Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Продавачите на чай от 1919 г., които съблазняваха с прохладна напитка от чай “Пушкин”

Продавачите на чай от 1919 г., които съблазняваха с прохладна напитка от чай “Пушкин”

 

chaj pushkin

 

 

Порцеланови изящни чайници в светли тонове – бежово, жълто, зелено, синьо, оранжево, поставени с лек наклон наляво и стоящи гордо като за изискана изложба. Над тях стъклени кани с бели дръжки. Следват много чаши за чай. И така е запълнена цялата лява стена на магазинчето, което ме привлече с цветната си витрина. Верният почитател на чай и голям романтик веднага поспря, за да опознае още един вълшебен свят, водещ началото си от Бел епок – “Betjeman et Barton, търговци на чай в Париж от 1919 година”. 

 

Витрината сияеше като красива картина. Цветна в средата и избледняваща в двата края. Върху розова основа бяха подредени бели кубчета, в които бяха поставени стъклени оранжеви чаши. Над тях, в левия край на куба, стояха термоси в най-спокойния син цвят. Зад тях имаше по-големи бели кубове, върху които беше акцентът на тази чаена изложба – по две бутилки с издължен ретро силует и с метално закопчаване на тапата – Чай сироп Пушкин (Sirop de The Pouchkine). Напитката се предлагаше в две разновидности – в розово-лилав и в оранжев нюанс. 

 

Този захарен чай сироп “Пушкин” беше хитът на сезона на витрината на Betjeman et Barton в Руан. Ароматните ухания от чая и сладостта на сиропа се превръщаха в разхлаждаща напитка за горещите летни дни, когато се добавеше лед. Любителите на коктейлите получаваха ново изкушение, което да добавят към своето питие. 

 

Какво се крие зад тази напитка? В основата е черният чай Пушкин, запазена марка на Betjeman et Barton, чийто състав се пази в тайна вече 40 години. Той напомня на вкуса на Русия, говори за романтика и се надява големият руски поет наистина да би го одобрил. За сиропа са добавени още зелен чай от Китай, бергамот от Калабрия и кори от  цитросови плодове. 

 

Перфектната лятна напитка, гарантираща наслада с нотки на романтика и препратки към руския поет, нашепваше стилната витрина на Betjeman et Barton в Руан.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".