Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Безсмъртните на най-южната точка на Европа

Безсмъртните на най-южната точка на Европа

Филм за руските учени отшелници на остров Гавдос

Нос Трипити - най-южната точка на Европа

Нос Трипити – най-южната точка на Европа

 

Руските учени отшелници на остров Гавдос, където се намира най-южната точка на Европа, са се преселили там през 1997 година. Един от учените е ядрен физик, който е работил в Чернобил след експлозията и се е разболял. Другите учени са от най-различни направления. Всички те са почитатели на древногръцката философия и най-вече на Питагор. Създават и свой институт на Гавдос, където следват повелите на Питагор и се прекланят на Аполон.

 

За руските учени на Гавдос се носят легенди. Разпространяват се загадки и мистерии за тяхната дейност. Местните споделят как със знанията си те добиват ток и питейна вода. Слухове говорят, че извършват тайни експерименти, което е привлякло вниманието дори на ЦРУ. Някои смели твърдения дори разказват, че са успели да прокопаят тунел чак до Либия, но не става ясно защо точно в тази посока.

 

Каменен надпис на плажа Трипити

Каменен надпис на плажа Трипити

 

Руските учени спокойно разказват пред медиите, че са на Гавдос, за да търсят безсмъртието. Затова и почитат древногръцките богове и четат древногръцките философи. Според тях в Древна Гърция е имало най-добро съотношение между смъртни и безсмъртни. Ако не могат да постигнат безсмъртие, то поне смъртта трябва да се отложи, смятат руснаците, сред които и ученият, излекувал се след облъчването с радиация в Чернобил. Той разказва как е бил лекуван след аварията в специална руска болница и е трябвало да пие по много хапчета. Решил сам да се справи с проблема и според него е успял с гимнастика. След това се премества на Гавдос и вече нямало и следа от болестта му.

 

Едно дело на руските учени буди възхищение сред много от посетителите на Гавдос – огромния стол на нос Трипити, най-южната точка на Европа. До този стол се отправят много туристи, които искат да направят заветната снимка с това символично място.

 

Столът на нос Трипити, монтиран от руската група на остров Гавдос

Столът на нос Трипити, монтиран от руската група на остров Гавдос

 

Със своите научни знания и с уменията, които имат, руските учени успяват да се справят с всякакви предизвикателства на острова. Инженерната мисъл, физиката и математиката много им помага. Например, от бутилките, изпити от водача им Андрей, са си направили стъклена пирамида, която изпълнява функцията на резервоар за вода.

 

Винаги, когато говорят за Гавдос, западните медии преповтарят слуховете и мистериите около руските учени. Руските медии се опитват да научат повече за своите сънародници и там се появяват по-разумни публикации. В някои се разказва, че всъщност това са учени еколози от московския Институт по практическа екология и неслучайно е избран този остров, където те могат да използват естествени източници за производство на електроенергия. Гръцките медии разглеждат отношенията им с местните, които се отнасят с огромно уважение към руснаците на острова. Самите руснаци са изградили за тях параклиси и са направили много подобрения. Островитяните им помогнали в началото като им дали земя и изоставени постройки. Свещеникът на Гавдос се застъпил за тях, когато попаднали в затвора, защото били без документи. За него обаче е необяснимо как в един момент около 2011 година изведнъж започнали да водят „война“ с църквата. Той така възприема тяхното желание да изградят храм на бог Аполон, което не се харесало нито на църквата, нито на местните, нито на археолозите. Местните ги молели да не го наричат храм, а да е дом или нещо такова. Руснаците обаче останали неприклонни и тази тяхна твърдост не може да се разбере от островитяните. Вярванията на руснаците в безсмъртието на тялото съвсем ядосало божия служител.

 

Точно за взаимоотношенията между руските учени и местните жители на Гавдос разказва филмът „The Immortals at the southern point of Europe“ („Безсмъртните на най-южната точка на Европа“) от 2013 г.

 

Изгледайте целия филм тук:

 

 

 

Автор на филма е норвежкият режисьор Йоргос Мустакис. Той чул за руската група. След дълго отлагане Йоргос Мустакис успява да посети учените на остров Гавдос. Смята, че има много мъдрост в това, което руснаците казват и в самото им разбиране за живота. Така създава документалния филм, с който иска да акцентира на много важни теми, които да станат обект на дискусии и дебати.

 

 

Във филма се разказва как след ядрената катастрофа в Чернобил и след краха на Съветския съюз екип от руски учени търсят „безсмъртието“ на малък гръцки остров и във философията на Питагор. Заедно с тях е оцелелият от Чернобил ядрен физик Андрей, който е водач на комуната на остров Гавдос, където създава езотеричната школа – Питагорейски институт за философско изследване на безсмъртието на човека. Филмът представя развитието на идеите на руските учени, животът им на Гавдос и връзката им с местната общност, която много ги уважава, но не им разрешава да изградят храм на Аполон.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".