Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Розова чанта Birkin на Hermès беше продадена за рекордна сума от над 220 000 долара

Розова чанта Birkin на Hermès беше продадена за рекордна сума от над 220 000 долара

 

hermes birkin

 

Розова чанта Birkin на Hermès беше продадена за над 220 000 долара в Хонконг от аукционната къща Кристис. Това е нов световен рекорд. Предишният рекорд беше поставен през 2011 г., когато червена чанта Birkin беше продадена за над 203 000 долара в Ню Йорк.

Новият рекордьор е розова чанта Birkin на Hermès от крокодилска кожа с 18-каратово злато и диамант.

Чантата Birkin на Hermès е кръстена на английската актриса Джейн Бъркин, популярна с участието си във филма „Басейнът“ с Ален Делон и Роми Шнайдер и с песента си „Je T’aime,…Moi Non Plus“, която изпълнява заедно със Серж Генсбург (омъжена е за него от 1968 г. до 1980 г.).

 

 

 

Конкурент на чантите Birkin са чантите Kelly, отново Hermès. Kelly е кръстена на иконата Грейс Кели.

Чантите Birkin се носят от по-млади момичета, които могат да бъдат облечени дори и с дънки. Те са за по-спортен тип дами и за по-ежедневна употреба. Нейни фенове са Виктория Бекъм, Наоми Кембъл, Лейди Гага, Ким Кардашиян, Кейт Мос. Споменава се във филма „Сексът и градът“. Твърди се, че Виктория Бекъм има поне 100 чанти Birkin. Любими са и на съпругите от Парк Авеню, които получават щедри „съпружески бонуси“ от мъжете си.

Цените на чантите Birkin се движат между 7000 долара (по-скоро вече е 10 000 долара) и 150 000 долара.

Историята на чантата Birkin е доста интересна.

През 1981 г. Жан-Луи Дюма, изпълнителен директор на Hermès, седи до Джейн Бъркин в самолета от Париж за Лондон. Тя била със сламена чанта и едва събирала вътре нещата си. Обяснила на Дюма, че не може да си намери кожена чанта за уикенда, в която да слага повече неща. През 1984 г. Дюма създава черна кожена чанта за Бъркин. Използва модел от 1892 г.

birkin hermes

Бъркин ползва чантата, но после се отказва, защото е много тежка и й причинява травма на рамото. Въпреки това тази чанта се превръща в огромен моден хит.

Никой не може лесно да се сдобие с чанта Birkin на Hermès. Тя е символ на висок статус в обществото. Произвеждат се малко бройки на година и за тях се чака дълго. До скоро имаше огромен лист на чакащите. Говори се, че вече го няма, но пък има друга сложна процедура – желаещите да се сдобият с тази чанта трябва редовно да демонстрират лоялност към марката Hermès, т.е. ежемесечно да ходят до избрания магазин и да завързват контакти с консултанта, да направят добро впечатление и разбира се – добър ход е редовно да си купуват някой друг аксесоар от Hermès. Една дама от Парк Авеню ходела всеки месец и си купувала шал на Hermès, за да демонстрира по-голямата си лоялност към марката и по-бързо да се сдобие с мечтаната чанта Birkin.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.