Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Вкусните спомени от ресторант „Да Франческо“, един от паметниците на традиционната италианска кухня в Рим

Вкусните спомени от ресторант „Да Франческо“, един от паметниците на традиционната италианска кухня в Рим

 Пътеписи от Италия

Магията на „Да Франческо“ – красива любов, прераснала първо в здраво италианско семейство, а след това в успешно ресторантче, което се придържа към кулинарната традиция на Рим

 

da francesco rome

 

Когато у дома се заговорим за пица, паста и въобще италианска храна, винаги се сещаме за нашето любимо ресторантче в Рим – „Да Франческо“, което се намира на пълната с живот мъничка пиаца дел Фико и съвсем близо до пиада Навона. Всъщност не сме полагали особени грижи да си избираме най-доброто място за ядене. Бяхме наели апартамент на пиаца дел Фико и в Tripadvisor прочетохме страхотни отзиви и препоръки:

 

„Ако сте в Рим и искате истинска традиционна италианска кухня, „Да Франческо“ е мястото“.

 

Нашият Airbnb хазяин също ни го препоръча. Така станахме редовни посетители. Където и другаде да похапвахме, никъде храната не можеше да се сравни с пиците, пастата или гозбите в „Да Франческо“.

 

da francesco rome menu stena

 

Възможно е да сме развили и местен патриотизъм, защото заведението беше на около 2-3 метра от сградата, в която живеехме, а така също се виждаше и от нашите прозорци. Чувствахме се там като у дома си. А и персоналът ни чувстваше като част от своя екип. Още в началото казахме, че сме съседи за няколко дни и това още повече стопли и без това топлото отношение на персонала.

 

da francesco rome vutre 3

 

Само минавахме, казвахме, че след няколко минути ще отидем да похапнем и да ни запазят маса и чудото се случваше. А за това заведение се извиваха големи опашки по цялата уличка. Понеже знаехме, че е вкусна храната и нямахме големи претенции къде ще ни настанят, ако нямаше свободни места, вадеха отнякъде някоя маса, слагаха четири стола, наместваха я на уличката до зведението и ето – масата за нашето семейство беше готова. За нас беше много забавно да виждаме как чевръсто решават всяко предизвикателство. Когато клиентите приемаха италианския веселяшки начин на живот, беше всичко лесно – и те щастливи, и персоналът щастлив.

 


pizza da francesco 3 rome

 

Какво да ви кажа за яденето? Беше фантастично. Децата ни, които са с много високи изисквания към всяка храна, се влюбиха в гозбите на „Да франческо“. Всичко беше много семпло, без никакви украси или детайли, които да ловят погледа. Просто храна! Но много вкусна храна! С прекрасни продукти.

 

proshuto da francesco rome

 

Пицата си е вкусна пица.

 

pizza da francesco rome

 

Спагетите са си вкусни спагети.

 

Ястията и виното – също.

 

vino da francesco

 

А десертите – чудесни!

 

tiramisu rome da francesco

 

Някои от рецептите можете да ги намерите тук.

 

Веднъж се разхождахме в Трастевере – район, който също се слави с вкусни гозби и приятни ресторанти. Децата отказаха да търсим нещо интересно като заведение и предпочетоха да постоят още малко гладни, но да стигнем пеша до пиаца дел Фико и да похапнем в „Да Франческо“. Мисля, че станаха най-верните фенове на малкото ресторантче. На мен и на мъжа ни ни се искаше от време на време да поизневерим на „Да Франческо“ и да похапнем и на други места – поне в съседните. Не и не! Почти всяка вечер бяхме в „Да Франческо“. Единствено понякога на обед пропускахме, тъй като програмата ни беше много натоварена в разглеждане на музеи и забележителности и затова се налагаше да обядваме и в други ресторанти. Но те така и не можаха да спечелят нашите момчета.

 

pizza da francesco 2 rome

 

Ресторант „Да Франческо“ е основан през 1957 година и се свързва с римската кулинарна традиция. В основата на магията е една красива любовна история, която прераства първо в здраво и задружно италианско семейство, а след това в успешно ресторантче, което вече се смята за паметник на традиционната италианска кухня в Рим.

Създатели са Франческо Бони и Амалия Тоньолони. Франческо пристига на 14-годишна възраст в Рим, за да си търси работа. Това е било някъде около 1928 година. В ресторант на Via Bocca di Leone пламва любовта между двамата млади Франческо и Амалия. Амалия работела в кухнята и била поразена от красивия млад Франческо, който често ходел да се храни в това ресторантче. За да му привлече вниманието, тя започнала да приготвя неговите порции малко по-големи от нормалното. Плод на тяхната любов стават дечицата им Марио и Джанкарло, които се раждат в къща на улица „Frattina“, където живеели заедно. През 1956 година Франческо и Амалия вече работели заедно в ресторант. Следва приятна изненада! Може би само в Италия може да се случи такъв късмет! Собственикът на заведението, в което работят,  им помага да започнат да управляват собствено ресторантче в близост до пиаца Навона. Така всички почитатели трябва да сме вечно благодарни и на добрия собственик, който помага на младото влюбено семейство. Той се казва Марио Антонети.

 

da francesco rome vutre

 

„Да Франческо“ е била типична римска тратория от 50-те години, в която се осигурявали маси и наливно вино за обикновените хора. Постепенно все повече хора започват да си позволяват да си поръчват и храна. Амалия готвела с голяма любов, но стриктно спазвала всички традиционни рецепти. Приготвя гозбите с такава грижа и умение. Нейният талант и любов се е предала на цялата земна философия на малкото ресторантче.

 

hlyab da francesko rome

 

През 70-те години „Да Франческо“ преминава в ръцете на второто поколение от семейството. Синовете Марио и Джанкарло продължават консервативната политика на заведението и така запазват неговата историческа идентичност, което ще се окаже истинска ценност в модерните години. В ресторантчето през 80-те години често могат да бъдат засечени американският поет Грегъри Корсо, художници като Ланцета и Тано Феста, актьори като Проиети и Бенини.

 

da francesko

 

През 1984 година се ражда голямата дъщеря на Джанкарло – Франческа, а така също е открита и фурната на пицарията. Тази иновация води до по-разнообразна клиентела. „Да Франческо“ вече е посещавано от по-млади жители на Рим, които търсят „земния живот“ („vita mondana“), а така също и от чужденци от цял свят, които знаят, че този ресторант е един от паметниците на града. През 2010 г. той е реновиран без да е променен първоначалния вид. Така традицията продължава и отново се усеща онази магия на това място – всички в заведението все едно са едно голямо, задружно и весело семейство, в което има обич и искрена преданост.

 

da francesko

 

Ако посетите Рим и търсите интересно италианско ресторантче с много вкусна кухня, можете да се насочите към пиаца „Навона“, а после съвсем близо е пиаца дел Фико. Точно там е известният бар дел Фико, в който имам чувството, че се събират всички млади по дух жители на Рим, а в съседство е това прекрасно ресторантче „Да Франческо“, което така ни омая и още си спомняме вкусните му гозби.

 

da francesco rome vutre 2

 

Когато похапвахме в „Да Франческо“ и си говорехме с други посетители, научавахме, че славата на ресторантчето се носи и в много държави. Често чужденци предаваха поздрави на персонала от техни познати от различни държави, които са били тук, влюбили са се в храната, препоръчват заведението на приятели и сега пращат по тях поздрави. И вие ако отидете, пратете специални поздрави от мен и моето семейство.

 

Адресът на „Да Франческо“ е:

Piazza del Fico, 29, Roma

 

 

сайт с контакти: http://www.dafrancesco.it/contatti/

Ако има възможност за резервации, задължително си направете.

Мнения в TripAdvisor

В близост до „Да Франческо“ е кафенето, в което се влюбихме и в което закусвахме всяка сутрин – Etablì.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

10 правила от щастливия живот на италианците >>

Ръководство как да ядем правилно по италиански >>

На кафе в Etablì в центъра на Рим >>

В едно ресторантче в Трастевере >> 

Пътеписи от Рим >>

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".