Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Джейн Остин » „Да бъдеш Джейн“ – прекрасен филм за любовта на Джейн Остин и Том Лефрой

„Да бъдеш Джейн“ – прекрасен филм за любовта на Джейн Остин и Том Лефрой

 

imageedit_10_6572912572

 

Гордост, предразсъдъци, усмивки, сълзи, копнежи и в крайна сметка зряло решение. През много емоции преминава човек докато гледа филма „Да бъдеш Джейн“, разказващ за най-голямата английска писателка Джейн Остин и нейната голяма любов – Том Лефрой. Двамата се запознават като млади и любовта ги грабва точно като в романа „Гордост и предразсъдъци“. Само, че Том Лефрой няма шанса да е от богато семейство като мистър Дарси, а Джейн Остин е в подобно незавидно финансово положение като своята героиня Елизабет Бенет.

 

 

Младият юрист Том Лефрой може да разчита само на богатия си чичо, английски съдия, който не одобрява брака му с Джейн. От Том пък зависи цялото му семейство в Ирландия – майка му, баща му, многото му братя и сестри. Предлага на Джейн да избягат, но тя осъзнава каква съдба грози неговите родственици, ако той загърби своето бъдеще в името на любовта. Джейн Остин има предложение за женитба от богат аристократ, но в крайна сметка решава, че не може да се ожени без любов.

 

Докато текат любовните й трепети с Том Лефрой, Джейн Остин започва да пише най-великата си творба „Гордост и предразсъдъци“. Много критици смятат, че именно Том е първообразът на мистър Дарси.

 

Том Лефрой и Джейн Остин

Том Лефрой и Джейн Остин

 

След като става ясно, че няма как да са заедно, тя решава да се издържа като писателка – нещо нечувано за онези времена. Джейн никога не се омъжава, но явно остава завинаги в сърцето на любимия си Том Лефрой, който става изключителено успешен ирландски съдия и политик.

 

Том Лефрой (1776-1869)

Том Лефрой (1776-1869)

 

Историците свидетелстват, че веднъж племенник пита Том Лефрой, когато вече е възрастен, дали наистина е бил влюбен в Джейн Остин. Той потвърждава, но добавя, че това е било, когато е бил още момче. След като се завръща в Ирландия, Том се жени за богата наследничка и имат 7 деца.

 

 

В края на филма Том Лефрой представя на Джейн Остин голяма си дъщеря, която носи нейното име и е голяма нейна почитателка. Джейн Остин не обича хората да я разпознват, но за малката Джейн прави изключение и се съгласява да прочете пред публика своята велика творба.

 

„Да бъдеш Джейн“ излиза през 2007 година. Режисьор е Джулиън Джаролд. В ролята на Джейн Остин е Ан Хатауейм, а Джеймс Макавой изиграва Том Лефрой. Радваме се и на блестящото изпълнение на Маги Смит, която отново е блестяща в аристократичната осанка на графиня Грешъм.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".