Рубрики
Начало » Блог » Делфт – спокойното синьо сърце на оранжевото кралство

Делфт – спокойното синьо сърце на оранжевото кралство

Пътеписи от Холандия

 

delft surce center

 

Пътеписи от Делфт

 

„Дани, как ще си тръгнем от това местенце?“, ме попита още първия ден моят съпруг, който е по принцип почитател на по-топлите дестинации, но веднага – също като мен и децата – се влюби в Делфт.

 

Още преди да посетим Делфт бях убедена, че ще ми хареса. Градчето притежава всички предпоставки човек да се влюби в него – много история, култура, Вермеер, красива архитектура, канали, порцелан, известен университет. Също така е в близост до два големи града – Хага и Ротердам. Посещението ни в Делфт потвърди очарованието на този холандски град.

 

Панорамна гледка от  кулата в Новата църква към централния площад  на Делфт

Панорамна гледка от кулата в Новата църква към централния площад на Делфт

 

А вече можем да добавим и още плюсове – изключително спокойствие, услужливи хора, прекрасни къщи с красив интериор, синьото сърце в центъра, хубав италиански ресторант, вкусно сирене с лавандула, интересен пазар в четвъртък, апетитет ябълков пай с бита сметана, ментов чай с истинска мента, много велосипеди, заредени супермаркети, удобен и бърз транспорт до Айндховен, Хага, Амстердам, Ротердам и други градове.

 

За първи път си починахме истински по време на екскурзия. Посетихме много забележителности в Делфт, Хага и Амстердам, но не усетихме умора. Целият живот в Нидерландия е устроен така, че да няма напрежение. Това много добринася за липсата на умора и усещането за почивка.

 

delft koleleta

 

И сега, когато вече съм далеч от Делфт, си спомням за това градче. Няма да забравя прекрасните гледки, които се виждаха от прозорците на къщата, която наехме.

 

Столът, от който наблюдавах живота в центъра на Делфт

Столът, от който наблюдавах живота в центъра на Делфт

 

Типично по холандски, пердетата в стаите бяха дръпнати и можехме да гледаме всичко, което се случваше на улицата. Стояхме на удобните столове до прозорците и наблюдавахме спокойния живот. Намирахме се съвсем в центъра и виждахме всички забележителности. Със съпруга ми се шегувахме, че може дори да не излизаме. Всичко се случваше пред погледа ни.

 

Вики, нашият 10-годишен син, си пожела тази къщичка да се превърне в нещо като наш втори дом и редовно да се връщаме в нея. Толкова му хареса. Предложи да се събираме в нея за Коледа и Нова година. Много се радваше, че може да кара колело из града и да не се притеснява за нищо. За първи път и аз почувствах колко спокойно и сигурно е всичко. Виждах как негови връстници сами пътуват, дори между градовете. Явно е помислено да се осигури спокойствие и сигурност за по-малките. Ники, нашият 18-годишен син, който е доста пестелив в коментарите, също каза, че в Делфт много му харесва.

 

kolelo kanal delft

 

Липсата на коли изключително допринася за този спокоен живот. Градските ни пейзажи в наше време са кошмарно запълнени от коли и натоварен трафик. Там осъзнах как това улично напрежение се предава върху самите нас. В Делфт точно тази негативна част на модерното време липсваше.

 

sin surce delft koleleta

 

Ако имаше и малко повече слънце, сигурно това местенце щеше да е раят на земята. Всъщност в следобедните часове се радвахме на слънчеви периоди и местните жители веднага заемаха пейки и масички на открито, за да му се любуват. Всеки ден валеше, но дъждът беше краткотраен и по-скоро препръскваше. Нямаше нищо общо с поройните дъждове, които видяхме през лятото в Бавария. Поне в този период на годината по време на нашето посещение – по Великден и в началото на април, дъждът не беше нещо страшно, но как е по принцип – нямам наблюдения. Температурите бяха около 8-13 градуса. На мен ми беше студено.

 

Появата на слънце винаги радваше местните хора и туристите

Появата на слънце винаги радваше местните хора и туристите

 

Понякога духаше и неприятен вятър, но той беше направо гальовен в сравнение с този в Амстердам. Бяхме със скиорски якета. На моменти, когато нямаше слънце, се чудех защо не съм взела и ръкавици. Но осъзнавам, че ние сме южна нация и е нормално да ни е студено. Веднага се сещам как група испанки, които видях в магазина за сувенири в центъра на Делфт, изкупиха дебелите шапки. Явно на тях им беше още по-студено. Всъщност не е неприятно студено. Определям го по-скоро в категорията на онзи здравословен студ, който калява човека.

 

sin surce delft kmetstvo

 

Разхождах се дълго, но не усещах премръзване. А и винаги можех да вляза на топличко. Хареса ми, че домовете и заведенията им са топли. Веднага направих сравнение със зимната ни екскурзия до Неапол. Времето беше топло за декември, но пък заведенията им винаги бяха студени, тъй като не се отопляваха. В Делфт беше студено навън, но във всяко заведение беше топличко и много уютно.

 

Панорамна гледка от  кулата в Новата църква към Старата църква

Панорамна гледка от кулата в Новата църква към Старата църква

 

Делфт прилича на градче, което може да видите в хубавите детски играчки. Всичко е направо кукленско, чисто, подреденичко. Сградите са красиви, но не са в натрапчиви цветове. Повечето постройки в Холандия ми направи впечатление, че са в онзи убит вишнево-кафеникаво-червен нюанс на тухла, който се вписва естествено и в градската обстановка, и сред природата. За разлика от ненатрапчивия вид на сградите, вътре интериорът често е впечатляващ. Помислено е за всяко детайлче. Холандците за царе в интериора и дизайна. Помещенията обикновено са просторни и винаги имат ярък акцент. Някои, насочени към по-младежка аудитория, са с напълно съвременен вид като се разчита на красиви модерни мебели в грабващи окото цветове като жълто, червено, синьо.

 

Кафенето в библиотеката на Техническия университет в Делфт

Кафенето в библиотеката на Техническия университет в Делфт

 

Други умело съчетават нови и стари мебели, които придават класа в общото усещане. Трети са с изключително много детайли, които съумяват да оформят уютно помещение с по-задушевна атмосфера, която предразполага да си близо до любимия човек.

 

prozorec dolce amore

 

Къщичката, която наехме, беше подредена с много вкус. Снимах на воля и всяка снимка показваше как това ъгълче носи в себе си конкретни послания за уют, спокойствие и почивка.

 

kusta delft collage

 

Най-яркият акцент обаче бяха жълтите лалета, които хазяйката ни беше поставила във ваза на стъклената маса в средата на хола. Лалетата грабваха погледа ни всеки път, когато влезехме в стаята. Бяха като ярко слънчице в тази старинна къща. На заден фон се виждаха големите прозорци, които показваха постройките в центъра на Делфт, а също така белите дивани, камината, красивия килим.

 

laleta kusta delft

 

Жълтите лалета се открояваха и на фона на картата на Нидерландия, която стоеше окачена на стената между камината и стария бюфет с делфтски бяло-син порцелан. Изумително, но тези лалета бяха все така свежи през целия ни престой, който беше между 1 и 6 април.

 

Нашата програма

 

1 април 2018, неделя (Великден в Нидерландия)

 

Пътуване със самолет до Айндховен, автобус от летището до гарата и после с влак до Делфт

Пазаруване в супермаркет Jumbo

Вечеря в италианския ресторант „Dolce Amaro

 

"Долче аморе" в Делфт

„Долче аморе“ в Делфт

 

2 април 2018, понеделник (празничен ден в Нидерландия)

 

Новата църква и площад Markt в центъра на Делфт

Новата църква и площад Markt в центъра на Делфт

 

Из Делфт: разходка с файтон, посещение на Новата църква и изкачване на кулата й, посещение в Старата църква, посещение на Вермеер център Делфт, разходка из центъра на града

 

Обяд: Ribs Factory Delft (имат интересни ребърца и бургери); по обяд по-малко ресторанти са отворени и трудно намерихме нещо, което да ни допадне напълно

 

Следобедна закуска: Kobus Kuch (предлагат много хубави пайове)

 

pie i menta

 

Вечеря: Италиански ресторант „Dolce Amaro

 

3 април 2018 (вторник) – Хага

 

В Хага пред Маурицхойс

В Хага пред Маурицхойс

 

Пътуване с трамвай номер 1 от Делфт до Хага – цената беше доста прилична, имаше и голямо намаление за дете

Посещение на Маурицхойс (бяхме с предварително купени по Интернет билети)

Посещение на временната изложба на Ян Стийн

Късен обяд в Хага: Luden Den Haag

 

Похапване в Хага

Похапване в Хага

 

Разходка около Биненхоф и околността

Вечеря: италиански ресторант Stromboli в центъра на Делфт

 

Пред ресторант Stromboli в Делфт

Пред ресторант Stromboli в Делфт

 

 

4 април 2018, сряда – Делфт 

 

Разходка из Техническия университет на Делфт

 

Из Техническия университет в Делфт

Из Техническия университет в Делфт

 

Велоразходка из Делфт – Евгений (съпругът ми) и Виктор (малкият ни син) бяха наелили велосипеди и се разхождаха из града

Посещение в библиотеката на Техническия университет в Делфт – изключително интересна архитектура

 

biblioteka tu delft

 

Кафе и лека закуска в кафенето в библиотеката на ТУ Делфт

Посещение на най-старата фабрика за порцелан в Делфт и в музея

 

"Нощна стража" от делфтски порцелан в музея към фабриката за порцелан

„Нощна стража“ от делфтски порцелан в музея към фабриката за порцелан

 

Разходка из тази част на Делфт

Обяд в ресторантче в центъра на Делфт: Brasserie Oranje Boven – Fish and Chips

Следобеден чай: Kobus Kuch (имат страхотен ябълков пай и чай от мента)

Посещение в музея Prinsenhof в Делфт

Вечеря в италианското ресторантче „Dolce Amaro

 

5 април 2018, четвъртък – Амстердам

 

В Амстердам до известния надпис

В Амстердам до известния надпис

 

Не бяхме планирали нищо. Дадохме възможност Ники да посочи какво иска да види и той избра Амстердам. Предпочетохме една пешеходка разходка из града, тъй като планирам някой път да го посетим за повече дни и да разгледаме музеите. Преди да отпътуваме за Амстердам обаче, посетихме пазара в Делфт, който се провежда всеки четвъртък на централния площад в града – Markt.

 

Преди обед – пазаруване от пазара в центъра на Делфт

 

Пазарът в центъра на Делфт, който се организира всеки четвъртък

Пазарът в центъра на Делфт, който се организира всеки четвъртък

 

Пътуване с влак до Амстердам – билетът за отиване и връщане на четиримата ни беше малко над 84 евро. Само Вики ползваше намаление. Влакът е приятен. Стига се за около час. Слязохме на Централната гара в Амстердам.

Разходка около Кралския дворец в Амстердам, каналите, старата част, около Амстердамския университет и в квартала на музеите.

 

В Амстердам

В Амстердам

 

Похапване в Amstelhoeck в Амстердам

 

В ресторанта в Амстердам

В ресторанта в Амстердам

 

 

6 април 2018 – пътуване до Айндховен и после с полет до София

 

Пътувахме отново с влак до Айндховен (предварително купени билети по Интернет) и после с автобус 400 (купихме билети с кредитна карта от шофьора) до летището.

 

В бара на летището в Айндховен

В бара на летището в Айндховен

 

На летището бяхме в новия бар, който е много приятен – намира се на втория етаж след като се мине проверката, прекоси се магазина и заведенията за похапване.

 

Уютният бар на летището в Айндховен

Уютният бар на летището в Айндховен

 

Планирам в отделни публикации да разкажа за по-важните моменти от нашето посещение в Делфт и другите градове.

 

 

Полезна информация

 

Пътуване

 

polet eindhoven

 

Пътувахме до летището в Айндховен. Полетът е около 2 часа и 30 минути. Приятен е. Към билетите си купуваме и качване на самолета с предимство. Избираме и местата, където искаме да бъдем. Обслужването е на ниво. Екипажът е български. Може да се плаща с кредитна карта. Сервират се напитки, сандвичи, ядки, десертчета. Има и няколко интересни парфюма, които се продават. Понякога има и промоции.

 

На летището в Айндховен се върви пеша след слизане от самолета до паспортната проверка. Така че предвидете, че е възможно и да вали, когато слезите.

 

Летището е малко, но приятно и чисто. Веднага след като се излезе от него има автобусна спирка.

 

До гарата е необходимо да се вземе автобус. Има две линии. Пътуват начесто. По-бърз е автобус 400. Билети могат да се купят от шофьора. Ние си купихме с кредитна карта. Автобусът спира до самата гара.

 

Билети за влака си бяхме купили онлайн. Влаковете са удобни, чисти и бързи.

 

Във влака от Айндховен за Делфт

Във влака от Айндховен за Делфт

 

Този транспорт обаче не е никак евтин, особено за чужденци. За местни има и по-добри опции за групов билет. Гледките до Делфт бяха много красиви.

 

Настаняване

 

Част от хола в къщичката в Делфт

Част от хола в къщичката в Делфт

 

Наехме страхотна къщичка в самия център на Делфт. Казва се Orange Delight. Тя беше с най-висока оценка в Booking от всичко, което се предлагаше в Делфт. Намира се в самия център.

 

Къщичката, която наехме в Делфт (с червената, тухлена фасада в средата на снимката)

Къщичката, която наехме в Делфт (с червената, тухлена фасада в средата на снимката)

 

Всъщност, когато я резервирахме, не бяхме разбрали, че наемаме къща. Първият етаж е с огромен хол – поне 100 кв. м. Има отделно кухня с всякакви уреди – включително миялна, перална машина, сушилня, кафемашина, страхотен хладилник SMEG. До входната врата беше и тоалетната. Стълбите към втория етаж са по-стръмни, но ние сме свикнали с качване на стълбища и не ни е затруднявало. На втория етаж стаята на децата беше огромна – поне 50 кв. м. От прозорците й се виждаха кулите на Новата църква и Градския съвет, а така също и красив канал. В стаята имаше две двойни легла и още едно единично. Между двете двойни легла имаше и красива бяла завеса, ако искаха усамотение. Нашата стая беше по-малка от тяхната, но също достатъчно просторна. Гледката ни беше към кулата Старата църква. Между двете стаи е банята, в която има вана и душ-кабина. Интериорът в къщата е невероятен. Всичко беше подбрано с много вкус, но още по-хубавото беше, че създаваше усещане за домашен уют. Почувствахме къщичката в Делфт като наш дом. Децата се интересуваха кога е построена. Питахме хазяйката. Тя сподели, че е от 17 век.

 

Наемането на къщата може да стане през Booking или Airbnb. Ние я наехме през Booking. Може да се плаща на място с карта.

 

pechatasta mashina kusta delft

 

Хазяите са прекрасни хора. Живеят в съседната къща. Дори двете къщи ползват един вход. Хазяйката има стилен магазин на първия етаж в тяхната къща. Съпругът й пък бил учител. Владееха прекрасно английски език и бяха много услужливи. Посрещнаха ни с лалета, холандски меденки, плодове и хубаво вино.

 

Виното и плодовете, с които ни посрещнаха нашите хазяи в Делфт

Виното и плодовете, с които ни посрещнаха нашите хазяи в Делфт

 

Съпругът ми е поставил в Booking оценка 10 на къщата и за гостоприемството на хазяите.

 

Супермаркет

 

Интересното устройство за самомаркиране на стоките

Интересното устройство за самомаркиране на стоките

 

Имаше много магазини, но ние пазарувахме от Jumbo. Намира се на около 10 мин спокойно ходене от къщичката. Работеше дори на Великден. По тази причина го избрахме. Имаше една много интерсна джаджа. Видяхме, че местните я ползват. Маркираш си с нея всеки продукт, който вземаш. Ние мислихме, че така се пресмята сумата, която се дължи накрая. Радост от „Споделено от Радост“ обаче ми каза, че с тази машинка може да се застане и на каса без касиер и сам да се таксуваш. Така и не го пробвахме това, защото по-късно видях коментара й.

 

Ресторант

 

"Долче аморе" в Делфт

„Долче аморе“ в Делфт

 

Влюбихме се в италианското ресторантче до къщичката ни. Казва се „Dolce Amaro„. Доста посещавано заведение е. За съжаление работеше само вечер, иначе с удоволствие щяхме да хапваме и за обяд там. Лазанята им е изключителна. Всички видове пасти, които опитахме, също са незабравим спомен. Много вкусен беше и вариантът с трюфели. Обслужването е много мило. Атмосферата е уютна и стопляща. На всяка маса и на прозорците има запалени свещи. Красиво е!

 

Кафене

 

applepie kobus kuchs

 

В Kobus Kuch правят страхотен ябълков пай. Отново Радост ни сподели, че там е яла най-вкусния ябълков пай в цяла Холандия. Наистина е много хубав. Опитах го. Поднасят го с бита сметана. Много им е приятен и ментовият чай, който е със стрък мента.

 

Какво да видите в Делфт?

 

В отделни статии ще опиша впечатленията си за всички забележителности. Сега само ще маркирам:

 

– Новата църква (включително и кулата, но е добре да се качите на нея, ако сте в добра физическа форма и да имате предвид, че стълбите са много тесни и нонстоп се разминавате с други хора, така че по-пълни и едри хора сигурно ще изпитат затруденения);

– централният площад Markt;

 

Централният площад Маркт в Делфт

Централният площад Маркт в Делфт

 

– Синьото сърце на Делфт до централния площад и Новата църква;

 

Синьото сърце на Делфт

Синьото сърце на Делфт

 

– разгледайте сградата на Градския съвет, който е на самия централен площад;

 

Красивата сграда на Градския съвет в Делфт

Красивата сграда на Градския съвет в Делфт

 

– Вермеер център Делфт – намира се на няколко метра от Новата църква. В него няма оригинални творби на известния художник, но са изложени репродукции на всичките му картини и има интересни акценти за техниката му и посланията – особено за любовта в картините му.

 

vermeer centrum delft

 

– Старата църква

 

В Старата църква в Делфт

В Старата църква в Делфт

 

– Музеят Prinsenhof (намира се до Старата църква)

 

Макет на Делфт в музея Prinsenhof

Макет на Делфт в музея Prinsenhof

 

– в близост до Старата църква е и тази красива сграда

 

hubava kusta delft

 

– фабриката и музеят за делфтски порцелан, има хубав магазин за порцелан

 

fabrika delft porcelan

 

– Кампусът на Техническия университет в Делфт – намира се в близост до фабриката за порцелан

– Библиотеката на Техническия университет – с уникална архитектура е

– разходка около каналите

 

Каналът до къщата, която бяхме наели в Делфт

Каналът до къщата, която бяхме наели в Делфт

 

– разходка с файтон из Делфт – началната спирка е до Градския съвет на централния площад. Билетът за възрастни е 10 евро, а за деца – 5 евро.

 

fajton delft

 

– велоразходка – можете да си наемете колело и да обикаляте из града, но и пеша забележителностите на Делфт са или една до друга, или на няколко минути. Съпругът ми е платил по 10 евро на колело на ден. На други места е имало и по 7,50 евро на ден, но е нямало малки размери за сина ни.

 

velosipedi viki evgeniy delft

 

Посещение до Хага и Амстердам

 

С трамвай (и влак) можете да посетите Хага. Трамваят спира точно до известния Маурицхойс, един от най-хубавите малки музеи в света, където е картината на Вермеер „Момичето с перлената обица“.

 

"Момичето с перлената обица"  художник: Вермеер

„Момичето с перлената обица“
художник: Вермеер

 

До Амстердам можете да отидете с влак, който да вземете от централната гара на Делфт, намираща се на около 10 минути пеша от центъра на града.

 

Сувенири

 

Какви сувенири можете да си вземете от Делфт?

 

– Делфтски порцелан

 

В магазина за делфтски порцелан в най-старата фабрика в града

В магазина за делфтски порцелан в най-старата фабрика в града

 

При посещение във фабриката и музея за делфтски порцелан, можете да си купите порцеланови сувенири от магазина. Много от тях са скъпи, но има и на добри цени. Порцеланови сувенири се предлагат и в магазините на градския площад в Делфт.

 

delft pocelan koleda

 

В магазина на фабриката за порцелан се продават и коледни порцеланови играчки.

 

– Сирене

 

Влюбих се в сиренето с лавандула.

 

Сиренето с лавандула е синкавото в лявата част на снимката.

Сиренето с лавандула е синкавото в лявата част на снимката.

 

Препоръча ми го преподавателка на големия ми син и съм щастлива, че открих магазинчето на градския площад, където се предлага.

 

От този магазин си купих сиренето с лавандула

От този магазин си купих сиренето с лавандула

 

Но и другите сирена са много вкусни. Допадна ми и това с кимион. Него го взех от пазара, който се организира в четвъртък в центъра.

 

– Захаросани плодове и зеленчуков чипс

 

На пазара, който се организира на градския площад в Делфт в четвъртък, има много интересни стоки. Най-много ми харесаха захаросаните плодове.

 

zaharosani plodove delft 2

 

Продават се на грамаж. Много са вкусни и изглеждат страхотно. Когато пробвам някое парченце, обичам да гадая от кой плод е. От същия търговец взех и зеленчуков чипс. Той е микс и в него има морковчета, целина и други зеленчуци.

 

– Бонбони

 

Много е интересна и сергията с бонбони.

 

bonboni delft

 

Местните ги изкупуваха в огромно количество – цели буркани. За мен са все още леко особени и доста твърди, но си заслужава човек поне да ги опита.

 

– Холандски меденки

 

Холадските меденки от пазара в Делфт

Холадските меденки от пазара в Делфт

 

Това е нещо, което задължително трябва да похапнете в Холандия и може би да вземете за подарък за близките. Моите деца ги обожават и още повече ги харесаха в Делфт.

 

medenki pazar delft2

 

Можете да ги купите от пазара в четвъртък или местните магазинчета в центъра на града.

 

– Kниги и сувенири от музеите

 

shop vermeer centrum delft

 

За всяка забележителност винаги си купувам книги от магазите в дадения музей. Харесаха ми магазините към Вермеер център Делфт и към Новата църква, а разбира се и този във фабриката за порцелан.

 

Как ще запомня Делфт?

 

kayak delft

 

Ще го запомня с ето тази гледка – една от първите ми впечатления от Делфт. Мъж на средна възраст спокойно гребе в един от канали край Новата църква. Минава покрай историческата постройка и след няколко метра поспира, за да слезе на брега при спретната къщурка. Замислихме се тогава за какво невероятно спокойствие става дума. Сякаш всичко беше извън реалния свят, а всъщност се случваше пред очите ни. През следващите дни това усещане за спокойствие и почивка, дори в ежедневието, се затвърдиха.

 

sin surce delft golyamo

 

Ще запомним Делфт и с това синьо сърце до централния площад, което сякаш тупти в съзвучие със спокойния ритъм на града. Напомня и за известния делфтски бяло-син порцелан, и за изразеното синьо в картините на Вермеер, и за каналите, които прекосяват градчето.

 

Панорамна гледка към синьото сърце на Делфт

Панорамна гледка към синьото сърце на Делфт

 

От кулата на Новата църква синьото сърце изглежда като скъпо, миниатюрно бижу – точно като самия град за Нидерландия – нещо ценно, събрало в себе си много история и култура и успяло да се съхрани през вековете.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Kaкво задължително трябва да се види в Делфт?

Кулата на Новата църква в Делфт – изкачване по стръмни, вити стълби, но с обещание за прекрасни гледки

10 интересни културни спирки в Хага

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".