Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » 10 впечатляващи скулптури на Бернини в Галерия „Боргезе“

10 впечатляващи скулптури на Бернини в Галерия „Боргезе“

 Пътеписи от Италия

 

Galleria Borghese 30

 

„Аполон и Дафне“, „Давид“, „Похищението на Прозерпина“ – това са едни от шедьоврите на известния италиански скулптор Джовани Лоренцо Бернини, които могат да се видят в Галерия „Боргезе“ в Рим.

 

galleria-borghese 1

 

Общо 13 са неговите произведения в красивия музей. Там са изложени 10 скултури и три картини на Бернини.

 

bernini borghese

 

Първите му творби в Галерия „Боргезе“ са вдъхновени от античните елински скулптори. В тях се усеща силната връзка с Античността. За Бернини Античността е по-скоро „отправна точка в дадена тема, по която творецът дава воля на въображението си“.

 

За Бернини от изключително значение е ролята на жеста и изражението, които будят емоции. Той проявявал голям интерес към театъра и това сякаш долавя и в творбите в Галерия „Боргезе“.

10 скулптури на Бернини в Галерия „Боргезе“

 

1. „Аполон и Дафне“

 

Шедьовърът „Аполон и Дафне“ на Бернини събира винаги около себе си много посетители на музея. Намира се в зала 3 – Sala di Apollo e Dafne.

 

Galleria Borghese 27

 

Изобразен е епизодът от древногръцката митология, в който богът Аполон преследва прекрасната нимфа Дафне.

 

Galleria Borghese 26

 

Когато Дафне вижда, че Аполон я настига, тя моли боговете за помощ. Те я превръщат в лаврово дърво.

 

На какво да обърнете внимание?

 

Обърнете внимание как се трансформират ръцете и краката на Дафне и тя се превръща в лаврово дърво.

 

Galleria Borghese 25

 

Скулптурата представя точно мига, в който Аполон настига Дафне, но палците на ръката й вече се превръщат в клонки, краката й – в дървесен ствол, а пръстите на нозете й – в корени.

 

2. „Похищението на Прозерпина“

Galleria Borghese 31

 

В зала 4 (Sala degli Imperatori) е другият шедьовър на Бернини – „Похищението на Прозерпина“.

 

Galleria Borghese 28

 

Прозерпина е римска богиня на природата, плодородието. Дъщеря e на Юпитер и Церера.

 

Galleria Borghese 48

 

След като е била отвлечена от Плутон става и царица на подземния свят и негова съпруга.

 

Galleria Borghese 29

 

Аналог на Прозерпина в древногръцката митология е Персефона.

 

Galleria Borghese 32

 

На какво да обърнете внимание?

 

Вижте как ръката на Плутон притиска привидно меката плът на бедрото на Прозерпина.

 

Galleria Borghese 49

 

3. „Давид“

 

Творбата на Бернини – Давид, се намира във втора зала (Sala del Sole) на галерия „Боргезе“.

 

Galleria Borghese 33

 

Без да е изобразен Голиат, зрителят усеща неговото присъствие. А то се дължи по жестовете и мимиките на Давид. Погледът му ни показва точно къде Давид вижда своя враг.

 

Творбата на Бернини силно се отличава от по-ранните статуи на Давид – на Микеланджело и на Донатело.

 

Сравнете с творбите:

 

Давид на Микеланджело

 

Давид на Микеланджело

Давид на Микеланджело

 

Давид на Донатело

 

Давид на Донатело

Давид на Донатело

 

Скулптурата на Бернини е по-близка до елинистичните творби, защото се усеща хармонията между тяло и дух, движение и емоции, смятат Х. У. Джансън и Антъни Джансън в „История на изкуството“. „Давид“ на Микеланджело е определен като статичен, а този на Бернини е уловен в движение, което се подчертава с извръщането на тялото. Лицето му е напрегнато.

 

Galleria Borghese 34

 

На какво да обърнете внимание?

 

Обърнете внимание на извитото тяло, което показва движение, а така също и на напрегнатото изражение на лицето. Проследете погледа на Давид, за да прецените къде точно е неговият враг.

 

Galleria Borghese 35

 

4. Еней, Анхис и Асканий (Aeneas, Anchises, and Ascanius) – 1618-1619

Това е първата по-мащабна поръчка, направена от кардинал Боргезе, който е бил патрон на Бернини.

 

eney bernini borghese

 

Статуята е трябвало да бъде поставена във вила Боргезе.

 

eney bernini borghese 2

 

Бернини е бил тогава все още младеж – на около 20 години. При тази негова творба все още се усеща влиянието на други скулптори, особено това на баща му.

 

eney bernini borghese 4

 

Малко по-късно при другите творби, поръчани от кардинал Боргезе, вече Бернини е с оформен личен стил.

 

eney bernini borghese 5

 

Творбата е вдъхновена от историята за троянския герой Еней, син на принц Анхис и богинята Афродита (Венера). След падането на Троя, Еней, начело на група оцелели, напуснал града. С него били неговият син Асканий и баща му Анхис. След дълго обикаляне сред различни земи, Еней и близките му се установили до река Тибър. Предсказано му е величието на Рим, който ще бъде основан от неговите потомци.

 

eney bernini borghese 3

 

Бернини ваел така творбите си, че да могат да бъдат съзерцавани от всички страни. Това се забелязва и при „Аполон и Дафне“, „Давид“, „Похищението на Прозерпина“. При „Еней, Анхис и Асканий“ израженията на лицата на тримата се наблюдават основно от един ъгъл. Много изкуствоведи преди са смятали, че тази творба е на бащата на Бернини.

 

6. Истината, разбулена от Времето (1645–52)

Truth Unveiled by Time bernini borghese

 

Скулптурата показва млада жена, която е разбулена от Времето. Статуята на Времето така и не е направена, макар че Бернини имал такова желание.

 

Бернини започва да работи по тази статуя в тежък период от своя живот, когато умира неговият покровител папа Урбан VIII.

 

Скулптурата е била завещана на семейството му. През 1924 година италианската държава я купува и тя поставена в зала 8 на Галерия Боргезе, където може да се види и днес.

 

7. Козата Амалтея с малкия Юпитер и Фавн – 1609–1615

 

The Goat Amalthea with the Infant Jupiter and a Faun bernini borghese

 

Това е най-ранната позната творба на Бернини. Направена е в периода 1609-1615 г., т.е. когато Бернини е бил на възраст между 11 и 17 години. Смята се, че Бернини започва да твори като дете, още преди баща му да се премести в Рим.

 

8. Бюст на кардинал Шипионе Боргезе – първа версия (1632)

 

Първият бюст има дефект на челото.

 

9. Бюст на кардинал Шипионе Боргезе – втора версия (1632)

Двата бюста са правени през 1632 година. След като приключва първия бюст, Бернини е бил уведомен за значителен дефект на мрамора точно на челото. Веднага започва да работи по втория бюст. Двата варианта се намират в Галерия „Боргезе“.

 

10. Бюст на папа Павел V 

Бернини прави две версии на бюста на папа Павел V. Първата е изработена през 1618 година, а втората през 1621 година. Първият бюст се намира в галерия „Боргезе“. Години наред се е смятало, че вторият бюст е загубен. Бил е продаден през 1893 година от семейство Боргезе. Знаело се е, че през 1918 г. е бил във Виена. След това следите се губели. Едва през 2014 година се появява на аукцион в Братислава. Купен е от жител на града, а после през Sotheby’s е продаден на Getty Museum.

Великият Бернини

 

Урбан VIII (Матео Барберини) удостоява Бернини с една от първите си аудиенции, когато става папа през 1623 г. Твърди се, че изрича следните думи:

 

„Вие имате голямото щастие, кавалиере, че папа е станал Матео Барберини; но Ние сме дори още по-щастливи, че кавалиере Бернини живее по времето на Нашето папство.“

 

Джовани Лоренцо Бернини (известен и като Джан Лоренцо Бернини) е италиански скулптор и архитект от епохата на Барока. Роден е 7 декември 1598 ч. в Неапол. Умира на 28 ноември 1680 година на 81-годишна възраст.

 

1024px-Gian_Lorenzo_Bernini,_self-portrait,_c1623

 

Баща му е също скулптор – Пиетро Бернини (1562-1629), който е работил е във Флоренция, Неапол и Рим. Бернини е бил обучаван от своя баща от ранна възраст. На седемгодишна възраст го придружава до Рим, където Пиетро Бернини работи по няколко големи проекта.

 

Уменията на Джовани Лоренцо Бернини са забелязани и оценени от папи и меценати. Първият му патрон е кардинал Шипионе (понякога изписван и като Сципионе) Боргезе, племенник на папата. Когато Бернини е още почти младеж, Боргезе му поръчва изработката на четири скулптури, които днес са изложени в Галерия „Боргезе“. На 25-годишна възраст Бернини става главен архитект на Ватиканските дворци.

 

„Бернини е най-големият художник-сценограф на своето време“, пише Кенет Кларк в своята книга „Цивилизацията“.

 

Самият Бернини смятал себе си за наследник на Микеланджело и като архитект, и като скулптор. Автор е на много проекти, които придават очарователния облик на Рим. Сред най-забележителните му творби са Фонтантът на Четирите реки на пиаца Навона, Екстазът на Света Тереза в църквата Санта Мария дела Витория, слончето на пиаца Минерва, статуите на моста „Сант Анджело“, творбите на Бернини и особено бронзовия балдахин над централния олтар в базиликата „Св. Петър“, внушителната пиаца и колонадата пред базиликата „Св. Петър“.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".