Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Литературните клубове навлизат отново в живота на жените от американската прослойка „Preppy“

Литературните клубове навлизат отново в живота на жените от американската прослойка „Preppy“

 

Литературният клуб на Джейн Остин (2007)

Литературният клуб на Джейн Остин (2007)

 

Модата на литературните клубове отново се завръща. В последните години те са популярни сред жените от т.н. американската прослойка „Preppy“. Обикновено любителките на четенето са възпитанички на елитни колежи, интелигентни, омъжени и майки на няколко деца. Именно новата им роля на майки и грижите за децата, ги карат да преоткрият идеята на литературните клубове, където да могат да говорят за книги, писатели и по-интелектуални теми.

Няколко майки (обикновено на деца под 12-годишна възраст) в подобно положение си организират литературен клуб, в който да се срещат веднъж месечно. Посещенията са най-често в дома на някоя от участничките в клуба. Всеки месец се редуват коя да е домакин на сбирката. Избират си коя книга да се обсъжда на следващата среща и през този месец се опитват да намерят време и да я изчетат, за да са подготвени за дискусията в литературния клуб.

Авторката на книгата „Истинските препита“ Лиза Бърнбах предлага списък с книги, които могат да бъдат обсъждани в такъв литературен клуб.

 

once upon a time

 

 

Slim Aarons     Once Upon a Time

Joan Aiken     The Wolves of Willoughby Chase

Nelson W. Aldrich  Old Money: The Mythology of America’s Upper Class; Tommy Hitchcock: An American Hero;George, Being George: George Plimpton’s Life as Told, Admired, Deplored

Louis S. Auchincloss     The Rector of Justin; East Side Story

Anne Bernays     Growing Up Rich

Stephen Birmingham     “Our Crowd”

Art Brewer and C. R. Stecyk III     Bunker Spreckels: Surfing’s Divine Prince of Decadence

David Brooks     Bobos in Paradise (Wikipedia)

Christopher Buckley     Losing Mum and Pup

William F. Buckley Jr.     God and Man at Yale

 

Предложенията на Лиза Бърнбах са все пак насочени към жените от тази елитна американска прослойка, но ако идеята за литературен клуб ви харесва, можете да си измислите свой списък с книги, които си заслужава да дискутирате с други дами. Не наблягайте на женски романи. Разширете тематиките и авторите, за да се почувствате наистина удовлетворени и да обогатите общата си култура.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.