Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Постановка по текстове на българската писателка Радостина А. Ангелова с премиера в Будапеща през септември

Постановка по текстове на българската писателка Радостина А. Ангелова с премиера в Будапеща през септември

Повод за гордост

 

Цъфнали очи

 

На 17 септември в камерната театрална зала на Културно средище Eötvös 10 ще се играе постановката „Цъфнали очи“ по текстове от „Виенски апартамент“ – дебютния роман на българската писателка Радостина А. Ангелова, съобщават от издателство „Софтпрес“.

 

Преди месеци в „Данибон“ представихме романа на Радостина А. Ангелова „Афиши в огледалото“. На събитие на „Софтпрес“ в началото на тази година се запознах с нея. Тя е толкова слънчева и лъчезарна, а дори се оказа, че познава много добре сайта „Данибон“. Разговорът с Радостина беше огромно удоволствие. Толкова фин, скромен и интелигентен човек! Още помня тази среща с нея и други писатели, които работят със „Софтпрес“. Дори тайничко започнах да се замислям и мечтая дали и аз някой ден да не се престраша да напиша книга. Толкова вълнуващо разказваха за своите творби. След тази среща следя с огромен интерес всяка новост около Радоститина А. Ангелова и й се радвам като верен приятел и почитател на това, което прави.

 

Радостина А. Ангелова - невероятен човек и прекрасен писател

Радостина А. Ангелова – невероятен човек и прекрасен писател

 

Режисьор на спектакъла в унгарската столица е Габриела Хаджикостова, която през 2013 година е част от представянето на романа пред българската общност по покана на Българското самоуправление в Будапещa. Oще тогава тя се зарича, че един ден ще направи спектакъл по книгата. През ноември 2017 романът на Радостина А. Ангелова излиза на унгарски с логото на издателство Napkút.

 

Постановката, част от програмата на Malko teatro, се осъществява със съдействието на ДКТ Сливен и е финансирана от Министерството на човешките ресурси на Унгария. Malko teatro е независим театър, основан през 1996 година в Будапеща от Габриела Хаджикостова и унгарецът Ищван Наги и е единственият професионален български театър зад граница, чиято задача е да прокара път на българската култура в Унгария. Двамата си партинрат в режисурата и на спектакала „Цъфнали очи“.

 

В ролите ще влязат младите български актриси Мария Джойкева, Никол Николова, Никол Султанова и Цветелина Николова. Декорът, костюмите и анимацията са дело на сценографката Хана Вегшьо, а музиката – на Атила Шимон.

 

Виенски апартамент корица

 

 

„Връзката ми с Malko teatro в лицето на актрисата Габриела Хаджикостова и режисьора Ищван Наги започна през 2013 година. Тогава Светла Кьосева, директор на Българското училище за роден език в Будапеща, ме покани за участие в Будапещенския панаир на книгата, където ежегодно се провежда Фестивал на романистите дебютанти. Впрочем, благодарение на Светла, много съвременни български автори са имали тази възможност. В уютния театрален салон на Българското самоуправление се състоя премиера на „Виенски апартамент“, на която дойде и българската посланичка в Унгария тогава. Габриела Хаджикостова чете текстове от книгата, а Виктор Тот допълваше емоцията на Габи с духови инструменти. Беше магична вечер. Нямам търпение да преживея срещата си с тези хора отново.“ – споделя Радстина А. Ангелова, чиито последен роман „Афиши в огледалото“ също е обвързан с театъра.

 

В него Радостина вдъхва живот на спомена за Роза Попова – най-знаменитата българска актриса от началото на XX век. „Афиши в огледалото” увлича като пълноводна река и умело впримчва шепота на историята. Редовете чертаят пълнокръвна карта на София преди 100 години и София днес, а героите – и реално съществувалите, и тези, родени на страниците, се оглеждат във всеки от нас.

 

Афиши в огледалото Радостина А Ангелова

 

Радостина А. Ангелова жонглира с различните си роли точно толкова добре, колкото с думите. Тя е преподавател, доктор на техническите науки, автор и съавтор на над 170 научни публикации и учебници. Награждаванa e у нас за поезия и разкази, нейни текстове са публикувани в стихосбирки в Белгия и списания във Великобритания и САЩ. Член е на Международната хайку фондация и три поредни години е включена в европейския Топ 100 за най-креативните автори на хайку. „Афиши в огледалото“ е петият й роман след „Виенски апартамент“, „Имаго“, „Обратната страна“ и „Не сме тукашни“.

 

Успех!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Любими книжни двойки

Хубави рецепти от книги, които доставят наслада и релакс

Винената пещера „Фауст“ в Будапеща

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".