Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Бремерхавен – на гости на пингвините

Бремерхавен – на гости на пингвините

Пътепис от Велин Велков

 

Bremerhaven_zoo1

 

Знаете ли къде се намират най-фотогеничните пингвини на света? В зоологическата градина на северногерманския град Бремерхавен на брега на Северно море. Малките грациозни същества с удоволствие позират за посетителите, преди отново да се гмурнат в бистрия си басейн.

 

Bremerhaven_lighthouse

 

Разположена на самия бряг на морето до стар фар боядисан в червено и бяло, зоологическата градина е дом за пингвини, бели мечки, тюлени, пуми и различни видове северни птици и е основната забележителност в града.

 

Bremerhaven_zoo2

 

Бремерхавен е град-пристанище на Бремен (който се намира на 50 км надолу по течението на реката Везер) в едноименната провинция, най-малката в Германия. Основан през 1827 година от Йохан Шмид, Бремерхавен е спокоен морски град и е добра идея за еднодневна екскурзия.

 

Bremerhaven_citycentre

 

Крайбрежната част на Бремерхавен е изцяло модернизирана.

 

Bremerhaven_NorthSea

 

Погледа привлича футуристичната сграда с форма на гигантски мостик на кораб, където се помещава пристанищната администрация и от която се открива впечатляваща гледка към морето.

 

Bremerhaven_port

 

Самата крайбрежна алея е особено привлекателна за разходки и разглеждане на закотвените там ветроходни кораби, на които гостите могат да дегустират прясно уловена риба и пържени картофи, обилно поляти с избрано германско пиво.

 

Bremerhaven_seaside

 

Наблизо се намира стар железен мост, който води към центъра на града и възпоменателната църква посветена на кмета-основател Йохан Шмид, която е един от малкото монументи в града преживели разрушенията на Втората световна война. Характерни за Бремерхавен са тротоарите, покрити с червени плочки, които контрастират с преобладащите бели сгради.

 

Bremerhaven_church

 

Повече информация има на сайта на града:

https://www.bremerhaven.de/en/tourism/tourism.22812.html

За Велин Велков

Велин Велков обича да пътува и да описва видяното и преживяното.