато украсен с надписи, табели, свещи, часовници. Приличаше на зала в музей с многобройна колекция от картини, разположени на няколко нива по стените, чак до тавана. Тук не бяха картини, а преди всичко закачливи табели.

 

kobus kuch delft 18

 

Когато поръчах домашния пай, сервитьорът ме попита дали да бъде с бита сметана или без. Помолих го да ми препоръча кой вариант е по-вкусен:

 

„Разбира се, със сметана“, каза уверено той.

 

Така убедено избрах този вариант. Беше наистина вкусно. Поръчах си и чай от мента, който също беше интересен – не беше в пакетче, а цялата връзка с мента беше потопена в горещата вода. Чаят, поднесен по този начин, беше ароматен и приятен.

 

kobus kuch delft 9

 

В кафенето имаше приятни двойки, които заедно похапваха сладкишите. При няколко от тях се случи един и същи сценарии. Момчето беше първо и изчакваше на маса момичето. След няколко минути тя идваше и си поръчваха нещо вкусно. Тези чисти любовни отношения са много мили. Напомни ми на времената у нас, когато беше нещо типично срещите да са в някоя хубава сладкарничка.

 

kobus kuch delft 10

 

Наблюдавах и хората, които минаваха навън покрай заведението. Хареса ми младо семейство с детенце. И двамата сложиха едновременно малкото на колелото и внимателно го закрепиха на столчето.

 

kobus kuch delft 11

 

Загледах се, че в този район хората не си заключват велосипедите. Оставят ги и си тръгват. А после идват, вземат си ги и потеглят. Възможно е да има някаква заключваща система, която да не съм видяла, но определено нямаше някакво по-сериозно завързване, което съм виждала на други места.

 

kobus kuch delft 12

 

Това спокойствие  на хората в Делфт и чувството за сигурност много ме очароваше по време на целия ни престой.

 

Вечерта споделих снимки от заведението и останах още по-приятно изненада, когато Радост от „Споделена от Радост“ ми написа, че в Kobus Kuch е яла най-вкусният ябълков пай в Холандия. Тогава реших, че задължително трябва да посетим oтново сладкарничката.

 

kobus kuch delft 16

 

Два дни по-късно отидохме цялото семейство в сладкарничката. Този път имаше достатъчно ябълков пай и всичко го пробвахме. Наистина е вълшебен.

 

kobus kuch delft 14

 

От Kobus Kuch споделят съставките:

 

холандски ябълки, лешници, стафиди и канела.

 

kobus kuch delft 13

 

Коричката трябва да е леко хрупкава. Най-добре е да се яде с бита сметана.

 

Домашният ябълковият пай на Kobus Kuch е много популярен – и то не само в Нидерландия, но е добил и световна известност. Приговя се на място в пекарната. Ежегодно се продават 60 000 парчета.

 

kobus kuch delft 17

 

При второто ни посещение усетих и още нещо – на какво се дължеше домашният уют и очарованието на това приятно местенце. На всяка маса имаше запалена свещ, а също така бяха поставени и вази с цветя. Посетителите спокойно се наслаждаваха на приятни разговори. Младите се гледаха влюбено, по-възрастните четяха някой вестник.

 

kobus kuch delft 8

 

Сервитьорите бяха усмихнати младежи, които говореха перфектно английски и се раздаваха от сърце, за да се почувстват гостите добре.

 

kobus kuch delft 19

 

Освен ябълковия пай в заведението има и други интересни предложения – черешов пай с шоколад и лешници, кейк с моркови, орехи и лимова глазура, шоколадови торти.

 

kobus kuch delft 21

 

Предлагат се и интересни бири, ако не сте почитател на сладкото и топлите напитки.

 

kobus kuch delft 20

 

В Делфт свикнах много неща да са на по няколко века. Още като видях приятната сграда на сладкарничката, се замислих дали не е от някой предишен век. Kobus Kuch се оказа съвременно заведение. Създадено е в края на XX век и по-точно – през 1988 година. Отдадох очарованието, известността на заведението и популярността на ябълковия пай на прословутата холандска предприемчивост, която обаче се съчетава винаги успешно и с високо качество и усет към детайла.

 

kobus kuch delft 22

 

Запалени почитатели твърдят, че не е пълноценно посещение в Делфт без човек да се отбие в Kobus Kuch и да пробва домашния им ябълков пай. Всеки интересен град по света си има такива култови заведения, в които си заслужава човек да поспре и да се наслади на някой местен кулинарен шедьовър. Точно този вкус след това се помни дълго и остава още по-пълен спомен от дадена екскурзия. И така – ако посещавате някога красивия Делфт, след като обиколите Новата църква, Вермеер сентрум, Старата църква и се насочите към Техническия университет или към най-старата фабрика за делфтски порцелан, вероятно ще минете покрай Kobus Kuch, поспрете за малко. Удоволствието от тази спирка ще ви достави наслада. Поръчайте си от известния им ябълков пай и го съчетайте например с ментов чай. Ще ви хареса и ще ги запомните!

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Делфт – спокойното синьо сърце на оранжевото кралство

Кулата на Новата църква в Делфт – изкачване по стръмни, вити стълби, но с обещание за прекрасни гледки

Новата църква в Делфт е свързана с „бащата на Нидерландия“ и с кралското семейство

Старата църква в Делфт – задължителна културна спирка за почитателите на Вермеер

Делфтският бяло-син порцелан – една красива история на 365 години

Стилната къща от 17 век, която наехме в Делфт

Kaкво задължително трябва да се види в Делфт?

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".