Рубрики
Начало » Гост блогър » Велин Велков » Белфаст – градът на червените сгради

Белфаст – градът на червените сгради

Пътеписи от Велин Велков

 

imageedit_10_4265678733

 

Белфаст и Северна Ирландия са малко познати в България и то главно от новините за размириците между протестанти и католици от 70-те и 80-те години. Днес градът е мирен и спокоен и няма големи следи от междурелигиозните сблъсъци.

 

belfast hall svetla

 

При кацането със самолета прави впечатление ярката и повсеместна зеленина, а и как иначе, нали се намираме на Зеления остров. Летището е малко, но добре подредено и се преминава лесно и бързо. До града се пътува около половин час през живописни полета, горички и пасища, пълни с овце и кози. Усеща се мирис на ферма. Магистралата минава покрай морето и открива прекрасен изглед към града, който е разположен на голям залив и гледа към Ирландско море. Отдалеч Белфаст малко прилича на Варна, сгушен на брега, а в далечината се издигат високи хълмове обвити в мъгла.

По-различна част от кралството

 

Belfast street 3

 

Северна Ирландия (Ълстър) не е част от Великобритания, но е автономна провинция на Обединеното кралство. Тя има своя собствена валута – северно-ирландски паунди – като банкнотите са с дизайн от 19-ти век и се издават от две частни северно-ирландски банки. Важат само в провинцията, а не в останалата част на кралството.

 

Belfast street 2

 

Северно-ирландците са потомци на шотландски заселници, дошли тук още през 16-ти век. Те говорят особен английски, който малко трудно се разбира. Забързани са и неособено любезни.

 

Belfast street 6

 

Интересното е, че в Белфаст, за разлика от останалата част от Обединеното кралство, полицейските коли все още са бронирани и приличат на малки танкове. Така те напомнят за времената на т.н. Безредици през 70-те и 80-те години, когато провинцията се управлява директно от Лондон и е във военно положение. По някои стени на сградите все още има и типичните политически графити.

Богато историческо наследство

 

Belfast Town Hall 1

 

Центърът на града е развит около внушителната сграда на кметството, която е заобиколена от паметници на британски исторически фигури, начело с кралица Виктория. Така се създава един архитектурен ансамбъл, който напомня за принадлежността на Ълстър към британската историческа традиция.

 

Belfast Town Hall 2

 

Улиците са широки, а повечето сгради по центъра са масивни и от червени тухли.

 

Belfast street 8

 

В архитектурно отношение се забелязва известна разлика със сградите във Великобритания. На места, Белфаст малко прилича на американски град, с типичните високи офис-сгради с еднотипни фасади.

 

Belfast street 4

 

Основната забележителност на Белфаст е музеят на Ълстър. Разположен е в пететажна сграда от викторианската епоха, в разкошен парк и близо до Кралския университет и ботаническата градина. Музеят представя интересна смесена експозиция за природо-научната, културната и политическа история на Ирландия.

 

Ценни експонати от флората и фауната на Смарагдения остров се редуват с картини на ирландски майстори на четката от 19-ти и 20-ти век, както и с артефакти от историята на страната от дълбока древност, през колонизирането на провинцията от шотландците и англичаните през 16-ти и 17-ти век до безредиците от 70-те години на 20-ти век. Тематични мултимедийни кътове за деца подпомагат малките северно-ирландци в опознаването на естествената и политическата история на провинцията.

 

В близост до музея се намира характерната червена сграда на Кралския университет на Белфаст.

 

Belfast Queens University 2

 

Разгърната в няколко крила, сградата е впечатляващ паметник на архитектурата и свидетелство за високия престиж на висшето образование в Ълстър, както и за богатите традиции на университета, основан през 1849 година.

 

Belfast Queens University 1

 

Дълго време в Белфаст е била една от най-големите корабостроителници на Британия. Тук например е построен печално известният “Титаник”, на който е посветен специален музей, намиращ се с многоетажна модернистична сграда близо до доковете.

Модерен и подреден град

 

Belfast street 10 

 

Роял Авеню е главната улица на Белфаст, която започва от кметството и се простира на север. Всички големи британски вериги магазини са представени там – или в нови сгради, или в характерните викториански сгради от червени тухли.

 

Belfast street 7

 

Дори в делничен ден градът е доста спокоен. Малки приятни магазинчета, кафенета и ресторанти има в околните улички и в няколко викториански аркади. В центъра на града има няколко свръхмодерни търговски центъра, които привличат купувачи от целия остров, включително и от Ейре.

 

Belfast shopping centre

 

Покрай реката Лаган се намират новите бизнес-сгради, а до площад Куинс е емблематичната синя фигура на Голямата риба. Поставена през 1999 година и дълга около десетина метра, тя е направена от сини плочки с мотиви от историята на града и е магнит за туристите.

 

Belfast Big Fish

 

На около час път с автомобил от Белфаст се намира главната забележителност на Северна Ирландия – Бродът на гигантите (скалисти образувания на брега на Ирландско море), както и дистиларната “Бушмилс.”

 

Макар и встрани от големите туристически маршрути, столицата на Северна Ирландия има своя чар и е интересна пресечна точка на ирланската и британската история и културни традиции.

 

 

Belfast river

 

 

Информация за Белфаст има онлайн на сайта на града: http://visitbelfast.com.

 

Повече за Ълстър също може да се научи онлайн:
http://www.discovernorthernireland.com.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ ПЪТЕПИСИ ОТ ВЕЛИН ВЕЛКОВ:

Абърдийн – гранитният шедьовър на Шотландия 

Единбург – северната столица на Просвещението

Норич – скритото бижу на Източна Англия

За Велин Велков

Велин Велков обича да пътува и да описва видяното и преживяното.