Рубрики
Начало » Интересно » ДОБРО ОБЩЕСТВО » Кои са основните ценности на елитната американска прослойка „Препи“?

Кои са основните ценности на елитната американска прослойка „Препи“?

 

dharma and greg 2

 

Каква е ценностната система на елитната американска прослойка „Препи“?

 

Има осем качества, които най-много се ценят от американските препита и които ги отличават от другите.

Според мен, най-най важни са постоянството и правенето на всичко без никакви усилия, поне пред публиката.

В „Официалния наръчник на препитата“ Лиза Бърнбах изброява осем ценности, които са важни за американския елит.

 

1. Постоянство

 

dharma and greg 3

 

Американските препита обичат нещата, които са винаги едни и същи. От поколение на поколение се обличат по еднакъв начин, вечерят по еднакъв начин, разхождат се по еднакъв начин, говорят по еднакъв начин, ходят на едни и същи места на почивка, работят само определени професии, учат в едни и същи училища, женят се за себеподобни и дори кръщават бебета си по един и същ начин. Децата възприемат същите правила на живот, защото никога никой не им е показвал нещо различно. Тази ценност „постоянство“ гарантира, че начинът на живот на препитата ще се запази и за бъдещите поколения и винаги, например, ще знаят коя вилица да използват.

 

2. Безгрижие

 

Препитата са горди със своята социална позиция и не обичат да парадират с това. Те знаят, че имат богатство и сила и не виждат смисъл да го демонстрират. Например, майката може да е наследила замък, но тя ще предпочете да си носи старата ски-екипировка.

 

3. Чар

 

dharma and greg 5

 

Много хора извън тази прослойка бъркат тази ценност с учтивото поведение и смятат, че всичко се свежда до това да се обръщаш вежливо към другите с „Мадам“ и „Сър“. Всъщност чарът на препитата е в благородството, което се запазва дори и в критични и напрегнати ситуации.

 

4. Пиене

 

На коктейл винаги е удобно да си с чаша, вместо да се чудиш къде да си държиш ръцете.

 

5. Лекота

 

dharma and greg 4

 

Ако животът е клуб на препитата, тогава всички дейности там щяха да бъдат без напъване и усилия.
При препитата всичко, което правят, трябва винаги да изглежда, че е без никакви усилия. Разбира се, че са прекарали доста време да се учат да правят възел на папионка, но другите никога не научават това, а виждат едно съвсем естествено поведение. Всичко трябва да се прави с лекота все едно е лесна работа.

 

6. Атлетичност

 

Ваканциите и дейностите за отмора са винаги около места за спорт – ски курорти, голф игрища, плажове.
Важно е поне да се преструваш, че извършваш някаква спортна дейност, дори това да бъде бягане … за бутилка вода. Спортовете показват желанието на препитата да се занимават със здравословни забавления.

 

7. Дисциплина

 

Бащите често казват, че са стигнали там, където са сега, само с яка работа, саможертви и с мисълта за бъдещите благини, т.е. фондовете на дядовците нямат никакви заслуги за това.
Препитата вярват, че ученето на латински в частните им училища обогатява английския им, а сакото и вратовръзката изграждат характери.

 

8. Обществено съзнание

 

dharma and greg 1

 

Няма нищо по-„препи“ от това да правиш нещо за обществото. Това особено важи за жените. Щом се свържат с правилната организация веднага могат да се включат в нейното подпомагане по всякакъв начин.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.