Рубрики
Начало » Гост блогър » Велин Велков » Австралия в светли щрихи

Австралия в светли щрихи

Пътеписи от Велин Велков

Първа изложба на австралийски импресионисти в Европа

Australia-seaside

 

На пръв поглед картините са типични импресионистични платна – наситени с цветове и светлина пейзажи, нарисувани с меки и хармонични щрихи. Когато човек се загледа в детайлите обаче забелязва, че пясъкът е много бял, растителността, екзотична, а морето, различно. И наистина – това са картини от Австралия от последните години на 19-ти век.

 

За първи път Националната галерия в Лондон представя избрана колекция от платна на импресионисти от Австралия. Макар и само четирима – Том Робъртс (1856-1931 г.), Чарлз Кондер (1868-1909 г. ), Джон Ръсел (1858-1930 г.) и Артър Стрийтън (1867-1943 г.) – художниците оставят значим отпечатък в австралийското изобразително изкуство и то в период, когато четирите британски колонии на континента развиват своя национална идентичност и са на път да се обединят в Австралийския съюз през 1901 година.

 

Най-емблематичната картина от изложбата е “Ваканция в Ментон” (1888 г.) от Чарлз Кондер.
Създадена е не в ателие, а на открито, тя изобразява предпочитания обект за рисуване на импресионистите – моста, в този случай моста към морските бани на плажа в Ментон, край Мелбърн. Елегантно облечени в европейски стил фигури на хора по плажа и на моста изпъкват на фона на изумително белия пясък и екзотичния австралийски пейзаж. “Ваканция в Ментон” е един от най-добрите примери за успешното прилагане на импресионистични техники при изобразяването на действителността в Австралия.

 

“Откъсване” (“A Break Away”, 1891 г.) на Том Робъртс и “Взривът е готов” (“Fire’s On”, 1891 г.) на Артър Стрийтън са други две запомнящи се платна, които показват живота в австралийската пустош през очите на импресионистите.

 

Джон Ръсел, със своята картина “Сутринта, морските Алпи” (1891 г.), разкрива най-директно плодотворната връзка с френския Импресионизъм и дори се доближава до поантализма на френския художник Жорж Сьора.

 

От Париж до Мелбърн

 

Искрата на Импресионизма в далечния континент пренася роденият в Англия Том Робъртс. Специализирал изобразително изкуство в Лондон и Париж и творил заедно с оригиналните френски импресионисти, Робъртс създава в средата на 80-те години на 19-ти век художническа колония в околностите на Мелбърн, която се превръща в ядрото на австралийския Импресионизъм. Това е известната Хайделбергска школа, по името на градчето Хайделберг до Мелбърн, което е обект на редица запомнящи се платна на местните импресионисти.

 

Робъртс привлича в групата си другият роден в Англия, но творил в Австралия импресионист Чарлз Кондер. Морските пейзажи, които двамата рисуват са революционни с това, че преставляват скъсване с преобладаващия до тогава в британските колонии романтичен европейски стил на рисуване и смело прилагат импресионистични техники. След успехите си в Австралия, Чарлз Кондер се завръща в Европа и става съмишленик на известия френски художник Анри дьо Тулуз-Лотрек.

 

Най-тясно свързан с френските импресионисти се оказва роденият в Австралия Джон Ръсел, който прекарва около 40 години в Европа и става близък приятел на Ван Гог и Тулуз-Лотрек. Ръсел рисува заедно с Клод Моне на френския остров Бел-Ил. Картините му са предимно с европейски мотиви и най-много се доближават до оригиналния Импресионизъм, особено наситено-лилавите му морски пейзажи.

 

Четвъртият художник в групата, Артър Стрийтън, също навлиза в Импресионизма под влиянието на Том Робъртс и прекарва най-плодотворните си години в Лондон, където става първият австралийски художник, изложил своя картина в Кралската Академия на изкуствата.

 

С прилагането на европейските импресионистични техники към отразяването на австралийската действителност, Робъртс, Кондер, Ръсел и Стрийтън се утвърждават като едни от основоположниците на модерното изобразително изкуство в Австралия.

 

Платната на четиримата художници се намират в няколко австралийски галерии, както и в частни колекции в Европа и Северна Америка. Изложбата в Националната галерия в Лондон, която продължава до края на март 2017 година, е уникална възможност за европейския почитател на Импресионизма да се запознае с един малко познат, но изключително впечатляващ аспект на това толкова известно течение в изобразителното изкуство.

 

Повече информация има на сайта на Националната Галерията:
https://www.nationalgallery.org.uk/whats-on/exhibitions/australias-impressionists

 

Онлайн колекции с творбите на:

 

Том Робъртс: https://www.artgallery.nsw.gov.au/collection/works/?artist_id=roberts-tom
Чарлз Кондер: https://www.artgallery.nsw.gov.au/collection/works/?artist_id=conder-charles
Джон Ръсел: https://www.artgallery.nsw.gov.au/collection/works/?artist_id=russell-john
Артър Стрийтън: https://www.artgallery.nsw.gov.au/collection/works/?artist_id=streeton-arthur

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ ПЪТЕПИСИ ОТ ВЕЛИН ВЕЛКОВ:

Абърдийн – гранитният шедьовър на Шотландия >>

Единбург – северната столица на Просвещението >>

Виена – архитектурна симфония и богатство от импресии >>

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".