Рубрики
Начало » Интересно » Дъщерята на Менделеев е съпруга и муза на руския поет Александър Блок

Дъщерята на Менделеев е съпруга и муза на руския поет Александър Блок

Знаете ли, че …

 

Любов Блок, дъщеря на Д. Менделеев

Любов Блок, дъщеря на Д. Менделеев

 

Дъщерята на Дмитрий Менделеев Любов е съпруга и муза на руския поет Александър Блок. Тя е най-голямото дете на големия учен от втория му брак с Анна Ивановна Попова.

 

Бащата Менделеев

 

Дмитрий Менделеев се влюбва страстно в Анна през 70-те години на XIX век и двамата се женят. Имат четири деца: Любов, Иван и близнаците Мария и Василий. От първия си брак с шест години по-голямата Феозва Никитична Лещевая (Физа) има още три деца – Мария (1863) – умира като бебе, Володя (1865 – 1898) и Олга (1868 – 1950).

 

Д. И. Менделеев (1886) художник: Н. А. Ярошенко.

Д. И. Менделеев (1886)
художник: Н. А. Ярошенко.

 

Коя е Любов Менделеева?

 

Любов Дмитриевна Менделеева е родена на 29 декември 1881 година в Санкт Петербург. Тя е руска театрална актриса, известна под сценичното име Басаргина. Също така тя е писател и балетовед. Автор е на книгите „И быль, и небылицы о Блоке и о себе“ и „Классический танец: История и современность“. По време на Първата световна война е била милосърдна сестра.

 

Любов Менделеева и Александър Блок

 

През 1903 година Александър Блок и Любов Менделеева се женят.

 

Александър Блок

Александър Блок

 

Блок посвещава на съпругата си поетическия цикъл „Стихове за прекрасната дама“ („Стихи о прекрасной даме“, 1904). Книгата го утвърждава като най-влиятелната фигура на руския символизъм. Той оказва силно влияние върху по-младите творци: Анна Ахматова, Марина Цветаева, Борис Пастернак и Владимир Набоков. Александър Блок е роден на 28 (стар стил 16) ноември 1880 г. Умира на 7 август 1921 г.

 

Известният руски поет Александър Блок често споделял, че в живота му има две жени:

 

„Любов и всички останали“.

 

Той действително обичал съпругата си, но съюзът им бил доста странен.

 

Александър Блок и Любов Менделеева се познавали още от деца. Срещат се отново, когато той е на 17 години, а тя на 16 години. Между тях се появяват чувства. Участват в домашно представление, в което Блок е Хамлет, а Любов – Офелия. Младата дама покорява поета със своята строгост, сериозност и недостъпност.

 

Любов Блок

Любов Блок

 

Александър Блок бил повлиян много от идеята да руския философ Владимир Соловьов за Вечната женственост и търси идеалната жена.

 

Владимир Соловьов

Владимир Соловьов

 

След тази младежка среща за известно време те губят контакт, но после отново се срещат на няколко пъти. Блок решава, че Люба е неговата съдба. Тя е била по-сдържана и го предупреждава:

 

„Моля, без мистицизъм!“.

 

Блок бил уверен, че неговият идеал за жена е Любов Менделеева – „прекрасната дама“.

 

Самият Менделеев бил много щастлив от този съюз.

 

След като сключват брак, Александър Блок много се притеснявал, че физическата близост ще разруши духовната му връзка с неговата „прекрасна дама“ Любов.

 

Не само философията на Владимир Соловьов, но и поетите символисти от обкръжението на Александър Блок вярвали във въплъщението на „Вечната женственост“. Блок приемал брака си с Любов като свещена мистерия, като съюз на пророка и неговата муза, от който ще настъпи пречистване на света. Менделеева отчаяно го молела за по-близки съпружески отношения, но Блок свързвал този тип близост с по-леките жени. Любов си останала преди всичко негова муза, а той, тъй като бил много влюбчив, имал странични авантюри дори и като женен.

 

By painting and photograph by Irina Belova (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

By painting and photograph by Irina Belova (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Адрей Бели

 

Скоро под влияние на красотата на Любов попада и друг известен творец, който е бил приятел на Блок. Това е Андрей Бели, белетрист и поет. Той също е сред големите имена в руския символизъм. Причисляван е към второто поколение руски символисти и един от най-значимите автори на руския „Сребърен век“. Най-известната му творба е романът му „Петербург“ (1916), определян от Набоков като една от четирите най-важни книги на ХХ век. Истинското име на Андрей Бели е Борис Николаевич Бугаев. Роден е на 14 октомври 1880 година. Син е на руския математик Николай Василевич Бугаев (1837-1903). Умира на 8 януари 1934 година.

 

Андрей Бели също се прекланял пред красотата на Любов Менделеева, но скоро това възхищение ще премине в обикновена земна любов към красива жена.

 

Андрей Бели художник: Леон Бакст

Андрей Бели
художник: Леон Бакст

 

Любовният триъгълник Блок – Менделеева – Бели е тясно свързан с пиесата на Блок „Роза и кръст“.

 

Всъщност според други жени Менделеева изобщо не била красива. Дори Анна Ахматова я описва като грозна, но Блок вечно бил влюбен в нея.

 

Странната любов

 

Любов Менделеева прекъсва контактите си с Бели, тъй като осъзнава, че обича само съпруга си. Успява да прекрати и неговите извънбрачни взаимоотношения. След Първата световна война те се привързват отново един към друг, но нямат деца.

 

Александър Блок

Александър Блок

 

Любов остава с Блок до края на живота му, а след неговата смърт повече не се омъжва.

 

Любов Блок умира на 29 септември 1939 година.

 

източници: 
https://ru.wikipedia.org/wiki/Блок,_Любовь_Дмитриевна
https://fr.wikipedia.org/wiki/Lioubov_Blok
https://ru.wikipedia.org/wiki/Блок,_Александр_Александрович
https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Blok
https://kulturologia.ru/blogs/281116/32415/
https://www.pravda.ru/society/family/life/25-01-2014/1189162-love-0/
https://ru.wikipedia.org/wiki/Андрей_Белый
https://ru.wikipedia.org/wiki/Соловьёв,_Владимир_Сергеевич

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".