Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Китайци клонираха австрийско градче

Китайци клонираха австрийско градче

kitajci kloniraha avstrijsko gradche 1

 

Китайци клонираха известното австрийско градче Халщат.

 

„Направено в Китай.“

 

Това вече може да се каже и за цяло селище. Копието е много точно и възпроизвежда в детайли австрийските къщички, градския площад и часовниковата кула на оригинала – Халщат.

 

Целта на китайците е да привлекат туристи и да могат да продават имоти в това атрактивно селище-клонинг.

 

Всичко започва през 2011 година. Жителите на градчето-оригинал леко се усъмняват в действията на китайски турист, който обикалял и снимал всичко в детайли. По-късно разбират, че той е от китайска компания-строител на фалшификата. Собственичката на хотела, където е бил отседнал, още е сърдита:

 

„Можеха поне да ни питат дали искаме да ни копират къщите, но не го направиха“.

 

kitajci kloniraha avstrijsko gradche 2

 

Първоначално властите в австрийския Халщат реагирали остро на китайския проект и дори се консултирали с ЮНЕСКО какви правни действия да предприемат срещу копието. По-късно обаче осъзнали, че този проект може да бъде и реклама на оригинала. Дори кметът на Халщат беше на официалното откриване на китайския клонинг и подписа споразумения за културен обмен.

 

Местните китайци също се чудят на хрумването да се копира европейски град. Те са обидени, че Китай има достатъчно добра архитектура и може да се развива, а не да се клонира чуждестранна.

 

Както и да се развива живота в двата града, едно вече е написано черно на бяло. Австрийците поместиха на сайта си предизвикателен надпис:

 

„Халщат – оригиналът!

Милиони пъти сниман, веднъж копиран, никога недостигнат!“

 

kitajci kloniraha avstrijsko gradche 3

 

 

източници: http://www.hallstatt.net/, http://www.beijingshots.com

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.