Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Назад във времето с бронзовия жокей от Артемизион и неговия състезателен кон

Назад във времето с бронзовия жокей от Артемизион и неговия състезателен кон

Пътеписи от Гърция

jokey

 

Историята на бронзовата статуя „Жокеят от Артемизион“ е много интересна. Преплита много епохи и събития. Започва с едно 10-годишно африканско момче жокей, галопиращ състезателен кон и дар за голяма победа в Древна Гърция. Преминава през кражба от римски пълководец и коробокрушение. След това векове наред всичко е само на дъното на морето. В по-ново време – 20-30-те години на 20 век е открита тази ценната археологическа находка при нос Артемизион. Следват още години на проучване и и реконструкция на композицията, а така също и първи холивудски филм в Гърция със София Лорен, в който се споменава за малката статуя на момчето, открита в морето.

 

Малкият жокей от Артемизион и неговият състезателен кон

 

Малкият, устремен жокей от Артемизион е една от големите атракции в Националния археологически музей на Атина. Намира се в центъра на зала, която е близо до другата голяма атракция – „маската на Агамемнон„, открита от немския археолог ентусиаст Шлиман.

 

jokey2

 

Бронзовата статуя на кон и на младия жокей е открита при нос Артемизион. Жокеят е намерен през 1928 година, други части – през 1937 година. Всичко, което е намеренео, е събрано и сглобено наново. През 1972 година статуята е изложена в Националния археологически музей на Атина.

 

ezdach

 

Младият жокей вероятно е от африкански произход. Предполага се, че е около 10-годишен. Може би е роб. Прическата му обаче е гръцка и някои учени смятат, че вероятно е от смесен произход. Носи сандали и къс хитон (антична дреха, приличаща на туника). Яхнал е коня без седло.

 

jokey 6

 

Позата на момчето подсказва, че държи юздите на галопиращия кон с лявата си ръка, а в дясната би трябвало да е камшикът. Тези части – юздите и камшикът, са изчезнали. Интересно е да се наблюдава лицето на ездача. Показва страст, напрегнатост, но и желание за победа.

 

kon 1

 

Статуята на състезателния кон е удивителна. Уловена е неговата жизненост и стремглавост. На дясното му задно бедро е изобразена древногръцката богиня на победата Нике.

Римският пълководец и корабокрушението

 

Малкият жокей и частите от статуята на коня са намерени в морето при нос Артемизион заедно с друга изключително известна статуя – тази на Зевс/Посейдон, която също е изложена в Националния археологически музей. Предполага се, че кораб, който е пренасял тези ценни статуи от Атина към Рим, е корабокруширал. Той е потънал на 40 метра дълбочина. През 1926 година е установено мястото му и започва бавен процес по изваждането на находките. Има интересна теория как и откъде са били откраднати тези статуи. Изследователят Шон Хемингуей предполага, че това е дело на римския пълководец Луций Мумий Ахаик, който разрушава и ограбва Коринт през 146 г. пр.н.е.

 

jokey 5

Реконструкцията 

 

Възможно е жокеят и конят да не са били в обща композиция. Когато е започнала реконструкцията им, се е предполагало, че са два различни фрагмента от скулптури. Но после са открити останки от дрехите на момчето върху коня и е взето решение да ги съберат заедно. Така се получава наистина нещо внушително и въздействащо.

 

jokey 3

Рядко бронзови статуи от Древна Гърция са оцелявали

 

Статуята на коня е дълга 2,9 метра. Висока е 2,1 метра. Фигурата на момчето е дребна – едва 84 сантиментра. Скулптурата е направена около 150–140 пр.н.е. Вероятно е дар за богат човек в чест на голяма победа. Творецът е неизвестен. Находката много ценна, тъй като рядко са оцелявали бронзови статуи от Древна Гърция. Обикновено са били претопявани, за да се изработват в по-късни епохи нови творби. Също така е и рядък пример на древногръцка скулптура на състезателен кон.

 

jokey4

 

София Лорен и малкият жокей на дъното на морето

 

В киното се използва историята около намирането на малкия жокей на дъното на морето.

 

momche delfin

 

Филмът се казва „Момчето върху делфина“ („Boy on a Dolphin“, 1957). В него се разказва как главната героиня намира тази статуя. Ролята е поверена на звездата от 50-те години на 20 век София Лорен.

 

BoyondolphinDMtc

 

Това е първият холивудски филм заснет в Гърция.

 

 

Наименованието в научната литература

„Жокеят от Артемизион“ се споменава и под наименованието „Малък ездач“. В музея в Атина английското название е отбелязано като Artemision Jockey“. Също така в научната литература се вписва и като „Конят и жокеят от Артемизион“ (The Horse and Jockey from Artemision).

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Историята на златната „маска на Агамемнон“ >>

Опознайте Акропола чрез Лего >>

Забележителности около планината Олимп в Гърция >>

„Момчето с тръна“ – статуя на верния младеж >>

 

източници: http://www.namuseum.gr/collections/sculpture/hellenistic/hellenistic13-en.htmlhttp://bmcr.brynmawr.edu/2005/2005-02-18.html, Wikipedia, YouTube

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".