Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » „Бернини и Римският барок“ – изложба в София, която ни пренася в Италия през 17 век

„Бернини и Римският барок“ – изложба в София, която ни пренася в Италия през 17 век

 

bernini sofia 21

 

Изложбата „Бернини и Римският барок: модерният начин на изразяване. Творби от двореца Киджи в Арича“ в Националната галерия в София я бях набелязала като задължителна семейна културна спирка, но така се получи, че успяхме да я посетим едва в последния ден – на 15 юли 2018 г.

 

bernini sofia 5

 

Това е съвместна инициатива на Италианския културен институт в София и Националната галерия.

 

bernini sofia 3

 

58 шедьоври на Римския барок ни пренасят в Италия през 17 век. Всички те са свързани с творчеството на видни личности от Бернини до Кавалер д’Арпино и Матия Прети. Помагат ни да опознаем наситения и завладяващ начин на изразяване, характерен за този период.

 

Още с влизането си човек попада в света на Бернини.

 

bernini sofia

 

За първи път в България е представена толкова разнообразна колекция от жанрове и теми, предпочитани от поръчителите на изкуство по онова време.

 

bernini sofia 6

 

 

В изложбата са включени от портрети и автопортрети, пейзажи и алегории с изискан класически вкус до това, което определяме като „Триумфален барок“, с неговите религиозни изображения между съзерцателния интимизъм и силата на Христовата драма, разказват от Националната галерия.

 

bernini sofia 10

 

Чрез изложените произведения посетителите се запознават с гения на Джан Лоренцо Бернини, смятан за най-великия представител на изкуството за неговото време.

 

bernini sofia 9

 

Изключително талантлив художник, скулптор, сценограф, драматург и архитект, той е изследвал много нови области в търсене на свой собствен начин на изразяване, който по-късно се превръща в универсален език на Барока.

 

bernini sofia 8

 

bernini sofia 7

 

Изложбата представя една по-малко известна на широката публика страна на Бернини, акцентирайки върху образа му на художник и проектант, споделят от Националната галерия.

 

bernini sofia 13 bernini sofia 12

 

До неговите творби се изложени шедьоври на много от художниците, събрали се в Рим именно благодарение на творческия магнетизъм на Бернини, поощрител на различните енергии и гениални идеи. Благодарение на колекцията, съхранявана в двореца Киджи в Арича, се възхищаваме на произведения на Момпер, Бачичо, Кавалер д’Арпино, Джачинто Джиминяни, Боргоньоне и много други.

 

bernini sofia

 

В залите на Националната галерия ни посрещаха любезни служители. Имаше и интересна информация за Бернини, другите творци, двореца Киджи в Арича, творчеството и стила от тази епоха.

 

bernini nadpisi sofia 1 bernini nadpisi sofia 2 bernini nadpisi sofia 3 bernini nadpisi sofia 4 bernini nadpisi sofia 5

 

Творбите бяха добре подбрани и подредени в залите.

 

imageedit_5_8645497791

 

Няколко творби много ми харесаха. Най-впечатляващата картина може би беше на Пиер Франческо Мола – „Бакхус, алегория на вкуса“ (ок. 1662-1666), която се превърна и в емблема на изложбата.

 

bernini bakhus sofia

 

Друга творби, пред които поспрях по-дълго, бяха на:

 

Джачинто Джиминиани (1606 – 1681)
„Венера и Адонис“ (ок. 1655 г.).

 

bernini venera

 

Джузепе Чезари, наричан „Кавалер д’Арпино“ (1568-1610)
„Орфей и Евредика напускат Ада“ (1620-1625)

 

bernini orfej

 

Жан Льомер

„Пейзаж с мавзолей“ (1630-1640)

 

bernini sofia 29

 

Якоб Фердинанд Воет

Портрет на Мария Изабела Капраника Чери (ок. 1672-1675)

 

bernini sofia 30

 

Франческо Алегрини

Битката при Мюре (ок. 1660)

 

bernini sofia 31

 

Филипо Лаури
Ерминия при овчарите (1681)

 

bernini sofia 32

 

Гийом Куртоа

Венера дава оръжията на Еней (1660-1665)

 

bernini sofia 33

 

Гийом Куртоа

Агар и Исмаил, успокоявани от ангела (ок. 1670)

 

bernini sofia 34

 

Доменико Фети

Самоубийството на Клеопатра (ок. 1613)

 

bernini sofia 38

 

Две картини ме накараха дълго да разглеждам детайлите в тях. Едната беше на Вивиано Кодаци и Филипо Лаури – „Поклонението на пастирите“ (1660).

 

bernini sofia 35 bernini sofia 36 bernini sofia 37

 

Втората беше на Матия Прети (1613-1699) – „Сцена на чума“.

 

bernini sofia 39

 

Най-силният момент е със сучещото бебе от гърдата на умрялата майка.

 

bernini sofia 40

 

Посетителите на изложбата бяха хора на всякаква възраст. Имаше семейства с деца, имаше млади влюбени, имаше и такива на средна възраст, а също и пенсионери. Подбраните творби умело ни пренесоха в света на Бернини и в Италия през 17 век.

 

nacionalnata galeria sofia

 

В сградата на Националната галерия имаше още две изложби, които посетихме и които също силно препоръчвам. Едната е с невероятните снимки на френския фотограф Надар – „Бележитите портрети на Надар“. Той е заснел едни от най-известните личности от втората половина на 19 век. Другата изложба е „Портрети от Златю Бояджиев“ от колекцията на Боян Радев. Надявам се в следващи статии да ви разкажа и за впечатленията си от тях.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".