Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » „Капсулният гардероб“ гарантира стил, удобство и бързо решение какво да облечем

„Капсулният гардероб“ гарантира стил, удобство и бързо решение какво да облечем

 

business-woman-opening-door-1997286_640

 

Ако всеки ден ви измъчва въпросът:

 

„Какво да облека?“

 

и винаги следва констатацията:

 

„Нямам никакви дрехи!“,

 

помислете дали не е по-добре да замените тези тревоги с опознаване на една концепция, която е много лесна, позволява вземането на бързи решения, но се изисква първоначално планиране и премисляне, а и известна доза дисциплина.

 

Първо е нужно е да решите кои цветове, дрехи и модели са най-подходящи за вас. Да изберете около 30 дрехи/обувки за следващите 3 месеца. Дрехите трябва да си подхождат и да са взаимозаменяеми.

 

А след това трябва да свършите най-трудното (ако сте привързани към своите стари вещи) – да махнете всички останали дрехи от гардероба си, които не отговарят на поставените параметри.

 

Също така не трябва да се изкушавате, да си лекувате напрежението в работата или да си решавате личните проблеми с терапията „шопинг“. Ако купите някоя дреха извън заделените 30, трябва да махнете някоя от гардероба си.

 

Концепцията, която трябва да опознаете, се нарича „капсулен гардероб“.

 

dressing-room-1137941_640

 

Планирате и инвестирате само в началото при оформяне на вашия „капсулен гардероб“, а след това подбраните дрехи могат да ви служат дълго. Концепцията гарантира стил, удобство и бързо вземане на решение как да се обличате.

 

Какво е „капсулен гардероб“?

Терминът „капсулен гардероб“ („Capsule wardrobe“) е въведен през 70-те години от Сузи Фо, собственичка на лондонския бутик „Wardrobe“. Според нея, „капсулният гардероб“ е колекция от няколко основни дрехи, които не излизат от мода. Такива са полите и панталоните, които могат да бъдат допълвани със сезонни дрехи.

 

Сузи Фо предлага вариант за капсулен гардероб, който да съдържа най-малко:

2 чифта панталони, рокля или пола, яке, палто, пуловер, 2 чифта обувки, 2 чанти.

 

Но също така уточнява, че „капсулният гардероб“ е индивидуален за всеки човек. Зависи от натовареността в ежедневието му, а така също и от бюджета, с който разполага.

 

Според Каролин Ректор, блогър в Unfancy и последовател на концепцията, „капсулният гардероб“ трябва да съдържа 37 дрехи и обувки за всеки сезон, т.е. за период от 3 месеца. Тя смята, че не е задължително да се инвестира в първоначалния гардероб. Трябва само да се подберат подходящите дрехи и обувки от наличните, а другите да се махнат.

 

Друг вариант на концепцията е „Проект 333″ – 33 дрехи/обувки за 3 месеца.

 

Идеята за „капсулния гардероб“ е изключително близка и до разбиранията на консервативния елит на Франция (BCBG), Англия (Sloane Rangers) и Америка (Preppy), които залагат на високо качество, класика и на дрехи, които да им служат дълги години.

 

vie-est-un-long-fleuve-tranquille-1988-bcbg

 

Разбира се, концепцията на Сюзи Фо е доразвита и е подходяща за всякакви прослойки, за работещи, за неработещи, за модерни млади, ценящи високото качество, а така и за хора с по-традиционни разбирания, държащи дрехите да им служат по-дълго.

 

Основни правила на „капсулния гардероб“:

 

1. Изберете подходящите цветове.

 

1.1. Изберете си основен цвят.

 

Обикновено се избира един или два основни цвята, които вървят с всичко.

Такива цветове са: черно, бяло, кафяво, сиво и тъмносиньо.

 

Панталоните, чантите и палтата трябва да бъдат закупени в нюансите на тези цветове, така че да си подхождат с всичко друго в гардероба ви.

 

frenski drehi za deca

 

 

1.2. Изберете цвят (или два цвята), който да бъде акцент

 

Цветът, който ще служи за акцент, трябва да бъде по-ярък от основния цвят, на който сте се спряли, но трябва да и да си подхождат.

 

В яркия цвят трябва да си купите следните дрехи:

рокля, горна дреха или аксесоари.

 

1.3. Взаимозаменяемост на дрехите

 

След като си подберете цветовете, всички дрехи в гардероба ви трябва да бъдат взаимозаменяеми, а цветовете на различните части винаги да се допълват. Например, имате син панталон и можете да го носите с различни тениски, блузи, пуловери, жилетки и т.н. Също така имате например синя пола, която можете да съчетаете със същите горни дрехи. Когато добавяте към блузите някоя жилетка или яке, се получават още комбинации. Когато сложите и шал, комбинациите стават още повече.

 

2. Съобразете дрехите си с формата на тялото ви.

 

Някои дрехи ще са по-подходящи за вас в сравнение с други, заради формата на тялото ви.

Някои стилисти например съветват жените с по-широки бедра да носят дрехи, които покриват раменете им. Така раменете ще изглеждат по-широки и по-пропорционални на бедрата.

В „капсулния гардероб“ трябва да имате дрехи, които са най-подходящи за формата на тялото ви.

 

3. Съобразете гардероба си с цвета на кожата ви.

 

Съобразете дрехите си с цвета на кожата. Някои дрехи са по-подходящи за определен цвят на кожата.

 

4. Избирайте класически форми и модели. 

 

bcbg film na masata

 

Някои молели влизат и излизат от модата, а други се смятат за класически и са винаги актуални. Избирайте дрехи за вашия „капсулен гардероб“, които са с класически форми и модели. Това е мъдро решение, тъй като ще можете да ги носите с години.

 

5. Избирайте дрехи от висококачествени материи.

 

Идеята на „капсулния гардероб“ е да носите малко количество дрехи, които могат да се съчетават помежду си по различен начин. Така обаче се износват по-бързо. Затова избирайте дрехи от висококачествени материи – дори и да бъдат носени повече, да изглеждат все така добре.

 

YouTube съвети за изграждане на „капсулен гардероб“

 

Примерни дрехи за женски „капсулен гардероб“

Шлифер с колан

Тесни дънки

Бяла риза

Блейзър

Малка черна рокля

Панталон

Тясна пола

Тениски или блузи

Кашмирен пуловер

Лятна рокличка

Балеринки

Дълги ботуши

Обувки на висок ток

Ежедневни обувки

По-голяма чанта, тип „пазарска“

Чантичка за официални събития

Копринен шал

Слънчеви очила

 

crimea-815386_640

 

 

Примерни дрехи за мъжки „капсулен гардероб“

Костюм

Дънки

Палто (Pea coat)

Тениски

Памучни ризи

Блейзър

Панталони

Официални обувки

Ежедневни обувки

Маратонки

Часовник

Яке

Слънчеви очила

 

 

Дона Карън и концепцията „капсулен гардероб“

Концепцията „капсулен гардероб“ е популяризирана от американската дизайнерка Дона Карън през 1985 година. Тогава тя пуска колекцията си  „7 Easy Pieces“ („7 лесни парчета“).

 

 

Това са седем дрехи, които са взаимозаменяеми. Могат да се носят и през деня, и през нощта. Концепцията е много подходяща за работещи хора с натоварен график, които обичат стилния и практичен гардероб, но никога не знаят накъде ще ги отнесе денят и в какви събития трябва да участват.

 

„По-малко количество, по-високо качество“

Това е заложено в концепцията „капсулен гардероб“.

 

Концепцията „капсулен гардероб“ не трябва да се приема като скучна. Напротив, ще носите най-хубавите си дрехи през цялото време, а не само при специални случаи. Също така ще премахне сутрешните ви главоболия какво да облечете, смята Меган Пустето в статията си „Как да направим капсулен гардероб“.

 

По-високо качество на материите, по-хубави дрехи, по-добър стил и по-бързо вземане на решения как да се обличаме, защото всяка дреха е взаимозаменяема с други дрехи от „капсулния ни гардероб“. Това гарантират всички, които са тествали идеята.

 

От научна гледна точка концепцията „капсулен гардероб“ също печели подкрепа. Едни от най-успешните хора в света се придържат към подобни идеи.

 

Барак Обама:

 

„Винаги нося сини или сиви костюми. Опитвам се да намаля решенията. Не искам да вземам ежедневно решения за това какво ще ям и какви дрехи ще нося, защото имам прекалено много други решения, които трябва да взема“.
Същите идеи споделя и Марк Зукърбърк, който е известен със своите светли тениски и суичъри.
Времето, което спестяват от чудене какво да облекат, го използване за вземане на по-мъдри решения.

 

shop-945414_640

 

Най-хубавото на „капсулния гардероб“ е не само това, че дава бързи решения как да се обличаме стилно, но и ни подсказва формула кое си заслужава да се купува и ни спасява от ненужни покупки и препълване на гардеробите ни. Изкушенията в последните години са огромни, особено по време на разпродажбите и при прилагане на психологически трикове „Купи сега“. Така често препълват домовете ни с ненужни вещи. При предварителна ясна позиция какви дрехи са ни необходими, трудно ще предприемем емоционални решения за пазаруване.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".