Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Сред уютната обстановка на салона за чай Dame Cakes в центъра на Руан

Сред уютната обстановка на салона за чай Dame Cakes в центъра на Руан

Пътеписи от Франция

Салонът за чай Dame Cakes до величествената Катедрала в Руан

dames cakes rouen

 

От горещото време в България през август за седмица се пренесох в Руан – прекрасен град в Нормандия (Франция). Почти на шега и за да е по френски маниер, бях сложила в куфара си шлифер. Добре, че го направих, защото това се оказа изключително важна дреха. В Руан беше мрачно и валеше много често. Струваше ми се, че все едно е ноември – по българските стандарти за време. Реших, че това няма да попречи на разходките ми из града и на откриването на интересни местенца.

 

Dame cakes sgrada

 

Почти веднага открих едно такова и то в историческия център. Обичах да се отбивам там всеки ден – да си поръчвам топла напитка, да похапвам вкусна тортичка и да се любувам красивата обстановка.

 

Dame Cakes torta i cafe

 

Местенцето се казва Dame Cakes. Намира се до величествената Катедрала на Руан, която импресионистът Клод Моне прославя в 30 известни картини.

 

rouen catedrala vunshno2

 

И по-точно Dame Cakes е в красива къща на тясната уличка до Катедралата, по която се движат много туристи.

 

Dame Cakes ulica

 

Ако минавате по тази уличка, в Dame Cakes можете да се насладите на вкусни торти, кексове, сладкиши.

 

12005701_10206098732160168_1344529865_o

 

Имат прекрасен подбор на чайове. Разбира се, можете да пиете и кафе. На обяд има обедно меню.

 

11996317_10206098719679856_986451125_o

 

Dame Cakes се намира в стара, красива сграда, която преди е била ателие на известния френски майстор на ковано желязо – Фердинанд Мару. Той е самоук майстор, който обаче успява да си спечели име. Възлагат му поръчки на важни исторически сгради. Негови произведения от ковано желязо има в Катедралата в Руан, в Големия часовник на Руан – Gros-Horloge, в други църкви и сгради, а така също и в дома му и в ателието му в Руан. В града този занаят е на особена почит. Той е изкуство. Виждат се много сгради с изящни балкони и други орнаменти от ковано желязо. В Руан има и музей, посветен на този занаят.

 

Dame Cales ot ulicata

 

Фердинанд Мару е открил своето ателие през 1902 г. А Dame Cakes отваря врати точно 100 години по-късно – през 2002 г. Адресът е: 70 Rue Saint-Romain.

 

Dame Cakes sgrada

 

Дори и само да минавате по уличката Saint-Romain, не може да не забележите китната сграда с вкусни сладкиши на витрината. Много туристи задължително се спират и поне правят снимки на сладкарничката.

 

Dame Cakes keksove

 

Когато човек влезе вътре, обстановката още повече го примамва и вътрешен глас най-вероятно ще му подскаже, че трябва да поспре, да поседне и да опита някоя вкусотия.

 

Dame cakes interior

 

А ако навън вали дъжд, убедена съм, че решението ще бъде взето бързо.

 

11996320_10206098731920162_1079630649_o

 

Понякога се налага да се чака за маса, но има толкова неща за разглеждане из сладкарничката, че времето не се усеща как бързо минава.

 

Dame Cakes interior

 

Заведението е на два етажа. Аз съм била винаги на първия етаж. Такъв ми е бил късметът! Там се освобождаваше маса, когато чаках и нямаше как да си избирам.

 

Dame Cakes interior

 

В заведението има и градина. На вратата към двора се виждаха отличията на заведението.

 

Dame Cakes otlichia

 

От втория етаж пък се открива гледка към Катедралата.

Първият етаж е също много интересен. Има около 10масички, които доста близо една до друга. На някои от тях има красиви нощни лампи. По стените има картини и табла, които напомнят, че си на място за ценителите на чай и вкусните сладкиши.

 

Dame Cakes Rouen interior

 

Човек може да наблюдава на първия етаж какви вкусотии пренасят сервитьорите , а и да се наслаждава на всички изложени сладкиши.

 

Dame cakes seviteurki

 

Имаше табло, от което можеш да си избираш от предложенията за деня.

 

Dame cakes menu obayd

Dame cakes menu

 

Имаше и меню.

 

Dame cakes menu

 

Но чужденец може и само да посочи кой сладкиш иска да пробва, ако не разбира всички названия и описанията на ястията на френски в менюто и таблата.

 

Dame Cakes interior

 

Обикновено си поръчвах кафе и тортичка. Много исках да вляза някой път и за чай или за други вкусотии, но все така се получаваше, че даденият момент беше подходящ за кафе.

 

Dame Cakes Rouen cafe i torta

 

Сметката ми винаги беше на сума между 8-9 евро. Сервитьорът оставя на масата бележка, в която се посочва на коя маса сте, колко души и вероятно какво се консумира. След това, когато се приключи, се взема бележката и се ходи на касата, за да се плати. Касата е по-скоро красиво тезгяхче, отрупано с още повече вкусотии. В няколко заведения забелязах този маниер, че не се плаща на сервитьорите, а се плаща при тръгване на касата.

А сега ви предлагам да се насладим на няколко вкусотии от Dame Cakes.

 

Dame Cakes Rouen

Dame Cakes torta

 

Dame Cakes работи всеки ден без неделя от 10,30 ч. до 19 ч. В събота отваря в 10 ч. От 12 ч. до 15 ч. се сервира обяд. Менюто включва освен сладки, но и солени ястия. Всичко е домашно приготвено. Сладкишите са по рецепти от едно време. Менюто се променя 6 пъти в годината, спрямо различните сезони. И за ориентир – цените. Обедното меню, което включва ястие и десерт, излиза около 15,90 евро. Ако се включва и чай, цената е 19,50 евро. Меню, което включва торта и напитка, е 8,90 евро. Има детски менюта (за деца под 10 години). Цената е 5,50 евро. Салонът за чай Dame Cakes е любимо място за ценителите на гурме кухнята и на изтънчената, уютна и спокойна обстановка. В заведението няма да видите хора с мобилни телефони, които говорят или се ровят в интернет (всъщност такова нещо не видях в нито едно заведение, което посетихме във Франция). Масичките са близо една до друга. Dame Cakes предразполага за тихи, приятни разговори с любими хора и за пълна наслада от храната. Удивително е, че точно тук видях и едни от най-добре облечените французойки за престоя ми във Франция – две приятелки, които чакаха, за да се освободи маса. Навън валеше дъжд и това местенце сякаш ставаше още по-притегателно за хората.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.