Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Колко богат е мистър Дарси от „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин?

Колко богат е мистър Дарси от „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин?

 

Мистър Дарси

Мистър Дарси

 

Мистър Дарси – богат колкото съвременен млад IT милионер

 

„Със сигурност мистър Дарси е много богат.“

 

Кратко и ясно заключава икономистът Дж. Брадфорд ДеЛонг от Калифорнийския университет Бъркли. Той се впуска в сериозен анализ, за да даде по-ясен и точен отговор.

 

„Ако имаше класации тогава, щеше да попадне във Форбс 400 за Великобритания„.

 

Грубо Мистър Дарси е имал годишен доход от 300 000 долара, ако се съотнесе директно сумата. Но трябва да се отчетат много други важни фактори. Тогава доходът му би станал 6 милиона долара на година.

И за тези пари той изобщо не трябва да работи.

Представете си го като 30-годишен IT милионер, който вече не работи и се е пенсионирал, но се радва на огромно богатство и постоянни доходи.

 

И всъщност колко точно е богат мистър Дарси?

 

Според книгата „Гордост и предразсъдъци“, той е имал годишен доход от 10 000 паунда, което е било много за онази епоха. Директно пренесени към наше време – това се равнява на доход от 300 000 долара (анализът е в американска валута), но реално съответства на годишен доход от 6 милиона долара, пише американският икономист.

 

В епохата на Джейн Остин стоките са скъпи, а трудът е много евтин.

Например един кон може да струва повече от 100 паунда, докато годишното заплащане на една слугиня може да е 10 паунда плюс стая и храна.

 

Дж. Брадфорд ДеЛонг отчита всички тези фактори и заключава, че модерният еквивалент на годишния доход на мистър Дарси е 6 милиона долара.

 

Мистър Дарси е бил богат, но не би бил най-богатият човек в Англия в епохата на Джейн Остин. Богатството му обаче би го поставило на много високо ниво сред заможните господа тогава.

 

източник: J. Bradford DeLong, Jane Austen Handbook

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.