Рубрики
Начало » Интересно » Как да убедим някого да вземе правилното решение, ако той не иска

Как да убедим някого да вземе правилното решение, ако той не иска

Възгледи на Малкълм Гладуел

grandstand-330930_640 (1)

 

Всяко общество в един момент се изправя пред проблема – защо хората отказват да направят нещо, което е правилно. Данните сочат какво е правилно, но въпреки това мнозина отказват да вземат правилното решение. Защо?

 

Малкълм Гладуел, журналист и един от най-продаваните автори в наше време, споделя своите възгледи по този феномен на конференция в Солт Лейк Сити, цитирани от Бизнес инсайдър. Той дава примери с тютюнопушенето – хората знаят, че това ги убива, но продължават да пушат. Другият му пример е свързан с вълната срещу ваксинирането на децата, която е подкрепяна от много американски заможни семейства. Данните ясно показват в тези случаи правилното решение, но има хора, които им се противопоставят, обяснява Гладуел.

 

people

 

В съвременния свят се прекланяме пред данните. Когато ги анализираме, ние можем да намерим отговор на почти всеки въпрос. Съществува обаче един голям проблем – хората често игнорират данните и правят сякаш това, което си решат. Дали е така? И защо е така?

 

Малкълм Гладуел обяснява този феномен с Теорията за праговете на колективно поведение. Всеки човек има определен праг, който му влияе да направи нещо. Хората с нулев праг са първите, които следват дадена тенденция и мода. Ако излезе например нов телефон, те веднага ще отидат да си го купят. За тях е важно да направят нещо ново, без значение какво, дори и ако никой друг не го прави. Други са с изключително висок праг от 100, което означава, че те ще са последните, които ще следват дадена тенденция. Едните искат да се отличават от другите и тестват всичко ново. Вторите се чувстват спокойни, когато са сред тълпата и не се интересуват какво показват данните. Те ще направят нещо само, ако знаят, че не са сами, а и хората около тях го правят. Поведението им зависи от броя хора, които вече са направили нещо.

 

„Когато хората загърбват данните, не го правят, защото са глупави или неинформирани, или че не разполагат с необходимите стимули. Причината е в това, че всички ние сме социални човешки същества“, пише Малкълм Гладуел.

 

tulpa hora

 

С други думи:

 

„Хората искат да се чувстват като част от тълпата“, обяснява Гладуел.

 

Как да се убедят тези хора да вземат правилното решение?

За да убедите някого да опита нещо ново, за което данните сочат, че е правилното, трябва да го накарате да „се чувства социално удобно“, подсказва Гладуел.

Тези хора трябва да разберат, че не са сами и че не са първите, които пробват нещо ново.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.