Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Готическата катедрала в Руан в картините на Клод Моне, в светлинно шоу и в сърцата на французите

Готическата катедрала в Руан в картините на Клод Моне, в светлинно шоу и в сърцата на французите

Данибон: Пътеписи от Франция

Катедралата в Руан

 

rouen catedrala obsta snimka

 

Катедралата, която стопля сърцата на французите

 

„La Cathedrale de Rouen“, усмихнато ни сподели французойка, докато с мъжа ми гледахме четирите картини на величествената постройка, рисувани от Клод Моне и изложени в Музея д’Орсе в Париж. Мило отговорихме, че знаем и че точно сме пристигнали от Руан. Жената много се очарова и след секунди прошушна на мъжа до нея, че идваме от Руан и знаем за Катедралата.

 

catedrale de rouen musee d'orsay photo 4 kartini

 

Повече не сме комуникирали с тази приветлива дама, но ми стана приятно как за миг споделихме близки емоции на възхищение с местен човек, който също се радваше, че чужденци така захласнато гледат картините на Катедралата в Руан.

На няколко пъти ми направи впечатление, че изключително интелигентни французи търсят комуникация по точно такива теми, а за Катедралата в Руан усетих, че предизвикват и гордост, и желание за споделяне, и възхищение, и подобно мило отношение.

В една книжарничка в Руан се заговорих със собственика, докато си търсех книга на френски за града. Той искаше да си поговорим и да му кажа какви са ми впечатленията от Руан и какво мисля за Париж. Разбира се, пита от коя държава съм и като чу за България, започна да ми разказва как преди години е идвал тук. Говореше с уважение (и отново ми направи впечатление, че французите свързват страната ни в комплект с Румъния – на няколко пъти ми се случи и нито веднъж не усетих пренебрежително отношение). Малко след това попита дали вече сме видели Катедралата в Руан. Изчака да си изкажа възхитата и продължи да ми разказва за нея.

 

rouen catedrala obsta snimka ot 4asovnica2

 

Моят събеседник направи бърз паралел с Нотр Дам дьо Пари, където се усещала симетрията, а при Катедралата в Руан все едно имало факли и гледката те възпламенява. Ех, ако можех да запиша бързия му разказ – така красиво обясняваше колко е величествена Катедралата в Руан!

 

Катедралата в Руан

 

Катедралата Нотр Дам дьо Руан е разположена в центъра и в историческата част на града. Католическа църква е, а архитектурата й е в готически стил. Тя е една от най-впечатляващите постройки в града, а там има какво още да се види – интересни църкви, архитектурни паметници, музеи. Тук можете виртуално да се разходите из Катедралата.

Катедралата в Руан е висока 151 метра. Тя е най-високата катедрала във Франция. Била е и най-високата сграда в света в периода 1876-1880 г., когато е „детронирана“ от Катедралата в Кьолн (висока 157 м). Руанската катедрала държи още един рекорд – ширината на западната й фасада е 61,60 м.

 

История на Катедралата в Руан

 

Катедралата започва да се изгражда през XII век и приключва през XVI, но в някои източници се посочват и промените от XIX в. като край на строежа.

 

rouen catedrala vunshno2

 

През всичките тези години невинаги се е строяло. Имало е пожари, щети от мълнии, разрушавания от урагани, бомбардировки в по-ново време и други поражения. Налагало се е възстановяване. Има и внесени промени през различните епохи.

 

Викингите и Руан

 

Преди построяването на Катедралата на същото място е имало друга църква още през IV век. Водачът на викингите Роло, основател на херцогство Нормандия със столица Руан, е бил покръстен в нея през 915 г. и е погребан там през 931 г.

През 1030 г. се изгражда катедрала в романски стил.

 

Готическият стил на Катедралата в Руан

 

rouen catedrala vunshno3

 

Строителството на сегашната сграда започва през XII век в готически стил. Периодът 1140-1200 г. за Франция се определя като Ранна готика. Строежът на кулата Saint-Romain започва през 1145 г., веднага след посещението на известния френски теолог Hugues III d’Amiens, архиепископ на Руан, в абатството Сен Дени в района на Париж. Завършена е през 1164 г.

 

rouen catedrala snimana prez gros horologie

Катедралата в Руан, снимана от Gros Horloge.

 

Ранният готически етап се забелязва при кулата Saint-Romain. Първите четири етажи са от този етап. Петият вече е добавен в друга епоха – XV век.

 

rouen catedrala naj stara kula

 

Другите части на Катедралата се строят през XIII в. Периодът 1200-1350 г. се определя за Франция като „Висока готика“.

 

rouen catedrala vutre

 

От този период са и витражите на Катедралата, а на някои прозорци все още са запазени. Разпознават се по специфичния син цвят.

 

rouen catedrala vitrage

rouen catedrala vitrage 2

 

През „Късната готика“ (1350-1520) също има голямо строителство и надграждане на някои кули. Това е период, в който се изграждат пищни и красиви елементи. Катедралата в Руан е изключително ценен пример за проучване.

 

rouen catedrala druga kula

 

Големи заслуги през този период се отдават на Гийом Понтиф (Guillaume Pontifs). Определят го като майстор на геометричните декорации. Работи върху различни части в Катедралата в продължение на 34 години – от 17 май 1462 г. до 1496 г., почти до смъртта си, която настъпва през 1497 г.

Понтиф добавя красивия пети етаж на кулата Saint-Romain през 1468 г.

 

kuli catedrale de rouen

 

Гийом Понтиф започва кулата Beurre 20 години по-късно.

 

Tour de Beurre  източник: Wikipedia

Tour de Beurre
източник: Wikipedia

 

Сграда в Чикаго е вдъхновена от кулата Beurre.

 

Tribune Tower Chicago фотограф: BenMiller източник: Wikipedia

Tribune Tower Chicago
фотограф: BenMiller
източник: Wikipedia

 

Понтиф изграждa красиво стълбище вътре в сградата.

 

rouen catedrala stulbiste

Готически архитектурен стил или Opus Francigenum

 

През периода, в който започва да се изгражда Катедралата в Руан и когато се построяват основните й елементи, във Франция масово се строи в готически стил. Той се заражда в Ил дьо Франс. Дълги години се нарича „Френска творба“ (Opus Francigenum), с което се подчертавала ролята на Франция в оформянето на стила.

 

rouen catedrala organ

 

Наименованието „готика“ е дадено по-късно и първоначално се свързва с отрицателна оценка на тази култура, определяна като груба и варварска.

Пренебрежението идва от ренесансовите автори, които приемат, че разграбването на Рим от готите през 410 г. е дало начало на упадъка на класическия свят и на всички негови ценности, които те дълбоко ценят.

rouen catedrala vunshno

Готическата архитектура се отличава с вертикалните форми и скелетообразните каменни структури, островърхи арки, назъбени сводове, островърхи кули и розетни прозорци.

rouen catedrala rozeten prozorets

rouen catedrala deva maria

Островърхите арки са въведени като структурен детайл, но и за постигане на визуален ефект – стремеж към Рая.

rouen catedrala kartina vutre 3

Готическите катедрали често са декорирани със статуи (отвън) и картини (отвътре) с библейски сюжети.

rouen catedrala kartina vutre

Височината и размерите на катедралите оставят усещането за величие.

 

Историята на Катедралата в Руан през следващите векове

 

В края на 16 век катедралата е силно повреден по време на френските религиозни войни.

 

rouen catedrala kartina vutre 2

 

През 18 век държавата национализира сградата и продава някои мебели и статуи, за да набере пари от тях. Оградите на параклиса са претопени, за да се направят оръжия за войните на Френската република.

 

rouen catedrala obsta snimka ot 4asovnica

 

През 1822 г. Катедралата е поразена отново от мълния. Възстановена е в неоготически стил.

По време на Втората световна война Катедралата е бомбардирана от британските Кралски военновъздушни сили. През юни 1944 г. най-старата кула Saint-Romain е ударена и от Военновъздушните сили на САЩ.

 

Най-човешката катедрала

 

Катедралата в Руан е смятана за „най-човешката катедрала“, тъй като липсва симетрия на западната фасада. Тя е известна в цял свят благодарение на картините на Клод Моне.

 

 

Клод Моне

Клод Моне е рисувал Катедралата в Руан в периода 1892-1894 година. Моне е наемал стаи в района, за да може да изобрази постройката под различен ъгъл, в различни периоди на деня и годината. Изключително ценно е как успява да улови светлината, която пада върху Катедралата през различните периоди на деня, годината, атмосферните условия.  За Моне ефектите на светлината по дадена тема са толкова важни, колкото и самият предмет.

 

Самият Моне споделя:

 

„Нещата не напредват много бързо, тъй като всеки ден виждам нещо ново, което предния ден не бях видял. В крайна сметка аз се опитвам да направя нещо невъзможно.“

 

Картините са изключително добре приети и от критици, и от публика. През 1895 г. Моне излага 20 от най-добрите картини на Катедралата в галерия и 8 от тях са продадени преди още да свърши изложбата.

90-те години на XIX век също са изключително подходящ момент за подобни картини. Тогава се забелязва, че във Франция се възражда интересът към католицизма и обектът в картините на Моне е много добре приет. Катедралата в Руан е символ на френската история и култура, а готическият й стил винаги буди възхищение.

 

Музей д’Орсе

В Музея д’Орсе бяха изложени четири от картините на Клод Моне на Катедралата в Руан.

 

catedrale de rouen d'orsay 4 kartini

catedrale de rouen d'orsay 1

catedrale de rouen d'orsay 2

catedrale de rouen d'orsay 3

catedrale de rouen d'orsay 4

 

Музеят д’Орсе притежава 5 картини от серията. Четири от тях са изложени в зала на последния етаж, където има и други известни картини на Клод Моне.

 

catedrale de rouen musee d'orsay photo 4 kartini turisti

 

Филмче за четирите картини в Музея д’Орсе:

 

 

В Музея на изкуствата в Руан има още една картина от тази серия.

 

rouen catedrala monet musee v rouen

Rouen Cathedral, Facade and the Tour d’Albane. Grey Weather, 1894, Musée des Beaux-Arts de Rouen

 

 

Картината, която се намира в музея в Руан, е рисувана основно през 1893 г. Мястото, от което наблюдава Катедралата, е първият етаж на магазин на улица Grand Pont – това е една от трите основни точки, които използва за рисуване на серията с картини на Катедралата в Руан. От тази позиция архитектурата на Катедралата се вижда доста добре. Картината е в сиво и синкаво. Времето е дъждовно и сиво. Но има съвсем малко оранжево, което показва, че може би има съвсем леко слънце.

Тази картина е била купена от руанския индустриалец Франсоа Депо през 1895 г. Той я предоставя, а така също и други картини от своята колекция, на Музея за изкуствата в Руан.

Клод Моне е нарисувал 30 (в някои източници се водят 31) картини с Катедралата в Руан. Те са пръснати из различни музеи и галерии в света, дори има и в Националния музей на Сърбия в Белград.

 

rouen catedrala monet mnogo

Един проект „Звук и светлина“ показва Моне и Катедралата в Руан по нов начин. Спектакълът „Monet aux pixels“ е създаден през 2004 г. и е реализиран от Skertzo.  Екранът за прожекция е самата Катедрала.

 

 

Вълшебно светлинно шоу в летните нощи при Катедралата в Руан

 

В 22 часа районът пред Катедралата в Руан районът се напълваше с хора. Започваше прожекцията на два филма, а сцените оживяваха по удивителен начин върху фасадата на величествената постройка.

 

rouen catedrala svetlinno show

 

Единият филм беше за Жана Д’Арк. Другият беше свързан с викингите. Мои снимки можете да видите тук.

 

rouen catedrala svetlinno show viking

 

В една изключително дъждовна вечер успяхме да видим филмите. Зрителите се бяхме скрили под козирките на съседните сгради.

 

rouen catedrala svetlinno show 3

 

Чадърите не помагаха за поройния дъжд и силния вятър, но това сякаш засили още повече ефекта от лазерното шоу.

 

rouen catedrala svetlinno show 2

Филм за викингите върху Катедралата в Руан 

 

 

Филм за Жана д’Арк върху Катедралата в Руан 

 

 

Туристическа информация

 

За туристическото влакче

 

Съвсем близо до Катедралата можете да откриете туристическо влакче, с което да обходите за около час най-големите забележителности в историческия център на града. Има и разказ за всяка забележителност. Според мен е удобно, защото ви показва интересни места и приятен маршрут, който после лесно можете да възпроизведете като се разходите пеша. Цената на билета беше към 7-8 евро/човек. Влакчето започва да работи към 10 часа, но има условие да са поне 8 души. Когато аз отидох една сутрин преди 10 ч., се бяхме събрали вече 8 човека, но явно на веселия дядо хич не му се работеше толкова рано. Отиде каза нещо на едно семейство с дете, пощипна нослето на хлапето и после тръгна небрежно да се разхожда из площадчето като си подсвиркваше. Семейството явно научи, че няма да има курс в 10 ч. и бързо влезе в Катедралата, за да разгледа. Другите кандидат-пътници стояхме неразбиращо още 5 минути докато схванем за какво иде реч, а и вече бяхме под 8 пътници с хитрата маневра на веселия дядо. Така че може би е най-добре да си планирате обиколката с влакчето поне за 11 ч. Въобще за Руан 10 часа е твърде ранен час. Понякога трудно се намира къде да се пие кафе.

И тъй като на мен много ми се пиеше кафе, веднага огледах къде може да седна. В Руан беше доста студено, често валеше и духаше силен вятър. Шлиферът, който сложих почти на шега в куфара, ми беше спасение, но и понякога не беше достатъчен. Мечтаех си за по-топли дрехи и боти, както ходеха повечето местни жители. Чувствах се все едно е ноември месец – по представите ни от слънчева България, а беше август.

 

 

Гурме кафе при „Paul“

Видях отворено заведение в близост до Катедрала. (Това е наистина страхотен късмет! Толкова рано!) Боязливо влязох да попитам дали е отворено, защото имаше персонал, но тепърва почистваха вътре – миеха прозорци, подове, нареждаха маси. И все пак вероятно можеше да се окаже, че това единственото работещо заведение наоколо и за мен имаха голяма червена точка. Вече беше след 10 ч., но ми направи впечатление, че тук като се каже даден час, това означава, че тепърва отварят, а не, че са дошли по-рано и сега почват да работят с клиенти. В заведението „Paul“ ме приеха. Всъщност това заведение на два пъти направо ме спасяваше – първо този път, а след това и в проливния дъжд, когато гледахме светлинното шоу върху Катедралата (може би към 22,30 – 23 ч.). Така че оценявам „Paul“ като приятно местенце, което работи в по-широки диапазони за типичните френски ресторанти и заведения в района.

Поръчах си гурме кафе – италианско кафе с четири сладки. Беше на цена между 6 и 7 евро. Не е лошо, но и не беше нещо, което много да ме впечатли, но може би очаквах нещо по-различно.

 

rouen cafe paul

 

И все пак – гледката от моята маса беше приятна: Катедралата.

 

rouen cafe paul4

В менюто беше описана красива история за „Paul“:

 

rouen cafe paul2

rouen cafe paul3

В близост бяха и красивите витрини на една марките, на които се възхищавам – Hermès.

 

rouen cafe paul5

hermes

 

Така че си сглобих приятни емоции и след като се подкрепих, се запътих към Катедралата. Разгледах я и стана време да се качвам на влакчето в 11 ч. Този път го хванах почти на бегом. Добре, че веселият дядо ме изчака.

 

За работното време и почивките във Франция и за плановете на туристите

 

Направи ми впечатление, че във Франция трябва да си спокоен и бързо и без нерви да си преструктурираш плановете. Всъщност и плановете не трябва да са супер непоклатими, а човек трябва да е по-гъвкав. Може да сте си планирали да отидете в някой музей, но той точно тогава да не работи или пък да имат нещо, което само те си знаят какво е и да не отворят или пък трябва да напуснете по-рано от крайния час на затваряне. Или пък в някое хубаво заведение, което сте си набелязали, може изобщо да не отвори в дадения ден – така и не схванах логиката кога работят – кога не работят извън обявеното работно време, например, вечер от 19 до 22 часа без неделя вечер, в сряда на обяд от 12 до 14 ч., но пак си имаше необясними за мен изключения колкото и да гледах работното време. Изводът, който си направих: за всеки случай проверявай работното време, но очаквай съвсем спокойно и изненади – т.е. да не работят. В някои магазини изобщо не открих работно време – имаше само телефон за връзка. Но всичко е както казват французите:

 

„C’est normal“.

 

Защо човек да си хаби нервите, че нещо не било отворено и не работело?! Бързо се оглежда и отива другаде. И както каза моят френски приятел от книжарницата:

 

„C’est normal. Ваканция е!“.

 

Въобще французите много си ценят и уважават почивката. Не забелязах някой да се впечатли, че има само още един човек на опашката и вместо да го обслужи, спокойно си слага бележка, че е в почивка.

 

Dame Cakes

 

Друго заведение за кафе и вкусни тортички, което може да се посети в района, е Dame Cakes. То се намира в тясната уличка до Катедралата. Понякога дори се налага да се чака в него или пред него, за да се освободи масичкам, но си заслужава.

 

dame cakes

Отсядах почти всеки ден в него. Поръчвах си вкусна тортичка и кафе и винаги сметката ми излизаше около 8 евро и нещо.

 

dame cakes2

 

Интересното беше, че има сервитьори, но се плаща на касата, когато си тръгваш. Сладкарничката е със страхотна „мадамчеста“ обстановка.

 

dame cakes3

 

На два етажа е и има градинка. Вторият етаж е с гледка към Катедралата, но винаги отсядах на първия етаж и не мога да споделя впечатления. Любителите на чая и вкусните тортички ще се влюбят в това местенце.

 

Ресторанти

 

Хубави ресторанти има в района на църквата Saint-Maclou и при стария пазар (Vieux Marché). И на двете места има заведения, препоръчани от Мишлен.

 

korona3

michlin

 

Мисля, че по-класни са тези при Vieux Marché. Там и едно много красиво ресторантче, което датира от 1345 г.

 

korona

korona2

 

По старите улички около Катедралата

 

Задължително се разходете по уличките около Катедралата.

 

ulichka rouen3

ulichka rouen

Къщите са изключително интересни.

 

ulichka rouen2

 

Фаянсът в Руан

 

Има и страхотни магазинчета за фаянсови изделия. Руан е с богата история в керамика, фаянса. Имат и музей на керамичното изкуство, което също посетих. В тези магазинчета има страхотни керамични изделия, но цените не са ниски.

 

fayans

 

Например, декоративните чинии са над 100 евро. Фигурките са по-скъпи – например, около 300 евро.

 

fayans3

 

Могат да се намерят и неща под 100 евро, които са приятни. Аз всеки ден почти се изкушавах да си купя нещо ценно, но се притеснявах от пътуването със самолета и не ми се рискуваше.

 

fayans2

Ако се пътува с кола, може би е по-сигурно да се съхранят тези прекрасни керамични шедьоври.

 

Сувенири

 

На площадчето до Катедралата можете да намерите информационно бюро. Там има и много брошури за забележителностите в района. В магазинчето има и сувенири. Имаше и интересна кукла – Клод Моне за около 25 евро. Сувенирите са основно за Клод Моне, Катедралата, Руан и някои неща за Париж. Аз лично си купих интересни книги от книжарницата на Музея за изкуствата, а сувенири взехме от едно павилионче до хубавите ресторанти на Стария пазар (Vieux Marché) в Руан.

 

Галери Лафайет

 

В близост до Катедралата, но през една улица се намира, Галери Лафайет. Не е нещо луксозно като интериор и обстановка (българските МОЛ-ове са доста по-лъскави). Има скъпи марки, но и продукти Лафайет, които са на по-ниски цени. Подредбата в магазина ми стори доста разхвърлена и не ме грабна като място.

 

Други забележителности в района на Катедралата

 

rouen gros horologe

Gros-Horloge

 

В близост до Катедралата има още няколко изключително важни исторически и архитектурни забележителности – църквата Saint-Maclou, големият часовник Gros-Horloge (препоръчвам ви да влезете в музея му) и фонтана до него, Le Palais de Justice. Старият пазар пък е с много история за Жана д’Арк. Малко по-далече са още две места, които е хубаво да посетите, но пак се стига пеша – L’abbaye Saint-Ouen de Rouen и Музеят на изкуствата. За всички тях се надявам обаче да ви разкажа допълнително.

 

rouen obsta gledka

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.