Рубрики
Начало » Гост блогър » Велин Велков » Бат – епохата на Джейн Остин на живо

Бат – епохата на Джейн Остин на живо

Пътеписи от Велин Велков

jane austen bath

 

Ако има град в Британия, който най-точно отразява аристократичния блясък на една отминала епоха, то това безспорно е Бат. Разположен на запад от Лондон, сред наситено зелени равнини и богати гори, градът е известен с архитектурата на Джон Наш, портретите на Томас Гейнсборо и естествено с романите на Джейн Остин.

 

Bath_Roman_baths

 

Както подсказва самото име на града, Бат е известен още от дълбока древност с минералните си извори. За това свидетелства възстановената римска баня в центъра на града. Лечебните минерални води стават и причина Бат да процъфти в края на 18-ти век като едно от любимите ваканционни места на английската аристокрация. Предпочитано място за почивка на Регента (бъдещия крал Джордж IV), Бат преживява своя златен период през втората половина на 18-ти век и първите десетилетия на 19-ти век, когато английските архитекти Ууд и по-късно Наш оформят архитектурния облик на града – облик, който в наши дни превръща Бат в световна съкровищница на ЮНЕСКО.

 

По стъпките на Джейн Остин

 

Bath_abbey

 

Катедралата в Бат е другият магнит за туристи. Построена през 12-ти век, тя доминира централния площад. Сред пъстрите групи от туристи се смесват аматьори музиканти. Малките улици около катедралата са запазили атмосферата на миналото.

 

Bath_street3

 

От старовремските английски магазинчета, чайни и кафената човек очаква да излязат добре облечените героини на Джейн Остин, придружавани от елегантни джентълмени и да се отправят към намиращите се наблизо Парадни градини, истински зелен оазис на брега на плавно течащата река Ейвън.

 

Bath_street6

Bath_street7

Bath_street5

 

Дейвид Гарик е един от тези джентълмени, чието име още се помни в Бат и особено в Кралския театър в града. Гарик е може би най-добрият британски актьор на 18-ти век, чийто представления в Бат дълго време радват аристократичната публика и го превръщат в любимец на дамите.

Bath_theatre

 

Къщи с цвят на карамел

 

Краският полумесец, рожба на архитектурния гений на Джон Ууд, е построен в средата на 18-ти век и е символът на аристократичния възход на Бат.

 

Bath_royal_crescent2

 

Това е огромен полукръг от шестетажни сгради на един от хълмовете на града. С поглед към кралския парк “Виктория,” сградите са изключително добре запазени и обитавани до ден-днешен. От високото се виждат парковете и другите квартали на града.

 

Bath_royal_crescent1

 

Още три комплекса от елегантни сгради оформят близкия комплекс Цирка, в средата на който се издигат три вековни дървета. Повечето сгради в Бат са изградени от местния батски камък, който придава типичния за града карамелен цвят на къщите.

 

Bath_circus

 

Спускайки се от Кралския полумесец към центъра на града, човек стига до Куин Скуеър, където се намира центърът на Джейн Остин. Разположен на два етажа, музеят е посветен на живота на най-известната английска писателка.

 

Bath_Jane_Austen

 

Гидовете, облечени в костюми от епохата на Остин, разказват по изключително увлекателен начин за преживяванията на авторката от петте й години престой в Бат. Оригинални предмети на Остин, както и нейни портрети, привличат вниманието на посетителите.

Към съкровищницата от картини

 

Мостът “Палтени,” по който има десетки кафенета и магазинчета, от които се открива прекрасна гледка към реката Ейвън, отвежда към Грейт Палтени Стрийт.

Bath_Great_Putleney_street

 

Широкият булевард с внушителни сгради напомня за времето, когато от каретите са слизали елегантните жители на Бат и техните аристократични гости. В края на булеварда е галерията “Холбърн,” в която се намира колекцията платна събрани от местния викториански меценат със същото име. Шедьоври на Томас Гейнсборо, Йохан Цофани, Ангелика Кауфман (първата жена членка на Кралската академия по изобразително изкуство) и Джордж Стъбс (майстора на рисунки на коне) са най-ценните картини в експозицията. Гейнсборо, най-известният от художниците в галерията, прекарва цели 15 години в Бат и оставя след себе си портрети на видни местни граждани.

 

Друга ценна колекция от стари майстори, викториански художници и майстори на четката от първата половина на 20-ти век се помещава в галерията “Виктория,” намираща се в края на моста “Палтени,” до сградата на кметството. В галерията има и изящна колекция от европейски порцелан.

 

Bath_garden

 

Бат е богат на паркове и градини, които разнобразяват архитектурния облик на града.

 

Bath_street2

 

Известни марки магазини се намират в обновения център около гарата.

Bath_street9

Bath_street1

Макар и построени през последните години, те се вписват напълно в ансамбъла от стари сгради.

 

Bath_street4

 

Повече информация за Бат има на страницата на туристическото бюро на града:
https://visitbath.co.uk.

За Велин Велков

Велин Велков обича да пътува и да описва видяното и преживяното.