Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Какви доходи имат различните класи в Америка?

Какви доходи имат различните класи в Америка?

 

stairs-1639390_640

 

Средният годишен доход на американското семейство е 50 054 долара, сочат изследвания от края на 2016 година. Сайтът Инвестопедия допълва информацията с данни какви доходи имат американските семейства от различните класи. Ползва популярното разделение на три социални класи – висша, средна и ниска. Средната е разделена също на три – висока средна класа, ниска средна класа и работническа класа.

 

Висша класа – богати

dharma and greg 1

 

В горната част на класовото деление по доход се намира т.н. висша класа. Тя представлява между 1% и 5% от американското население. Според някои източници е възможно и 15% от американското население да попадне в горната класа. 5% от американските домакинства имат приблизително над 150 000 годишен доход. А 1% от американските домакинства имат над 250 000 долара на година.

 

В прослойката съществува още едно деление на две различни категории: тези със старите пари и тези с новите пари. Домакинствата със стари пари са тези, които са имали богатство в семейството си в продължение на поне две поколения (понякога много повече), и не се е налага задължително да работят за доходи.

 

Илон Мъск - канадско-американски инженер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор, милиардер

 

От друга страна, домакинствата с нови пари се състоят от тези, които са имали богатство в семейството си само за едно или две поколения, и вместо да наследят богатството, те трябва да работят усилено, за да спечелят своето богатство.

 

Богатите обикновено са възпитаници на топ университетите от Бръшляновата лига.

Средна класа

 

На следващо място са средната класа. Тя съставлява по-голямата част от американското население.

 

Високата средна класа – „бели якички“ мениджъри, професионалисти

 

dnevnicite na detegledachkata roditeli2

 

В най-горната част на средната класа е високата средната класа. Членовете на тази прослойка са добре образовани, имат дипломи от престижни университети, високо платени са и заемат хубави позиции, обикновено мениджъри или професионалисти на високо ниво.

 

Високата средна класа е доминирана от мъже с доход от 100 000 и повече годишно.

 

Ниска средна класа – „бели якички“ служители

 

workplace-1245776_640

 

В средата на средната класа е ниската средна класа. Те имат висше образование, но са се дипломирали в не толкова престижни университети и имат дипломи, които не са достатъчни, за да преминат на позиции с по-високо заплащане. В тази прослойка попадат служители („бели якички“), които не полагат физически труд и работят в офиси.

 

Печелят между 32 000 и 60 000 долара на година.

 

Тази група може да се раздели на две категории – тези, които са доволни от положението си, и тези, които се борят срещу средата.

 

Доволните в тази категория се радват на живота си, въпреки по-ниските си доходи. Обикновено са възрастни или млади хора, но не и тези на средна възраст.

 

Тези, които са на средна възраст, всъщност имат семейства и издържат деца. Обикновено са недоволни от своето положение и среда. Техните доходи не са ниски, но семейният доход се дели за повече души заради децата. Така член на такова домакинство всъщност може да разполага с по-малко пари в сравнение с най-бедните хора. В тази категория попадат много жени и представители на малцинствата. Те имат много сходни черти с по-ниските социални класи.

 

Работеща класа – „сини якички“

 

construction-646914_640

 

В долната част на средната класа е работническата класа, известна и като класата на „сините якички“. Това е най-недоволната и песимистично настроена прослойка сред средната класа. Нямат достатъчно образование, за да могат да се издигат в обществото. Не са завършили университет, но имат техническо и професионално образование. Обикновено им се плаща на час или на свършена работа. Често имат по няколко работи – например, работник във фабрика, шофьор на камион. Доходите им на година са между 23 050 и 32 500 долара.

 

Ниска класа – бедни

man-343674_640

 

Това е класата на бедните. Те са около 15% от американското общество. Доходите им на година са между 18 000 и 23 050 долара.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".