Рубрики
Начало » Интересно » Ден на християнското семейство

Ден на християнското семейство

 

praznik den na hr semejstvo

 

21 ноември е известен като Ден на християнското семейство. Почитат се родителите на Дева Мария – Йоаким и Анна. Те я въвеждат на тригодишна възраст в йерусалимския храм и изпълняват обета си да посветят Мария на Бог.

 

Топ 5 факта:

1. Празникът е известен още като Въвеждане на Пресвета Богородица в храма, а също и Въведение Богородично.

 

2. Той е един от най-големите християнски празници, почитан е и от двете най-големи християнски деноминация – Католицизъм и Източноправославие. Принадлежи към числото на дванадесетте велики празника.

 

3. Българската православна църква и църквите, които спазват нов стил, отбелязват празника всяка година на 21 ноември. Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

 

4. Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. Представени на бога, те ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите.

 

5. В българските традиции Въведение Богородично се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали – освен празника Въведение Богородично – и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Честит празник!

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.