Рубрики
Начало » Интересно » Какво трябва да знаем за Бъдни вечер?

Какво трябва да знаем за Бъдни вечер?

 

budni vecher 2015 4

 

Бъдни вечер поставя началото на празненството за Христовото рождение. Тази специална вечер е и последният ден от 40-дневните коледни пости.

 

В някои райони краища се нарича Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.

 

budni vecher 2015 10

 

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, но постна тъй като е последният ден от Рожденственския пост.

 

budni vecher 2015

 

Обичайно на този ден се приготвя варен фасул, пълнени чушки, сарми, жито, тиквеник, ошав, чесън, пчелен мед, орехи, плодове, обреден хляб и др., за да бъде годината с много храна. Броят на ястията е 7, 9 или 11 – задължително нечетен брой.

 

budni vecher 2015 7

 

Първото парче от обредния хляб е за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.

 

budni vecher 2015 3

 

В езическите традиции денят е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта. Затова и на трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват. Гадае се за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.

 

budni vecher 2015 5

 

Под трапезата домакинята слага слама, която символизира сламата в яслата на новородения Христос. Тази слама не се изхвърля. Поставя се в градината, под плодните дръвчета, за да раждат повече.

 

budni vecher 2015 6

 

Не трябва да се изхвърля и пепелта от бъдника. Това е голямо дърво, което гори в огнището цяла нощ, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина.

 

budnik

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.