Рубрики
Начало » Интересно » Аркадий Гайдар – наследник на дворяни, родственик с Лермонтов и дядо на министър-председател на Русия

Аркадий Гайдар – наследник на дворяни, родственик с Лермонтов и дядо на министър-председател на Русия

Знаете ли, че…

 

gajdar 2

 

 

Името на известния детски съветски писател Аркадий Гайдар се свързва най-вече с творбите му „Тимур и неговата команда“ и „Чук и Гек“, които бяха много популярни преди години сред пионерите в СССР и социалистическите страни. Но се оказва, че в биографията му има и много други интересни моменти, които разкриват любопитни факти около произхода му. Той е от дворянско потекло, родственик е с Михаил Лермонтов, а в ново време негов внук дори е бил министър-председател на Русия.

 

 

 

 

Майката на писателя Наталия Аркадиевна Салкова е от стар благороднически род. Аркадий Гайдар, чиято истинска фамилия е Голиков, е кръстен на дядо си по майчина линия – Аркадий.

 

Аркадий Салков бил военен, както и повечето мъже от тази стара руска фамилия. Именно благодарение на военните си умения успяват да спечелят и благородническа титла през XVII век.

 

В летописите за първи път се споменава за руския дворянски род Салкови през 1600 година. Тогава Захари Салков получава благородническа титла за храброст и военно майсторство.

 

В биографията на Аркадий Гайдар има още един интересен факт, свързан с аристократичния род на майка му. Имат далечна роднинска връзка с известия руски писател – Михаил Лермонтов (1814-1841), един от основните представители на романтизма в руската литература заедно с Александър Пушкин.

 

Михаил Лермонтов

Михаил Лермонтов

 

Точно от XVII-XVIII век е близката съдба между двете благороднически фамилии – Салкови и прароднините на Михаил Лермонтов. Родът на Лермонтов всъщност е още по-стар и произлиза от стара шотландска фамилия Лермонт (Learmonth). В началото на XVII век Джордж (Юри) Лермонт се заселил в Русия по времето на цар Михаил Романов. Тогава в редиците на руската армия постъпват около 60 мъже от Шотландия и Ирландия. Прадядото на Лермонтов се бие храбро и също е добре възнаграден.

 

Прародителите на Аркадий Гайдар и Михаил Лермонтов получават имоти в близост един до друг. Проучване на произхода на двете фамилии показва, че те се свързват в средата на XVIII век.

 

Аркадий Гайдар е роден на 22 януари 1904 година. Родителите му са учители. Имали богата библиотека. Родът на баща му е обикновен и не е с такава история като този на майка му. На 14-годишна възраст Аркадий встъпва в редиците на Червената армия. Участва в Гражданската и във Великата отечествена война. Жени се три пъти. Умира през 1941 година – 100 години след смъртта на Михаил Лермонтов.

 

Има ли наследници Аркадий Гайдар?

 

От втория си брак има син Тимур, който става журналист. Тимур Гайдар е бил военен кореспондент  за вестник „Правда“ в Куба, Югославия и Афганистан. Жени се за дъщерята на руския писател Павел Петрович Бажов.

 

Павел Петрович Бажов

Павел Петрович Бажов

 

Техният син се казва Егор Гайдар (1956-2009), който е руски политик. Егор се гордеел, че е внук на двама известни писатели и също се изявява като автор на книги.

 

Егор Гайдар  By Бахтиёр Абдуллаев (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Егор Гайдар
By Бахтиёр Абдуллаев (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

 

Егор Гайдар е един от основните ръководители и идеолози на икономическата реформа в началото на 90 години на XX век. Бил е за кратко (15 юни 1992 – 15 декември 1992) министър-председател на Русия по времето на Борис Елцин.

 

Егор Гайдар има два брака. От брака си със студентската си любов Ирина Смирнова има две деца – Пьотър (роден през 1979 г.) и Мария (родена 1982 г.). Мария е политик и икономист, а Пьотър – предприемач.

 

Втората съпруга на Егор Гайдар е Мария Стругацка, която е дъщеря на писателя-фантаст Аркадий Стругацки, известен с творбите си, които издава заедно със своя брат Борис Стругацки. Имат син – Павел, който е роден през 1990 г.

 

източници: wikipedia.org, http://gaidarteka.ru/catalog/123

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".