Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Две изящни сгради на улица „Флайшмаркт“ във Виена

Две изящни сгради на улица „Флайшмаркт“ във Виена

Пътеписи от Австрия

 

viena sgradi fleischmarkt 2

 

Разходка из малките улички в центъра на Виена винаги поднася приятни гледки, а зад всяка от тях стои интересна история. Съвсем близо до апартамента, в който живеехме в австрийската столица, се намират две изящни сгради – образци на югендщил, както се посочва в туристическите пътеводители. Те са почти една срещу друга. Адресът на едната е на улица „Флайшмаркт“ 7, а на другата – на улица „Флайшмаркт“ 14.

 

viena sgradi fleischmarkt 1

 

Сградата на „Флайшмаркт“ 7 някога е принадлежала на богатия търговец на кафе Юлиус Майнл. Построена е през 1899 г. от архитект Макс Кропф.

 

DSC07272

 

На фасадата й има три фриза, които разказват историята на кафето.

 

На първия фриз се виждат „туземци“, които пакетират кафето.

 

DSC07269

 

На втората – докери го разтоварват.

 

DSC07270

 

А на третата – виенчани от висшата класа пият кафе.

 

DSC07271

 

Втората изящна сградата, която е на „Флайшмаркт“ 14, впечатлява със своите флорални мотиви и статуи, а така също и с богатата си позлата. Построена е през 1899 г. от архитектите Ф. Дем и Ф. Олбрихт.

 

DSC07275

 

Тук е роден един от директорите на Операта, работил в края на империята на Хабсбургите.

 

DSC07274

 

Според друг източник, в тази къща като дете е живял и известният холивудски продуцент, режисьор и сценарист Били Уайлдър, смятан за един от най-плодовитите творци в златните години на Холивуд.

 

В близост до тези сгради се намира още един шедьовър – Гръцката църква във Виена. Между тях е и един старинен ресторант от 15. век, който посетихме. За тях ще ви разкажа в други статии.

 

DSC07277

 

На същата улица „Флайшмаркт“ е и Пощенската спестовна каса във Виена, дело на архитекта, преподавателя и градостроителя Ото Вагнер – ключова фигура във Виенския сецесион. Сградата се смята за неговия най-важен обект, ранна версия на функционализма.

 

DSC07315

 

Югендщил е немското наименование на стила, който се появява в последните години на XIX век и продължава до началото на Първата световна война. Във Франция е известен като Ар нуво, в Австрия – Виенски сецесион. Този стил е наситен с флорални мотиви. Навлиза в архитектурата и в изящните и приложните изкуства. Успява да се наложи в редица немскоговорящи градове като  Мюнхен, Дармщат и Ваймар в Германия и Виена в Австрия.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".