Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Делфт » Делфтският бяло-син порцелан – една красива история на 365 години

Делфтският бяло-син порцелан – една красива история на 365 години

Пътеписи от Нидерландия

royal delft 15

 

Пътеписи от Делфт

Кралската фабриката за делфтски порцелан („Koninklijke Porceleyne Fles“, „Royal Delft“) е създадена през 1653 година. Тя е единствената оцеляла до наши дни в Делфт. Някога е имало 32 фабрики за порцелан в Делфт, в близкия Ротердам – 12, а така също и в Амстердам, Харлем и Миделбьорг.

 

XVII век е периодът, в който холандците се наслаждават на красивите порцеланови съдове и те влизат в домовете им. Това са предприемчиви хора и бързо усещат какво се търси. Имат и нюх за красивото. Навсякъде се появяват фабрики за порцелан.

 

royal delft 10

 

Как започва цялата история на красивия дефтски порцелан?

 

Всъщност първите учители на холандците по изработка на керамични изделия били италиански имигранти, които предали на местните своите познания. Малко по-късно идва епохата на Нидерландската източноиндийска компания, основана през 1602 г., чийто кораби носят от Китай красив висококачествен порцелан в синьо. В следващия половин век холандците все повече и повече се влюбват в тези изящни изделия. Хората ги купуват, а местните занаятчии се опитвали да ги имитират, за да задоволят голямото търсене. Имитациите ставали все по-успешни.

 

royal delft 30

 

Започват да се появяват местни фабрики, които да предлагат реплики на китайския порцелан, тъй като по това време има гражданска война в Китай, а търсенето ставало все по-голямо и по-голямо. Друга легенда разказва, че холандските предприемачи и мореплаватели така се презастраховали – ако се случи нещо с товарите им, да има какво да предложат на клиентите. Така не спрели местното производство, а то се развивало и дори разцъфтявало. А специално за Делфт се получила и интересна симбиоза. Бизнесът при пивоварните започнал да не върви добре, а помещенията се оказвали идеални за фабрики за порцелан.

 

royal delft 19

 

Една от фабриките, които отваря врати през 1653 година в Делфт, е „De Porceleyne Fles“, чийто наследник е „Koninklijke Porceleyne Fles“, просъществувала и до наши дни.

 

royal delft 18

 

Основател е Давид Антонис ван дер Пиет. Той превръща къщата си във фабрика. След 2 години тя е продадена на проспериращи бизмени, които имали и други успешни начинания в грънчарството. Във втората половина на 17 век фабриката просперира. През 1697 г. преминава в ръцете на търговец от Лайден. Той не разбирал много от порцелан, но пък имал търговски нюх. Бил първият, който започва да използва и търговската марка върху продуктите.

 

royal delft 31

 

След 4 години продава фабриката на друг предприемач, който също не бил нито грънчар, нито художник, но се усеща, че трябва да наеме добър майстор, за да върви бизнеса му. Така наема Ян Сикстус – художник, прославил се със своите изящни декорации. В средата на 18 век фабриката отново сменя собствениците си. Новите решават да върнат идеята търговската марка да стои върху изделията.

 

royal delft 34

 

От 1879 година до наши дни изделията на „Koninklijke Porceleyne Fles“ са маркирани с търговската марка и с код, който показва коя е годината на производство. Например, ако видите буквичките BG, това няма нищо общо с България, а показва, че годината на производство е 1937 г. Първата година от кодировката – 1879 г., се отбелязва с A. С EM се отбелязва 2018 година.

 

royal delft 25

 

Втората половина на 18 век е трудна за делфтските порцеланови фабрики. Тези затруднения продължават и в началотона 19 век. Все по-голяма става конкуренцията с европейските порцеланови изделия.

 

royal delft 32

 

През 1840 година „De Porceleyne Fles“ остава единствената порцеланова фабрика в Делфт. Една жена, начело на тази фабрика – Гертруида Пикарт, успява да намери начин не само да управлява дълго, да оцелее, но и да развие производството, макар и масово.

 

royal delft 24

 

През 1876 година начело на фабриката застава местният инженер – Йоост Тоофт (Joost Thooft), който си поставя за цел да вдъхне нов живот на рисувания ръчно син делфтски порцелан.  От тази епоха са означенията върху делфтския порцелан – JT. Това е съкращение от името на собственика – Joost Thooft.

 

royal delft 33

 

Делфтският порцелан се връща към старата идея за ръчно рисуване, но се променя техниката за създаване на съдовете, за да станат по-здрави.  През 1884 година сътрудникът Абел Лабушер (Abel Labouchere) успява да създаде смес, която прилича на по-здравата, бяла английска глина.

 

royal delft 40

 

Оттогава продукцията се произвежда по този начин.

 

royal delft 38

 

В този период твори и дизайнерът Леон Сенф, който е един от значимите творци в историята на фабриката.

 

royal delft 37

 

На изложението в Париж през 1900 г. делфтският порцелан получава признание и печели Голямата награда.

 

royal delft 21

 

През 20 век делфтският порцелан отново се радва на уважение и почит. През второто десетилетие фабриката се премества на улица „Rotterdamseweg“.

 

royal delft 27

 

В наши дни има музей, който разказва историята на фабриката и делфтския порцелан. Може да се влезе във фабриката, а също така и да се види как се рисуват изделията.

Знаете ли, че делфтският порцелан се рисува в черно?

 

Да, наистина е така. Ето на тази снимка е показано през какви етапи се преминава – преди рисуването, нарисувано в черно и как накрая то се превръща в синьо.

 

royal delft 3

 

Всеки посетител може да наблюдава как се рисува.

 

royal delft 4

 

Работи се с бои на водна основа. По-тъмните и по-светлите тонове се постигат в зависимост от количеството вода върху четката. Когато се изрисува изделието, се поставя в пещ.

 

royal delft 35

 

Едва при изпичането нарисуваното черно се превръща в познатото ни синьо от делфтския порцелан.

 

royal delft 36

 

Ето още един пример:

 

royal delft 20

 

Разходка из музея 

 

В музея има красива зала – „Стаята на Йоханес Вермер“, която пресъздава обстановката на местна трапезария с делфтски порцелан.

 

royal delft room of vermeer

 

Също така са изложени уникални творби, които показват какви сюжети преобладават в делфтския порцелан. Подобно на холандските художници, местните майстори на порцелан също повече са се вълнували от ежедневни теми и са ги показвали върху чинии, вази, чаши и други съдове.

 

royal delft 22

 

Други любими теми са свързани с цветя и животни.

 

royal delft 17

 

Интересна е и колекцията на коледна тематика.

 

royal delft 12

 

Има чинии, плочки и камбани.

 

royal delft 14

 

Друга честа тема при специални поводи е кралското семейство.

 

royal delft 8

 

Изображенията са съвсем реалистични.

 

royal delft 11

 

Има и такива, които са служили за декорация на стаи и сгради.

 

royal delft 13

 

Най-голяма атракция в музея предизвикват творбите, които пресъздават известни картини.

 

royal delft 23

 

Шедьовърът в музея може би е „Нощна стража“ на Рембранд ван Рейн в бяло-сини делфтски порцеланови плочки.

 

royal delft 1 nostna straja

 

Обиколката из музея преминава и из красивия вътрешен двор на фабриката.

 

royal delft 28

 

Това е уютно местенце, предлагащо възможност за отдих на въздух.

 

royal delft 29

 

А така също и за  красиви снимки.

 

royal delft 26

 

Може да се надникне и в самата фабрика, за да се види как тече процесът по изработка на красивите порцеланови изделия.

 

royal delft 39

 

Лукс и изисканост в магазина

 

Много е хубав и интересен магазинът.

 

royal delft 44

 

Изисканост, стил, лукс!

 

royal delft 46

 

Човек ахва още с влизането в него, защото вижда скъпите продукти, подредени изкусително по витрини, стелажи и маси. Малко преди това е бил във фабриката и е видял как се създават.

 

royal delft 45

 

Повечето неща са в синьо-бяло, но има и многоцветни.

 

royal delft 47

 

Цените са доста високи. Например „Млекарката“ на Вермеер, направена от бяло-син делфтски порцелан, е 1935 евро.

 

royal delft 48

 

Делфтският порцелан е нещо ценно и е на почит. По тази причина е и доста скъп.

 

royal delft

 

В магазина има сувенири на по-достъпни цени.

 

royal delft 64

 

В специална ниша е оформена и зала с коледни елхи и коледни играчки.

 

royal delft 57

 

Цените са достъпни. Има и за под 10 евро.

 

royal delft 59

 

Яслата за Рождество Христово беше 75 евро. Долу-горе на такава цена можеше да се намери и неаполитанската версия – presepe, на коледната уличка в Неапол.

 

royal delft 60

 

Темата за коледните празници отдавна присъства в делфтския порцелан, а в това малко кътче човек успява да почувства коледното настроение.

 

royal delft

 

Когато си купите порцелан или сувенир от магазина, на касата ги опаковат много добре, за да са защитени при пренасяне и пътуване. При нас нямаше щети.

 

Когато излезете от музея, вероятно ще попаднете на малка кола в бяло и синьо.

 

royal delft 2

 

Изрисувана е като делфтски порцелан. Тя се предлага за сватби. Във фабриката може да се организират и такива приятни събития. За различни празници се организира и следобеден чай в комбинация с посещение из музея. Цената е 30 евро на човек.

 

royal delft 43

 

Красив порцелан, изкуство, история и предприемачески холандски дух – това съчетава делфската порцеланова фабрика, която разкрива в музея си не само спомените за своето съществуване, но предлага и приятна разходка сред тези истински синьо-бели шедьоври.

 

royal delft 68

 

Фабриката е много близо до известния Технически университет в Делфт. Двете забележителности могат да се съчетаят при обща разходка. Намират се на около 15-20 минути много спокойно ходене от центъра на градчето.

 

 

Полезна информация

Сайт: https://www.royaldelft.com/en_gb/

Адрес

Rotterdamseweg 196, 2628 AR Delft

Работно време

пон-сб: 9 – 17 часа

неделя: 12-17 часа

Билети

Възрастни: 13,50 евро
Ученици 13 – 18 ученици/студенти: 8,50 евро
Ученици под 12 години: безплатно< 12 years old with family Free
Частен тур – 35 евро

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Делфт – спокойното синьо сърце на оранжевото кралство

Кулата на Новата църква в Делфт – изкачване по стръмни, вити стълби, но с обещание за прекрасни гледки

Новата църква в Делфт е свързана с „бащата на Нидерландия“ и с кралското семейство

Старата църква в Делфт – задължителна културна спирка за почитателите на Вермеер

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".