Рубрики
Начало » Блог » Цветно около „Александър Невски“

Цветно около „Александър Невски“

Пътеписи от България

Да усетиш София цветна, заразена от позитивизма на младите чужди туристи

 

kartina kusti aleksandur nevski

 

Разходката из центъра на София през почивните дни винаги може да е много приятна и изпълнена с настроение. Днес бяхме около „Александър Невски“.

 

kartina kusti aleksandur nevski

 

Направи ни впечатление, че имаше много младежи чужденци, които си правиха селфита при забележителностите в района и при картините.

 

kartina kusti aleksandur nevski

 

Напоследък всеки уикенд срещаме много млади чужди туристи в центъра на София – весели, влюбени, радват се на всяко детайлче, което им направи впечатление.

 

kartina cvetya aleksandur nevski

 

Според слуховете – наистина в последно време покрай нискотарифните полети у нас често идват млади чужди туристи. Не знам дали това е наистина така, но жизнеността им се усеща и е заразителна.

 

kartina cvetya aleksandur nevski

 

Замислих се, че може би тази екскурзия до България е техният подарък за Деня на влюбените, който е само след няколко дни. И когато човек намери и някакъв романтичен повод, още по-приятно му става.

 

kartina cvetya aleksandur nevski

 

И когато човек ги види как се радват на всичко българско, някак поглежда през техния поглед и оценява това, което иначе може и да не забележи.

Днес и аз направих няколко снимки около „Александър Невски“, заразена от ентусиазма на младите чужденци, които снимаха въодушевено в района. Не ги снимах тях, а това, което ми привлече окото. Но и те снимаха подобни гледки.

 

kartina kusti aleksandur nevski

 

Заговорихме се с един художник – автор на картината с „веселите къщи“ (снимката горе). Преди време чужд журналист, който написал статия за това място около „Александър Невски“, го нарекъл „българския Модиляни“. Скромен и позитивен творец е, а картините му са пълни с живот и красиви емоции, които се дължат на символите, линиите и ярките цветове. Разказа ни за себе си, за техниката си, за съпругата си (също художник) и за различните чужденци, които среща и общува с тях. Точно тази картина с „веселите къщи“ така е грабнала тези дни една испанка. Дълго стояла и й се любувала.

 

kartina kusti aleksandur nevski

 

Цветна, слънчева и усмихната София – така я усетих днес. Може би заразена от въодушевлението на младите чужди туристи, които срещнах.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".