Рубрики
Начало » Гост блогър » Велин Велков » Бремен – при бременските музиканти за късмет

Бремен – при бременските музиканти за късмет

Пътепис от Велин Велков

 

bremen1

 

Увековечен в златните страници на световната детска литература от перото на братя Грим, Бремен е белязан от силуета на бременските музиканти. Фигурите на магарето, кучето, котката и петела от известната приказка са главната забележителност на града. Поверието гласи, че който ги докосне ще се сдобие с много късмет. Така крачетата и нослетата на музикантите са буквално излъскани от търсещите късмет. Направени от скулптура Герхард Макс през 1951 година, фигурите се намират на западната страна на бременското кметство и привличат стотици туристи всяка седмица.

 

Bremen_town_musicians

 

Столица на най-малката германска провинция и важен икономически център, Бремен е град, в който хората се радват на по-бавния начин на живот. Богатото културно наследство, изисканите заведения и освежаващият полъх от реката Везер правят живота в Бремен особено приятен.

Да се потопиш в Средновековието

 

Въпреки че е пострадал през Втората световна война, Бремен е запазил доста от старите си сгради, които пресъздават една уникална средновековна атмосфера.

 

Bremen_Marktplatz

 

Пътешествието назад във времето започва на централния Марктплац, който смайва с пищния ансамбъл от ренесансови сгради и е сърцето на ханзеатския град. С богато орнаментираната си фасада в стил Везерски Ренесанс кметството на Бремен доминира площада.

 

Bremen_townhall

 

Построено през 1405 година, то е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и в килера си съхранява най-голямата колекция в света от германски вина.

 

Bremen_Roland

 

На площада се намират още паметникът на рицаря Роланд (защитника на Бремен), катедралата Св. Петър, църквата на Богородица и сградата на търговската гилдия. Тази сграда конкурира кметството със своята пищно украсена фасада в стил Фландърски Ренесанс и показва влиянието на бременските търговци по времето на Ханзата, когато Бремен преживява голям икономически разцвет.

 

Bremen_Boettcherstrasse2

 

Бьотхерщрасе, недалеч от Марктплац, е характерна бременска улица със стари сгради с малки, но интересни за туристите магазини, построени с традиционните за Северна Германия червени тухли.

 

Bremen_Boettcherstrasse1

 

Тук се има и няколко музея, като например къщата на германската импресионистка Паула Модерсон.

 

Bremen_Schnoor1

 

На около 5 минути пеша от Марктплац се намира Шнуур, старият град на Бремен. Преминавайки по павираните улици на Шнуур, човек попада на живо в една отминала епоха.

 

Bremen_Schnoor2

 

Лабиринт от на места много тесни улички и колекция от старовремски къщички, датиращи от 15-16 век, привличат туристите.

 

Bremen_Schnoor4

 

Виещите се по фасадите рози, лехи с цветя, изрисувани стени и причудливи метални табели, висящи над вратите, определят облика на този квартал.

 

Bremen_Schnoor3

 

Галерии, златарски ателиета, магазинчета за бременски сладкиши, кафената – гостите на града имат голям избор.

 

Bremen_street4

 

Сред разходката в миналото, туристите могат да напазаруват на Зьогещрасе, която е най-известната пазарска улица в Бремен, където магазини на големите вериги се редуват с малки сергии и пазарски пасажи.

 

Край реката

 

Bremen_street2

 

Бремен е град богат на паркове, повечето от които са разположени по брега на реката Везер, която обгръща от две страни центъра на града и му придава един особен чар.

 

Bremen_StMartinQuay

 

На кея “Св. Мартин” са закотвени няколко стари, но добре поддържани ветрохода, които служат за плаващи ресторанти. Кеят се намира в средата на дългата крайречна алея Шлахте – любимо място на жителите на Бремен, където те се наслаждават на чаша бира при добро време.

 

Bremen_windmill (1)

 

Друга архитектурна забележителност е добре запазената “Мелница на вала.” Разположена в центъра на голям парк край реката Везер, тя е превърната в изискан ресторант, където човек може да опита специалитети на германската кухня.

 

Повече информация за Бремен има на сайта на туристическото бюро на града:

https://www.bremen-tourism.de

За Велин Велков

Велин Велков обича да пътува и да описва видяното и преживяното.