Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Красивият бароков дворцов комплекс Белведере във Виена съчетава аристократизъм, история и изкуство

Красивият бароков дворцов комплекс Белведере във Виена съчетава аристократизъм, история и изкуство

Пътеписи от Виена

 

belvedere 1

 

Френски благородник, подвизи във войните срещу Османската империя, красиви барокови дворци с изящен парк, ценна колекция от картини, „Целувката“ на Климт – това е кратката завладяваща история на дворцовия комплекс „Белведере“, който е принадлежал на героя от Австро-Турските войни принц – Евгений Савойски (1663-1736).

 

belvedere dvorez park

 

Дворцовият комплекс „Белведере“ включва два двореца – Горен и Долен, красив бароков парк, оранжерия. Това е лятната резиденция на героя срещу османските войски, обсаждали Виена – принц Евгений Савойски.

 

belvedere 5

 

Архитект на дворците е известният майстор от виенския барок – Йохан Лукас фон Хилдебранд, проектирал и красивата църква в центъра на Виена – Петерскирхе.

 

belvedere park fontan

 

Градината е дело на френския ландшафтен архитект Доминик Жирар.

 

Долният дворец „Белведере“

 

belvedere dolen dvorez

 

В този дворец са личните покои на славния принц Евгений Савойски. Стаите са по-малки в сравнение със залите в Горния дворец, но и на двете места са богато украсени. Построен е между 1712 и 1717 година.

 

Има три красиви зали в Долния дворец, на които трябва да се обърне внимание.

 

– Мраморната зала – красива зала от мрамор с фрески, които прославят подвизите на принц Евгений Савойски. Той е изобразен като Аполон, а около него кръжи свита от богове и богини.

 

belvedere dvorez mramorna zala tavan

 

– Залата с гротеските – изобразени са гротески на митични зверове.

 

– Златният кабинет – стените в тази зала са покрити със златни листове.

 

В Долния дворец са изложени картини на по-съвременни творци. През юли 2016 година тук се намираше и една картина, с която България се гордее – „Луцифер“ (1890-91) на известния немски художник Франц фон Щук (1863–1928).

 

1-Luzifer

източник: Уикипедия

 

Тя е закупена от ателието на Щук в Мюнхен през 1891 г. от княз Фердинанд за дворцовата колекция в София. Сега е част от фонда на галерия „Квадрат 500“. В „Белведере“ имаше надпис чия е собствеността.

Горният дворец „Белведере“

 

belvedere 3

 

Маскен бал, приеми, аристократични събития – всичко това се е случвало в Горния дворец „Белведере“.

 

belvedere 29

 

Представете си красив дворец с гледка към впечатляващ бароков парк и към Виена – това са виждали гостите на Горния дворец „Белведере“. Те са пристигали с каляски в открита колонада, която днес е превърната в зала.

 

belvedere 20

 

Минавали са по красивото, внушително бяло стълбище.

 

belvedere stulbiste

belvedere 19 stulbiste

 

И са се озововали в огромни зали.

 

belvedere sala

 

Всичко е трябвало да очарова и да впечатли гостите, а и да им напомни за богатството, славата и подвизите на славния домакин.

 

belvedere 8

 

Със задачата чудесно се е справил австрийският архитект Йохан Лукас фон Хилдебранд. Той е успял да направи препрадки към успехите на принц Евгений Савойски. Съветите от пътеводителите са да надигнем поглед към покрива на сградата и да проследим линията – тя напомняла на шатрите на войските на Османската империя, които са били прогонени от Виена от героичния принц.

 

belvedere 2

 

Горният дворец е построен между 1717 и 1723 година.

 

Бароковата сграда в наши дни не служи за аристократични приеми, а е превърната в много добре подредена, уютна и богата картинна галерия. Тук се помещава Националната художествена галерия на Австрия.

 

belvedere 9

 

Най-голямото й богатство са картините на Густав Климт. В „Белведере“ е най-голямата сбирка в света с творби на Климт. Тук е неговият шедьовър „Целувката“. Пред тази картина има най-голямо скупчване на туристи.

 

belvedere celuvkata klimt

 

В съседна малка зала е изложено пано с „Целувката“, пред което всеки желаещ може да си направи селфи или да бъде сниман.

 

belvedere viki celuvkata klimt

 

В тази галерия е и друга известна картина на Климт – „Юдит I“.

 

belvedere 6 klimt judith i

 

В залата с тези две картини има и много други творби на големия австрийски художник.

 

В Горния дворец са изложени картините и на още двама големи австрийски художници:

 

– Егон Шиле:

 

belvedere 11

 

– Оскар Кокошка (той е от чешки произход).

 

belvedere 12

 

Залата, която събира също много посетители, е с „характерните глави“ на австрийско-немския скулптор Франц Ксавер Месершмит – колекция бюстове, изобразяващи различни човешки физиономии.

 

belvedere skulpturi lica

 

Световните творци също са добре представени. Има прекрасни творби на Клод Моне, Реноар, Роден и на много други големи художници.

 

belvedere 18 kitajska bulka claude monet

Отделете за този дворец повече време. Има очарователни картини, пред които си заслужава човек да поспре и да помисли.

 

belvedere 27 kartina

 

Бароковият парк в „Белведере“

 

belvedere dvorez park

 

Ако погледнете паркът отгоре, т.е. от Горния дворец, ще видите красивите, симетрични градини, съчетаващи зелени ливади, цветни лехи, живи плетове, хубави алеи, изящни фонтани и уютни пейки за отмора.

 

belvedere 13

 

Ако погледнете паркът отдолу, т.е. от Долния дворец, ще се насладите отново на прекрасна гледка. Препоръчвам ви да застанете на централната алея. Така ще можете да се радвате и красивите дворци, и виждате красивите фонтани и каскади.

 

belvedere fontan

 

Градините са най-старата част от дворцовия комплекс „Белведере“.

 

belvedere park viki evgeniy niki

 

Те са били проектирани близо 10 години преди да бъдат подстроени дворците. В тях е имало много растения, а и още повече статуи.

 

belvedere dvorez park

 

Паркът е на три нива. Разположен е на три тераси, които преминават една в друга чрез красиви фонтани и водни каскади.

 

belvedere dvorez park

Паркът в „Белведере“ са най-добре запазените барокови градини във Виена.

 

Полезна информация

 

Препоръчвам ви първо да посетите Горния дворец, където трябва да отделите повече време за разглеждане на картините.

 

belvedere dvorec park viki evgeniy

 

Преди да поемете към Долния дворец през големия парк, можете да поседнете в кафенето към Горния дворец. Има красива зала с картини и малка градина с чадъри.

 

belvedere 4 cafe gradina

 

Ние избрахме залата, която е много приятна като обстановка.

 

belvedere kafe restaurant

 

Предлага се топла кухня, бързо похапва – супи, наденички, спагети, торти и освежителни напитки. Гозбите не са нещо запомнящо се, но човек може да се подкрепи.

 

belvedere 24 restaurant supa

 

Тортите са вкусни.

 

belvedere kafe torta viki

 

Кафето е хубаво.

 

belvedere 26 kafe kafene restaurant

 

Обслужването не е беше от най-внимателното, но и имаше много посетители. Приемливо е.

 

belvedere kafe restaurant

 

В Долния дворец има също кафене, но не сме го посещавали и не бих могла да дам отзиви.

 

Магазини с книги и сувенири има и в двата двореца, но ние пазарувахме в този в Горния дворец. Имаше хубави неща. Всъщност Горният дворец е по-оживеното място.

 

„Белведере“ не е далече от центъра и може да се стигне пеша. Ние избрахме маршрут през катедралата „Свети Стефан“ и Операта, но има и по-директни. В горещо време обаче си е трудно всяко по-дълго ходене на открито. Туристите, които ползват туристическите бусчета Hop on-Hop Off могат да стигат до „Белведере“ с Жълтата линия, този ден обаче ние се разхождахме пеша. Не сме ползвали градски транспорт, за да мога да съм полезна с такава информация.

 

belvedere 32 vhod

 

Билетите за двата двореца „Белведере“ са около 20 евро за възрастни.  Децата до 18-годишна възраст влизат безплатно. Този дворец не е включен във „Виена пас“, но когато се вземат картите, се дават и книжки с ваучери за отстъпки в различни обекти из Виена. Има и ваучер за отстъпки за билети за „Белведере“. Ние ползвахме нашите за двореците.

 

Адресът на „Белведере“ е: Prinz Eugen-Straße 27:

 

 

Това е адресът за Горния дворец. Мисля, че е удачно да се започне разходката точно от него.

 

Работното време на дворцовия комплекс „Белведере“ е от 10 до 18 часа. В сряда работи до 21 часа. Сайтът е http://www.belvedere.at/.

 

„Белведере“ беше първият ни по-голям туристически обект, който посетихме във Виена. С малкия ми син много харесваме Климт и нямахме търпение да видим картините му. Следващите ни дни бяха планирани за другите замъци, музеи и атракциони. За тях ползвахме „Виена пас“.

 

Посещението си в „Белведере“ можете да съчетаете и с посещение в бароковата църква „Карлскирхе“.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".