Рубрики
Начало » Интересно » Младото божоле пристигна!

Младото божоле пристигна!

 

Beaujolais_Nouveau_wine

 

Le Beaujolais nouveau est arrivé!* 

 

Това са почти сакрални думи, които можете да чуете тази вечер, т.е. в третия четвъртък на ноември, на много места по света. Младото божоле е червеното злато на Франция.

 

С „Младото божоле“ се отбелязва краят на прибирането на реколтата. До Втората световна война е било само за местна консумация. През 1937 г. излиза директива, в която се казва, че това вино може да се продава официално след 15-ти декември в годината на реколтата. Тези правила обаче са облекчени през 1951 г. и датата става 13 ноември. По-късно се променя на 15 ноември. През 1985 г. датата отново е променена и вече е третият четвъртък през ноември. Всичко е от гледна точка на маркетинга.

 

Gamay

 

„Младото божоле“ се прави от сорта „Гаме“, произведен в региона Божоле във Франция. Бере се на ръка. Този сорт е въведен от Филип льо Арди през 1395 г. Виното от него е леко, има лилаво-розов цвят и свежи плодови аромати с нюанси на банани, смокиня и круша. Пие се охладено до около 13 до 16 градуса. Най-подходящи към него са леките ястия и френските сирена бри, фурм д’Амбер, рокфор.

 

Жорж Дюбьоф вижда голям маркетингов потенциал и през 70-те години продажбата на младото божоле става национално събитие. През 80-те години манията завладява Европа и Северна Америка, а през 90-те години – Азия.

 

 

Денят на младото божоле е винаги съпроводен от много публични събития, тържества и най-вече реклама. В Съединените щати се рекламира като питие за Деня на благодарността, тъй като той се пада седмица, след като виното може да се продава.

 

Годишното производство на „Божоле Нуво“ е около 49 милиона литра. Това е почти половината от винената продукция на региона Божоле. Половината от количеството се изнася към най-големите световни пазари – Германия, Япония и САЩ.

*“Младото божоле дойде“ (превод от френски)

източник: Wikipedia

снимки: Wikipedia, http://www.domainemiolane.com/

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".