Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Легенди, гледки и гурме кухня в „Brasserie Paul“ до величествената катедрала на Руан

Легенди, гледки и гурме кухня в „Brasserie Paul“ до величествената катедрала на Руан

Пътеписи от Франция

 

Brasserie Paul1

 

Една студена августовска сутрин се разхождах из центъра на Руан. Близостта на океана определено се усещаше. Времето беше дъждовно, мрачно и ветровито. Все още нямаше 10 часа и не се виждаха отворени заведения. Точно до величествената катедрала, с която се гордеят много жителите на френското градче, се беше сгушило приятно заведение с красиви масички.

 

Brasserie Paul2

 

То вече посрещаше първите си посетители. Гледките от масичките бяха прекрасни. Реших да седна вътре, за да се скрия от пръскащия дъжд и да съм на топло, докато се отпусна за малко и се наслаждавам на обстановката. От мястото, което избрах, можех да изучавам готическата катедрала, вдъхновила Клод Моне, който й посвещава цяла серия с картини.

 

rouen katedrala

 

А така също и да прехвърлям от време на време поглед към красивите шалове на Hermès, които бяха изложени на витрините на скъпия магазин. (Ах, тези шалове! Толкова са хубави!)

 

hermes rouen

 

Менюто изкушаваше с гурме предложения още за закуска.

 

Brasserie Paul4

 

Поръчах си най-атрактивното гурме кафе, което включваше сладолед и петифури.

 

„Brasserie Paul“ е най-старото заведение в Руан от този тип, което все още фунционира. Води началото си от 1898 година. Запазен е типичният за Франция „brasserie“ стил. В кухнята творят двама шеф готвачи Тиери Дхе и Фабиен Делпиер, които са завършили най-добрите курсове по готварство при френските светила Гастон Льонотр и Ален Дюкас. Ястията се приготвят само от продукти с високо качество, произведени в района около Руан. Мотото на „Brasserie Paul“ е:

 

„Добра храна и добро обслужване на разумна цена“.

 

Тук се разказва легендата за Пол, патрона на заведението.

 

Brasserie Paul5

 

Кой е Пол? Пол е бил роден в Руан. Кога? Никой не знае. Майка му била от Нормандия, а баща му от Оверн. Пол обичал да идва на площада на катедралата. Идвал и рано сутрин, и вечер след уморителния ден. Докато работел пред своята фурна, често мислел за Жана д’Арк, чиято история се свърза с Руан, където е изгорена на клада. Пол осъзнавал подвига на Жана д’Арк и колко много й дължат всички. Един следобед в средата на лятото, Пол стоял пред катедралата и пиел своето италианско кафе. Било точно в онези следобедни часове около 15 часа, когато е време за почивка и всичко наоколо замира. Това било през 50-те години. Изведнъж се появил художникът Робер Савари (1920-2000).

 

Brasserie Paul3

 

Двамата се сприятелили. Пол харесал картините му, а Робер харесал кухнята му. Само още един творец може да разбере другите двама. Това е Вирджини Дьолижиер, която нарисувала картината, изобразена на менюто на „Brasserie Paul“, като се придържала до стила на Робер Савари, приятеля на Пол.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".