Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » На маса с гледка към Храма на Хефест в ресторант „Carte Postale“ в Атина

На маса с гледка към Храма на Хефест в ресторант „Carte Postale“ в Атина

Пътеписи от Гърция

Добро място за похапване преди посещението на Древната Агора

 

carte postale athens 1

 

Денят ни беше посветен на Акропола. Заделихме сутринта за неговото разглеждане, около обяд се насочихме към Старата Агора, а в следобедните часове бяхме в Музея на Акропола. Преди да влезем в Старата Агора беше точно обедно време. Минавахме по известната улица „Andrianou“, където се намират много гръцки таверни.

 

carte postale 13

По метода на туриста избрахме сред тези, в които има най-много посетители. А аз добавих и допълнителен параметър – да има хубава гледка. Така избрахме приятно ресторантче с гледка към  Храма на Хефест – забележителност, разположена в Древната Агора и напомняща на Партенона.

 

carte postal hram hefest2

 

Първата вечер в Атина имахме друг подход при избора на хубав ресторант. Аз се бях подготвила с топ 10 на най-добрите ресторанти в стария квартал Плака. Бях прочела, че където и да седнеш тук, все е хубаво. Но все пак реших да съм подготвена и се бях въоръжила с топ 10 на ресторантите в района според Trip Advisor. Номер 1 печелеше овациите на всички, които го бяха посетили. Нямаше как и аз да не насоча семейството си натам. Още с влизането усетих, че не е нашето място. Нямаше я приятната гръцка, топла атмосфера. Беше ресторант, който можеше да се намира навсякъде по света. Много стерилен и без атмосфера. Всъщност атмосфера имаше, но не и каквото търсехме. Вътре приличаше на дигитална шумна забавачница. Явно не съм била единствената мама, която чете класациите на Trip Advisor. В ресторанта имаше поне 10 китайски мами със съпрузите си и с малки дечица. Малчуганите бяха надули звука на всевъзможни дигитални джаджи, за да се забавляват, докато се хранят. И след тази моя първа грешка, базирана на много оценки в уважаван сайт, реших да се доверяваме на това, което виждаме, а не на това, което е класирано от някого в туристически портали (макар че с оценките на хотелите в Booking сполучихме). Подходът се оказа в пъти по-удачен.

 

carte postale 12

 

Така и този път, вървейки по улицата, си избрахме ето това ресторантче. То се казваше „Carte postale“. Менюто беше типично за атинските таверни.

 

carte postale 14

 

Цените бяха също типични.

 

carte postale 15

 

Обслужаването беше бързо. Веднага, когато седнахме, ни сервираха хляб, вода и прибори.

 

carte postale 10

 

След това взеха и поръчката ни. Яденето беше добро.

 

carte postale athens 2

 

Избрахме най-популярните гозби.

 

carte postale athens 7

 

Бяха вкусни.

 

carte postale athens 5

 

С добро качество.

 

carte postale athens 6

 

И не отнемаха много време за приготвяне.

 

carte postale athens 2

 

Целта ни беше да обходим повече забележителности около Акропола. И добър гръцки ресторант в този район с бързо обслужване ни устройваше идеално. Атмосферта беше приятна. По-късно приятел ми препоръча на същата улица много добър ресторант – Dia Tafta, много исках да отидем, но не успяхме да го посетим. Видях, че има много добри отзиви за него.

 

carte postale athens 8

 

Най-големият плюс за този ресторант, според мен, беше хубавата гледка към Храма на Хефест.

 

carte postale athens 11

 

От нашата маса се виждаше чудесно.

 

carthe postal hram hefste

 

Пешеходците бяха също интересна гледка. Някои бяха туристи, други местни.

 

carte postale minuvachi

 

А най-забавната гледка беше мъж от една сергия, който ту режеше зелка, ту моркови, а около него се продаваха и други джунджурии. През цялото време не можехме да разберем каква е целта на това непрекъснато рязане на зеле и моркови по средата на улицата. А и мъжът беше толкова колоритен.

 

carte postal tyrgovec

 

Гледаше сърдито, но работеше чевръсто по рязането на зеленчуците. От време на време се разкрещяваше на някого и строяваше всички наоколо. Препречваше пътя на минаващи мотопеди или пък саботираше опитите на други търговци като него да се разположат наблизо. Всички погледи наоколо бяха вперени в мъжа, който имаше своята аудитория и я владееше умело.

 

carte postal tyrgovec 2

 

На нашата маса обсъждахме най-различни шеговити опции защо реже тази зелка и тези моркови. След като дълго го наблюдавах, реших, че сигурно жена му го е накарала поне да върши нещо през деня и без това нищо не успява да продаде от нещата на сергията си. Накрая все пак разбрахме. Това е било демонстрация на уредите, които продава.

 

В края на обяда сервитьорът подходи доста приятелски.

 

carte postale athens 4

 

Закачи се с малкия ни син. Разпита го на английски на колко години е и каза, че има син на същата възраст. След това ни упъти как да стигнем до входа на Древната Агора. Бяхме нахранени, доволни и готови за още история, култура и гледки.

 

 ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Опознайте Акропола чрез Лего >>

Историята на златната „маска на Агамемнон“ >>

Назад във времето с бронзовия жокей от Артемизион и неговия състезателен кон >>

Митично пътуване сред богове и герои в „Атинския Лувър“ >>

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".