Рубрики
Начало » Интересно » ДОБРО ОБЩЕСТВО » За добрите маниери и живота на френското добро общество BCBG

За добрите маниери и живота на френското добро общество BCBG

 

La-Vie-Est-Un-Long-Fleuve-Tranquille-film

 

BCBG (бесебеже) е популярна субкултура във Франция, особено в Париж. Определението се използва най-вече за изключително стилните представители на висшата класа. Те са добре възпитани и образовани, имат добри контакти, произхождат от стари фамилии, за предпочитане с аристократично потекло.

 

BCBG = Bon chic bon genre

 

BCBG означава Bon chic bon genre (добър стил, добър вид). Американските им събратя са т.н. „Preppy“, за които вече ви разказвах на няколко пъти, а британските – Sloane Ranger.

 

Подобно на британския въпрос „Сър, как мога да стане член на Вашия клуб“ и отговора „Господине, трябват Ви три дипломи – на дядо Ви, на баща Ви и Вашата“, така и във Франция е популярно правилото:

 

„Какво трябва да направя, за да стана BCBG?“

„Нищо. Изчакайте 4-5 поколения“.

 

Т.е. всеки може да е стане богат някой ден, но не всеки може да стане BCBG. Парите не са най-важното. По-ценните характеристики са семейството, средата, добрите маниери, правилното училище и доброто образование. Дори някой да си купи „Шато“ (замък), пак не може да стане BCBG, защото ще го отличава нещо. Може да се изфука:

 

„Купих си този замък преди 10 години“,

 

Но един истински BCBG би казал:

 

„Този замък е на семейството ми от дълго време“.

 

bcbg film na masata

 

BCBG стил 

 

BCBG стилът на обличане е консервативен и по-класически. По никакъв начин не се демонстрира „сексапил“ и (елементарни) белези на богатство. Повлиян е англосаксонската мода. Предпочитани марки са Gucci, Max Mara, Le Bon Marché и Chanel.

 

Къде живеят представителите на BCBG?

 

В Париж BCBG прослойката живее в определени райони. Често се отъждествява с NAP триъгълника – Neuilly-Autueil-Passy. Предпочитаната зона е между 16 район и Булонския лес, а така също 6 район до центъра и 7 и 8 район, заради пазаруването.

 

Златните BCBG години

 

Подобно на американските „Препи“-та, френските BCBG имат най-ярко развитие през 80-те години. По ирония на съдбата бумът е точно, когато социалистът Франсоа Митеран е избран за френски президент (1981-1995). Митеран е определян като не-BCBG. По това време обаче Лоран Фабиюс, който е в близкото обкръжение на Митеран и министър-председател (1984-1986), е типичен представител на BCBG. Роден е 16-район, учил е в престижни училища и в  ÉNA. Предшественикът на Митеран на президентския пост Валери Жискар д’Естен (1974-1981) също е определян като BCBG.

 

bcbg film vsekidnevna

 

Животът на представителите на BCBG

 

Животът на BCBG през 80-те години е изпълнен с чаени партита, на които основно се обсъжда кои са правилните училища за децата.

 

Облеклото на представителите на BCBG

 

Носят се карирани поли, сака от туид и зелени палта (както казва една американска журналистка от това време – „носят дрехи, които всяка баба би одобрила“). Никога не се обличат в ярки цветове. Предпочитат синьо и зелено. Подобно на американските „Препи“-та обичат тениските с яка, три копчета и с логото на зеления крокодил на марката „Лакост“, създадена през 1933 г. от френския тенисист Рене Лакост (всъщност вчера разбрах защо американските Препи-та обичат тази марка. В началото не се внасяли тези тениски в САЩ и който се появял с такава, това носело тайно послание, че е ходил през лятото на море във Франция). За жените BCBG са емблематични шаловете Hermès. Единствените приемливи бижута са перлите и пръстен с герб.

 

vie-est-un-long-fleuve-tranquille-1988-bcbg

Къде няма да видите BCBG? Къде ходят?

 

Тази социална група никога не се разхожда по Шанз-Елизе през уикенда. Предпочитани ресторанти по онова време са Julien, Chez Jenny и Le Petit Machon. Колите са Рено и Ситроен. BCBG не обичат абстрактното изкуство.

 

Кои са правилните BCBG имена?

 

Правилните имена за момичета са Флоранс и Емили, но не и Одет или Дебора. За момчетата са подходящи Алексис, Анри, Тибо и Ейдриън, но никога Алберт, Алфред и Давид.

 

Какви спортове тренират децата?

 

Децата тренират определени спортове – ръгби, поло, хокей на трева и се държат далече от телевизора. През 80-те години като проява на лош вкус се е смятало и дъвченето на дъвка и носенето на дънки. Водят се на изложби, музеи и концерти.

 

Път към елитните висши училища

 

От малки децата на BCBG се подготвят за определени елитни висши училища – Ecole Polytechnique, Sciences Po и Ecole Nationale d’Administration (ÉNA). След това обикновено работят в сферата на финансите или в правителството. Печелят значително по-добре в сравнение със завършилите други училища.

 

„BCBG – Le Guide du bon chic bon genre“ на Thierry Mantoux

 

bcbg knigi

 

Книгата, която най-добре описва живота на тази елитна френска социална група е „BCBG – Le Guide du bon chic bon genre“ на Thierry Mantoux. Този наръчник е подобен на американския „The Official Preppy Handbook“ и на британския „The Sloane Ranger Handbook“ (търся и тази книга).

 

„Животът е дълга, спокойна река“

 

Филмът, който се свързва с BCBG, е „La vie est un long fleuve tranquille“ („Животът е дълга, спокойна река“). Едното семейство във филма е типично BCBG. Филмът е създаден 1988 г. Режисьор е Етиен Шатилиез. В ролите: Елен Венсан, Андре Уилмс, Катрин Жакоб. Четири награди „Сезар“ за: режисьорски дебют на Етиен Шатилиез, за поддържаща роля на Елен Венсан, за оригинален сценарий, за многообещаваща актриса на Катрин Жакоб и 3 номинации /1989/.

 

la-vie-est-un-long-fleuve-tranquille bcbg

 

Анонс на БНТ:

 

„В малък град в северна Франция две семейства водят коренно противоположен начин на живот. Семейство Кеноа са заможни буржоа, чиито деца са добре възпитани и осигурени. Семейство Грозей живеят в беден квартал, в постоянни финансови проблеми и скандали. Бащата е безработен, а майката слуша само игри по радиото. Някога пренебрегната от доктор Мавиал, в когото е била влюбена, медицинската сестра Жозет решила да си отмъсти на живота и мъжете, размененяйки две новородени бебета. След 12 години истината е разкрита и предизвиква серия от комични ситуации.“

 

На френски филмът може да го изгледате тук.

 

Откъс в YouTube:

 

 

 

източник: http://www.understandfrance.org/, http://www.lexpress.fr/, Wikipedia

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.