Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Топлина, семейни традиции и вкусни гозби – споделено за едно уютно гръцко хотелче и известната рибна таверна „Бебис“

Топлина, семейни традиции и вкусни гозби – споделено за едно уютно гръцко хотелче и известната рибна таверна „Бебис“

Пътеписи от Гърция

 

bebis tavern 1

 

Ако беше в Америка, подобна история вероятно щеше да бъде филмирана като успешно и чаровно семейно бизнес начинание насред красива местност, но почти в края на света – далеч от шумотевицата на съвремието. Ако беше във Франция, за гозбите щяха да се носят легенди и щяха да прииждат туристи, които искат да се потопят в чара на това селско ресторантче. В Гърция на много места човек може да открие такива истински кулинарни бижута, които не се набиват чак толкова на очи, но който ги посети, остава очарован и запазва добрите си спомени.

 

През 1970 година Георгиос „Бебис“ Кандиларис прави малка рибна таверна, в която да кани приятелите си да похапнат заедно вкусна риба.

 

bebis tavern 2

 

Изгражда я съвсем близо до морето – в района на Куцупия, където планина и море се срещат и гледките са спиращи дъха.

 

bebis 10

 

Селцето е мъничко и истински оазис, разположен между най-зеления склон на планината Осa, известна и като Кисавос, и Егейско море. Селото има красиво име. Кръстено е на това прекрасно дърво с розово-лилави цветове.

 

bebis 9

 

Когато Бебис създава своята таверна, този край е бил като откъснат от света, но и малкото пътешественици, които са се озовавали там, намират при него място за почивка, освежаване и хубава храна.

 

bebis tavern 6

 

А той им предлагал винаги най-доброто, което може да се предложи в Куцупия – прясна риба и морски дарове.

 

bebis tavern 3

 

През 80-те години районът е електрифициран и започва да става по-познат за хора, които се радват на дивата природа и самотните плажове.

 

bebis tavern 11

 

За таверната се разчува и постепенно се разраства.

 

Потомците на Бебис поемат бизнеса му като запазват традициите, които са го прославили.

 

bebis 8

 

Готвят по същите рецепти на Бебис и продължават да предлагат най-вкусната прясна риба.

 

bebis tavern 8

 

До самата таверна изграждат малък тризвезден хотел, в който се стремят да създадат модерен уют, усещане за лукс, но и топлина. Всичко се постига с използването на естествени материали – дърво и камък.

 

bebis 1

 

Веднага се забелязва стремежът всичко да е изчистено, но и да се подчертае детайлът.

 

Bebis 2

 

Грижата за гостите се долавя навсякъде. Например – помислено е за малка библиотека с приятни книги, които да са интересни за посетителите. Селцето наистина е сякаш „накрая на света“ и човек често ще има нужда да помисли за приятни и спокойни забавления – например уединение с хубава книга, която да почете на терасата.

 

bebis 7

 

Ъгловите апартаменти предлагаха истински лукс. В средата на стаята е разположена вана, а гледката към морето и планината предразполага за още по-романтични моменти.

 

Голям плюс за хотела е, че има и паркинг с достатъчно места. Единственият минус по време на нашия престой беше по-слабият сигнал на wi-fi, но домакините се извиниха, че имат в момента проблем. Реално при такова спокойствие, природа, море и храна, интернетът не е най-важното нещо на света.

 

Хотел „Бебис“ беше нашата спирка при връщането ни от Атина към София по време на великденската ваканция през април. На отиване спряхме в уютно хотелче в Платамонас, а за връщане – избрахме „Бебис“. Отново се получаваше, че се пада долу-горе по средата на пътя между двете столици. Всъщност Куцупия, където се намира „Бебис“, е встрани от магистралата, но гледките – и планински, и морски, на които се насладихме, си заслужаваха това отклонение. Ако решите да посетите този район, имайте предвид, че GPS може да ви подведе. Нашият показваше, че трябва да свием в една отбивка, а точно тогава се намирахме в тунел и нямаше как да направим такава маневра. След това с помощта на местни успяхме да намерим верния път, но се наложи да ни придружат до разклона.

 

bebis priroda

 

По пътя дълго време не срещахме никакви коли.

 

bebis put 3

 

След това уставновихме, че и селищата, които посетихме, също изглеждаха все едно са без жители.

 

kokkino nero more

 

Шегувахме се, че може би вече познаваме всички местни хора. Този район все едно беше откъснат от света и си живееше своя собствен спокоен живот с няколко души, които са дружелюбни. Като се има предвид този факт, няма как да не бъдат поздравени Бебис и потомците му, че са успели да развият успешна таверна, а после и хотел по тези места. Може би през лятото да е по-оживено, но през април беше съвсем безлюдно.

 

kokkino nero masa

 

Дивата природа на планината и красивото море даваха всичко, от което се нуждае човек, желаещ да избяга от шумотевицата на съвременната цивилизация.

 

kokino nero masi

 

Когато пристигнахме в „Бебис“, установихме, че в хотела и в таверната са се погрижили да не липсва нищо на гостите, макар и да попадат „накрая на света“. Стаите бяха просторни и обзаведени с много вкус. Баните бяха модерни и стилни. В нашата стая и в стаята на децата имаше и камини.

 

bebis 4

 

До камината бяха оставени дърва, а също допълнително имаше и в специални колички в коридора.

 

bebis durva

 

Терасите също бяха големи и имаха маса и столчета.

 

bebis 5

 

Нашата гледка беше към морето.

 

bebis put 2

 

Обслужването беше мило и на ниво. Работеше кафенето, където двама местни пиеха следобедното фрапе и гостоприемно ни упътиха къде какво интересно има в района. В таверната се чуваше компания, седнала на една от масите. Вероятно бяха други местни жители, която все още приключваше обяда си, макар вече да беше около 16 часа.

 

bebis taverna navun

 

Пътувахме в събота – ден преди Великден. Трябваше да посрещнем големия християнски празник тук. От хотела ни обясниха, че в полунощ всички от селцето ще дойдат в таверната на Бебис и ще ядат традициона супа. Преди това обаче дружно ще посетят църква в съседно село. Поканиха ни да се включим и ние, а също така ни запазиха и маса.

 

Използвахме топлия априлски следобед да пообиколим малко околността. В самото селце почти нямаше какво да се прави, освен да се стои на плажа и да се съзерцава морето. От години не бях играла на хвърляне на камъчета във водата. Е, сега си поиграхме семейно!

 

Местните ни казаха, че в съседните села има повече забележителности. В едното имало „червена вода“, а в другото – крепост. Решихме да тръгнем към това с „червената вода“ – Кокино неро. През лятото вероятно се радва на много туристи, обичащи по-простичкия и евтин начин на почивка, но сега беше по-пусто и от Куцупия. Случайно успяхме да открием и „червената вода“, при която имаше още две семейства – със сигурност и те като нас си търсеха забавления в този свръхспокоен район.

 

kokkino nero

 

На такива места времето наистина спира. Отново се прибрахме в Куцупия. Пак обходихме плажа. За пореден път съзерцавахме морето. Гледахме и с възхита към планината. И пак имахме още време до вечеря.

 

bebis put

 

Решихме да се приберем и да вземем по някоя книжка от библиотеката, която беше точно до нашата стая. Мъжът ми си избра за историята на узото, а аз четох за района.

 

Така дочакахме да стане подходящо време за вечеря. Слязохме в таверната и там ни посрещна цялата фамилия. Бяхме единствените гости. Оказа се, че всички местни в момента все още релаксират преди да потеглят по-късно към църквата, а после да дойдат в „Бебис“ и да хапнат традиционната супа.

 

bebis tavern 2

 

Нашите домакини ни сервираха бързо. Ястията бяха много вкусни.

 

bebis tavern 10

 

Поговорихме си за Гърция, за финансовата криза, за България, за Европейския съюз и по други общи теми. Оказа се, че през зимата двамата братя – потомци на Бебис, са минавали през България. Харесало им е в София. Споделиха, че се забелязвало как българската столица бързо дърпа икономически. Бяха изключително мили домакини. Усещахме ги много близки като възприятия и ценности.

 

bebis tavern 7

 

В TripAdvisor таверната се радва на висока оценка и положителни коментари. Любителите на рибата ще намерят това, което ще оценят, а за другите – има и други предложения, които ще им допаднат – това са едни от съветите. На Фейсбук страницата на ресторантчето пък ще откриете коментар, че това е най-добрата рибна таверна в Европа.

 

bebis tavern 9

 

Хотелът също се радва на висока оценка в Booking (ние го открихме през този сайт и така резервирахме стаи). Оценката е 9,6/10. В коментарите се вижда и споделеното от съпруга ми Евгений (на английски) – „Лукс в спокоен район“:

 

Това е фантастичен малък хотел в селски и спокоен район. Хотелът има общ паркинг заедно с известна местна рибна таверна. Стаите са просторни и луксозни. За студените дни те са оборудвани с камина, която беше подготвена за ползване. За съжаление температурите не бяха достатъчно ниски, за да се насладим и на огъня.

 

Не успяхме да се включим във великдеснкото нощно празненство на жителите на селцето, но посрещнахме Великден с топъл изгрев през нашия прозорец.

 

bebis izgrev

 

На 16 април е роден и съпругът ми. Празникът в нашето семейство беше двоен. Планът беше да закусим в хотела, а след това да се отправим към София, където вечерта да празнуваме.

 

Закуската в „Бебис“ беше великденска. Имаше красиви великденски яйца.

 

bebis tavern 12

 

Така че успяхме да спазим нашия обичай и да се борим с тях. Имаше и няколко вида козунаци, а така също и други храни, типични за закуска в хотела.

 

bebis tavern 13

 

Освежихме се с портокалов фреш и кафе.

 

bebis tavern 14

 

Тръгването също беше мило. През цялото време една възрастна жена в черни дрехи ни се усмихваше дружелюбно. И тъй като това беше семеен бизнес, веднага си помислих, че сигурно има някаква връзка с мъжа, чийно портрет беше окачен в средата на таверната и за когото реших, че е успешният Бебис. Когато си тръгвахме, възрастната жена в черни дрехи дойде и сърдечно започна да ни говори на гръцки. Личеше си топлината, макар и да не разбирах какво ни казваше. Хората от това селце ги усетих много близки до българските мили селяни, които също ще те нагостят и посрещнат като скъп гост, а после ще те изпратят с прегръдки и ще се прекръстят да е всичко наред при пътуването ти. За разлика от българските села обаче, в гръцките инфраструктурата е много добра. За мен чарът на Гърция е точно в тези местенца, където успешно се развива малък семеен бизнес.

 

Лукс „накрая на света“ в съчетание с топло семейно отношение и вкусни гозби, това е моят спомен за хотел „Бебис“ и старата потомсвена таверна.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Стил и уют в едно кокетно семейно хотелче в Платамонас >>

Богатата закуска в едно елегантно гръцко хотелче в китното градче Платамонас >>

Вкусна вечеря в Ψαροπούλα – най-добрата таверна в Платамонас >>

Забележителности около планината Олимп в Гърция >>

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".